Mes de paraules

Ferran Roquer és investit com a nou president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà

Consell Comarcal de l'Alt Empordà
El nou president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà (al ben mig de l'escala) amb els consellers comarcals

L’alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, és escollit president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà amb 20 dels 32 vots emesos.

Consell Comarcal de l'Alt Empordà
El nou president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà (al ben mig de l’escala) amb els consellers comarcals

El pacte de govern entre CiU i PSC va garantir la presidència del Consell Comarcal de l’Alt Empordà a Ferran Roquer, alcalde de Borrassà, durant el ple d’investidura que es va celebrar ahir dimecres a la tarda a la seu del Consell.

Roquer, nascut a Portbou el 6 de desembre de 1967, pren el relleu com a president a Xavier Sanllehí, exalcalde de Castelló d’Empúries.

En les votacions per investir al nou president del Consell Comarcal, la candidata d’ERC, Anna Massot,  va obtenir 9 vots, els de tots els consellers comarcals republicans. Maria Dolors Pons, la candidata de la CUP va rebre un vot, mentre que el PP, el PSC i Ciutadans van renunciar a presentar candidat. I d’altra banda, va haver-hi dos vots en blanc.Alcalde de Borrassà des del 2003, va ser conseller de Benestar Social des de 2006 a 2007. Al mandat següent va ser conseller de Turisme, Esports i Joventut del Consell. Va impulsar la Taula de Formació i Treball i també Itinerànnia, una xarxa de senders de qualitat entre les comarques de l’Alt Empordà, Garrotxa i Ripollès, l’Associació Alt Empordà Turisme i la Marca de Garantia “Producte de l’Empordà”, entre moltes altres iniciatives. Durant la seva segona etapa al Consell Comarcal, del 2007 al 2011, va ser vicepresident de l’Associació Alt Empordà Turisme, de la marca de garantia “Producte de l’Empordà” i conseller del Consell d’administració del Patronat Turisme Costa Brava Girona.

Alcalde de Borrassà des del 2003, va ser conseller de Benestar Social des de 2006 a 2007. Al mandat següent va ser conseller de Turisme, Esports i Joventut del Consell. Va impulsar la Taula de Formació i Treball i també Itinerànnia, una xarxa de senders de qualitat entre les comarques de l’Alt Empordà, Garrotxa i Ripollès, l’Associació Alt Empordà Turisme i la Marca de Garantia “Producte de l’Empordà”, entre moltes altres iniciatives. Durant la seva segona etapa al Consell Comarcal, del 2007 al 2011, va ser vicepresident de l’Associació Alt Empordà Turisme, de la marca de garantia “Producte de l’Empordà” i conseller del Consell d’administració del Patronat Turisme Costa Brava Girona.

Ferran Roquer va ser nomenat el febrer de 2011 director dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família i, a partir del mes de març de 2013, director dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació a Girona.

Militant de Convergència Democràtica de Catalunya des de l’any 1.995, actualment és el president del partit a l’Alt Empordà.

Discurs d’investidura íntegre de Ferran Roquer com a nou president comarcal de l’Alt Empordà

Alcaldessa de Figueres

Delegat del Govern de la Generalitat a Girona

President de la Diputació

Alcaldes, consellers comarcals, regidors, expresidents del Consell

Senyores i senyors

La primera sensació és la d’aquell que torna a casa, aquí hi he estat 6 anys, lluny queda ja la primera vegada que vaig formar part del Consell de la mà del President Jordi Cabezas i el llavors president comarcal de CDC Joan Vilahú.

També voldria tenir un record i un agraïment als ciutadans del meu poble, Borrassà, que ja fa unes quantes legislatures que em donen suport per ser alcalde; gràcies a això avui he pogut ser elegit president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Sense ells, no hauria estat possible.

Òbviament, vull també agrair a

  1. tots els consellers comarcals que acaben de dipositar el seu vot a favor de la meva candidatura,
  2. al meu partit (CDC) que va decidir proposar-me pel càrrec i
  3. als dos últims presidents de Federació, aquí presents, l’Eudald Casadesús i en Pere Vila, que sempre m’han donat suport,
  4. a UDC i al PSC i
  5. també a la meva família que, malgrat els anys que fa que em dedico a la vida pública, continuen sabent que és una feina sense horaris i sense gaires dies de festa però que val la pena fer-la.

Quan em referia al meu poble no em puc estar de recordar que una de les seves característiques –tenir el campanar més alt de tota la comarca- ens pot servir a tots com a referent d’allò que ha de ser el Consell Comarcal. La institució que, des d’aquest moment, tinc l’honor de presidir és -i encara ha de ser molt més!- el referent de tota la comarca, l’administració que s’ocupa i es preocupa de tot allò que afecta les persones i els municipis.

Juntament amb la prestació de serveis, l’altre gran element identitari dels consells és la defensa dels interessos comarcals; si una idea sintetitza el meu pensament sobre quina ha de ser la funció de la nostra institució, és que tot allò que afecta a l’Alt Empordà, afecta al Consell Comarcal, sigui o no de la nostra competència. Tot i això hem de recordar que som l’administració més jove de Catalunya. Amb els avantatges i inconvenients que suposa. L’hivern passat es van celebrar els 25 anys de la creació dels consells.

D’aquestes peculiaritats en patim les conseqüències, especialment les seves mancances. Ara enfoquem, però, un nou mandat que s’albira molt esperançador i que, per tant, ens permet des d’aquest moment fixar-nos un conjunt d’objectius en els quals espero comptar amb el suport de tots els grups, tant els que s’integrin al govern com als que no.

Propòsits que farem realitat gràcies al treball colze a colze amb la gent de la casa, l’ànima, la imatge, la força i l’energia del consell, el nostre equip multidisciplinari que fa una gran feina sovint complexa i, a vegades, poc agraïda.

Comença un nou mandat que al meu entendre ha de tenir 4 eixos: incrementar l’atenció a les persones més desafavorides, promoure la generació d’activitat econòmica, incrementar i millorar els serveis prestats a la ciutadania per compte dels ajuntaments i ple suport al procés de transició nacional d’acord amb la majoria del Parlament de Catalunya.

  1. L’increment de les polítiques socials: si el percentatge de persones en risc d’exclusió social és a l’AE el mateix que a Catalunya hi ha al voltant de 25.000 persones en risc d’exclusió social, terme que sobrepassa al de pobresa i abasta àmbits com l’Econòmic (en la producció o el consum), el Polític-legal (participació política, sistema administratiu, protecció social…) o el Social-relacional (absència de xarxes o problemàtica dins les xarxes socials o familiars), mitjançant el contracte-programa amb la Generalitat prestem els serveis socials a 67 dels 68 municipis. Objectiu:
  1. Mantenir i fer créixer uns serveis socials propers, eficients, ràpids, en contacte constant amb els ajuntaments que són per compte de qui els presten i qui millor coneix la comunitat i les seves necessitats més peremptòries en els moments actuals. Al 2014 s’han atès des dels Serveis Socials 805 persones.
  2. Aquesta acció prioritària s’estendrà a l’àmbit educatiu, com en les beques menjador, enguany se n’han concedit 1.426 amb una aportació total de 920.097,61€.
  3. Polítiques d’habitatge: el 2014 s’han atès presencialment 10.371 persones i tramitat 376 sol·licituds d’ajuts al lloguer.
  4. Promoure la generació d’activitat econòmica

Les dades macroeconòmiques mostren una recuperació evident de l’economia de la comarca, però aquesta no té el seu reflex per igual en el conjunt de la societat empordanesa i la incidència negativa sol afectar aquelles persones i famílies que ho han passat pitjor durant la crisi. Per això aquest primer objectiu d’atendre la gent més desafavorida que es complementa amb un segon, adreçat a la recerca i el foment del creixement econòmica i els llocs de treball.

En el proper mandat el Consell Comarcal farà una decidida aposta per:

  1. La generació d’activitat econòmica, millora de l’ocupació i millora de l’ocupabilitat, la taxa d’atur registral està 2 punts percentuals (pp) per sobre la catalana.
  2. El desenvolupament del programa Leader, en un territori eminentment rural (1/3 de la població viu en petits pobles de l’interior).
  3. El consell ha d’esdevenir l’interlocutor directe del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) al territori, promovent la concertació, tan interadministrativa com público-privada. El 35,4% dels aturats (atur registral) només té estudis primaris, a Catalunya aquesta dada és del 15%.
  4. Desenvolupar programes de garantia juvenil, a l’Alt Empordà hi ha 451 aturats menors de 25 anys apuntats a les llistes de l’atur.
  5. Potenciar els polígons de la comarca com a generadors d’activitat industrial i logística. Només el 9,7% del VAB prové de la indústria, a Catalunya aquesta dada és del 21,3%.
  6. En l’àmbit del turisme i la cultura, la participació del Turisme en el PIB comarcal és del 18%, molt lluny del 10,2% de Catalunya, atesa aquesta importància el nou govern del Consell Comarcal de l’Alt Empordà seguirà treballant de forma decidida per promoure:
  7. La desestacionalització.
  8. La millora de la qualitat de l’oferta.
  9. El desenvolupament de la formació contínua en el sector.
  10. Se seguirà treballant en la promoció del producte turístic lligat al territori, la cultura i la gastronomia. Hi ha 91 paquets turístics que tenen la xarxa de senders Itinnerània com a eix que ha tingut un impacte en el territori de 3.351.590, 61 €.
  11. L’aprofitament dels recursos turístics d’interior, l’any passat van haver-hi 3.887.000 pernoctacions a l’AE només 66.800 van ser en establiments de turisme rural.
  12. La marca Empordà pel foment del turisme de proximitat.
  13. Pel que fa als serveis prestats des del Consell Comarcal a la ciutadania, per compte dels ajuntaments. Si en alguna comarca té sentit el consell és a l’Alt Empordà que hi ha 193 nuclis de població, si el Consell no prestés algun servei difícilment es podrien dur a terme des d’algun d’aquests ajuntaments.   El nou govern es compromet a fer-los:
  14. Encara més propers, eficients i àgils.
  15. Adaptables a les necessitats reals del ajuntaments de l’Alt Empordà.
  16. Ampliació de la cartera de serveis aprofitant els rendiments a escala.

Moltes vegades havia sentit a dir al meu antecessor en el càrrec, Xavier Sanllehí, que si els consells comarcals no existissin, els hauríem d’inventar; ho assumeixo plenament. Són una eina necessària, imprescindible, de reequilibri territorial, amb possibilitats i amb potencialitats. Precisament per això reclamo que la nova Constitució de Catalunya, la que haurà de regir els nostres destins, espero que ben aviat, reconegui explícitament la figura dels consells. Els consells comarcals han de ser, per tant, estructures del futur estat català.

Plenament conseqüent amb això, defensaré que el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, com a la institució més representativa dels empordanesos, es posi immediatament al servei del Govern de de la Generalitat de Catalunya i del Parlament sorgit de les eleccions del proper 27 de setembre, uns comicis que hauran de definir quin serà el tram final del procés de transició nacional.

I en aquesta feina sé que compto no només amb la col·laboració sinó també amb la decidida implicació de tothom, perquè en definitiva el que perseguim tots és que d’aquí 4 anys l’Alt Empordà sigui una comarca millor perquè la gent que hi viu visqui millor.

Moltes gràcies.

Visca l’Alt Empordà!

Visca Catalunya!

Ferran Roquer i Padrosa