Mes de paraules

El Govern pren mesures extraordinàries per a evitar que Catalunya perdi les seves darreres colònies de corall vermell

Mesures per no perdre les colònies de corall vermell
Corall vermell interceptat pels Mossos d'Esquadra a Roses / Arxiu

El corall vermell es distribueix sobretot a la costa de Girona, del Cap de Begur al Cap de Creus

Mesures per no perdre les colònies de corall vermell
Corall vermell interceptat pels Mossos d’Esquadra a Roses / Arxiu

El Govern de la Generalitat publicarà una Ordre els propers dies que estableix una moratòria en l’extracció de corall de 10 anys  renovables  a partir del proper any 2018, precedida d’una limitació de les llicències a només 5 per a la campanya d’enguany (reducció del 50%), per a evitar que Catalunya perdi les seves darreres colònies de corall vermell. La moratòria anirà acompanyada d’un seguiment científic de les poblacions, el qual determinarà les accions a emprendre a partir del 2028.

A Catalunya l’espècie es distribueix sobretot a la costa de Girona, del Cap de Begur al Cap de Creus, on s’hi concentra l’activitat extractiva.

L’explotació del corall en les aigües interiors de Catalunya és regulada per decret d’acord amb les recomanacions de la Comissió General de Pesca de la Mediterrània (CGPM), organisme vinculat a la FAO. La gestió es basa en un règim d’autoritzacions individuals de durada anual amb una campanya d’ extracció  efectiva de 6 mesos, i mesures tècniques de conservació. Els darrers anys s’han vingut concedint 10 llicències d’extracció de corall.

Malgrat les mesures de gestió i un estricte dispositiu anual de control i inspecció, existeix una gran preocupació sobre l’estat de les poblacions catalanes, sotmeses també a activitats d’ extracció il·legal i al furtivisme.

Una espècie molt sensible a la sobreexplotació

El corall vermell (Corallium rubrum) és una espècie de corall que es distribueix pel Mediterrani i aigües atlàntiques adjacents, la qual ha estat sotmesa des de temps antics a una activitat extractiva pel seu ús en joieria.

Es tracta d’una espècie de creixement extremadament lent, molt sensible a la sobreexplotació. Les seves colònies donen refugi a moltes espècies de peixos i invertebrats i conformen un hàbitat d’ interès pesquer, el coral•ligen,  protegit per diverses normatives europees com el Reglament de Mesures tècniques del Mediterrani i la Directiva Hàbitats.

El 2015 el corall vermell va ser elevat a la categoria “en perill d’ extinció” a la llista vermella elaborada per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).