Mes de paraules

Feliç Any Nou 2966 desitja a tothom el poble Amazigh de Roses

Nou Any Amazigh 2966
Abdlakadar Ariaf, Hicham Atlassi i Ismael Baloch en el concert que van oferir al Teatre de Roses per celebrar el Nou Any Amazigh 2966

L’Associació Cultural Amazigh de Roses celebra al Teatre Municipal de Roses l’entrada al nou any 2966

Nou Any Amazigh 2966
Abdlakadar Ariaf, Hicham Atlassi i Ismael Baloch en el concert que van oferir al Teatre de Roses per celebrar el Nou Any Amazigh 2966

La celebració del Yennayer, el nou any Amazigh, la Meriam Bousfaor, una jove amazigha, que va voler destacar “el sacrifici i l’esforç d’Ali Taouil, en crear l’Associació Cultural Amazigh de Roses, i avui ens trobem en el teatre de Roses per celebrar els nostres orígens, la nostra pròpia identitat, una identitat en la que molta gent, que ja no està entre nosaltres, ha patit tota mena d’atrocitats i penúries per aconseguir tot el que tenim”. Bousfaor va agrair “als catalans que ens han donat la mà, que ens han acollit i ens han recolzat en la nostra causa d’una manera incondicional, i gràcies per fer possible aquest acte d’unió, germanor i llibertat, feliç any nou 2966!”.

Tot seguit, la Meriam va cridar a pujar a l’escenari al president de l’Associació Cultural Amazigh de Roses, Ali Taouil, a l’alcaldessa Montse Mindan, al seu soci de govern, Francesc Giner i la portaveus a l’Ajuntament d’ERC, Joan Plana, i Ciutadans, José Manuel Álvarez.

Tauoil, en el seu parlament va afirmar que “la celebració del nou any amazigh és una oportunitat per donar a conèixer el nostre poble, molt desconegut, i per això vull donar les gràcies a l’Ajuntament de Roses per poder celebrar la festa de benvinguda al nostre nou any 2966, aquí al teatre”.

I ja a dalt de l’escenari, la primera en pronunciar unes paraules va ser l’alcaldessa, destacant que “que no se celebra el 2966 per motius religiosos, sinó a partir del final d’una guerra, per tant la cultura amazigha, que és molt antiga, s’està reivindicant com a poble amb una llengua pròpia, la qual cosa fa pensar molt en el poble català per les referències i la similitud amb el poble amazigh”. El següent en dirigir-se als assistents va ser Francesc Giner, el qual va afirmar que “el poble amazigh i la seva gent sempre han estat molt benvinguts i s’ha integrant molt bé a Roses, i que sapigueu que aquí teniu un poble per viure en pau i de manera feliç, que és del que es tracta”.

Tot seguit, José Manuel Álvarez, va reconèixer que “desconeixia tot aquest món, i per mi ha és un plaer estar aquí amb tots vosaltres, plens d’alegria i energia i només us dic que moltes gràcies”. Joan Plana, que va ser l´últim en parlar, va agrair “tota la feina que feu per donar a conèixer i explicar a tots els veïns i veïnes de Roses i tot Catalunya que és la cultura amazigha, d’on prové, la seva història, els seus orígens i les seves diferencies amb cultures veïnes del nord del Marroc”.

Acabats els parlament es va procedir a l’entrega d’uns diplomes a persones amazigues que van destacar l’any passat en l’àmbit de l’esport i la cultura.
Uns diplomes que va lliurar Montse Mindan al campió de natació Zakaria Aatani, als futbolistes Ismael Chaabochi i Banissa Zarbat, als taekwondistes Haitham Abdaslama i Amin Atlati, a l’escriptora Laila Karrouch i als artistes Ikram Nabil.

Uns reconeixements que van precedir al concert que van oferir els músics Abdlakadar Ariaf, Hicham Atlassi i Ismael Baloch. I després de la música, Bouziyan, humorista amazigh, va fer riure, amb la seva actuació, als assistents de la festa de benvinguda al nou any amazigh 2966.

Una festa que va finalitzar amb la degustació de diferents plats típics del poble amazigh.