Mes de paraules

Gran homenatge a Pep Ventura al Concert de Nadal de Roses

Concert de Nadal de Roses
L'OCE va oferir el Concert de Nadal de Roses per commemorar el bicentenari del naixement de Pep Ventura

L’Orquestra de Cambra de l’Empordà va oferir a l’Església de Santa Maria de Roses un repertori per commemorar el bicentenari del naixement del músic empordanés Pep Ventura

Concert de Nadal de Roses
L’OCE va oferir el Concert de Nadal de Roses per commemorar el bicentenari del naixement de Pep Ventura

Alcalá la Real, Roses i Figueres són les poblacions que tenen una vinculació especial amb Pep Ventura. A la primera va néixer l’any 1817, a la segona va residir uns anys de la seva infància, i a la darrera va viure des dels 13 anys fins a la seva mort, l’any 1875.

I totes tres ciutats han commemorat d’alguna manera el bicentenari d’un dels empordanesos més il·lustres de la història. Roses té una plaça en honor a Pep Ventura i l’Arxiu Municipal va fer públic un article al mes de febrer (Ventura va néixer el dia 2 d’aquest mes), per retre homenatge a la seva figura i a la seva vinculació amb la població de Roses. Article que documenta la urbanització de la plaça decorada amb un relleu del músic.

I aquest passat divendres, a l’Església de Santa Maria de Roses es va celebrar el tradicional Concert de Nadal a càrrec de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, que va oferir un repertori per commemorar el bicentenari del naixement de Pep Ventura.

Un repertori que es va encetar amb tres sardanes del músic empordanès: ‘Una mirada’, ‘La sardana del vailet’ i ‘El cant dels ocells’. Aquesta darrera composició, abans de l’inici del concert, el director de l’OCE, Carles Coll, va aclarir que “no és una composició de Pau Casals, com tothom creu, ja que es va crear molt abans del seu naixement”.

De fet ‘El cant dels ocells’ és una nadala que ja existia al segle XVIII, i al llarg de la història la seva lletra i la melodia han estat utilitzades i adaptades en diferents contextos. Els més cèlebres són, precisament, una sardana amb el mateix nom realitzada per Pep Ventura i un arranjament per violoncel de Pau Casals.

segons el director de l’OCE, “no ha estat pas difícil interpretar-les amb un orquestra, el que passa, però, que les sardanes de Pep Ventura  eren tant dolces, com per exemple ‘Per tu ploro’, que amb l’orquestra agafen un altre aire, no és que les toquem ni millor ni pitjor, però sona diferent, i això a la gent els hi sorprèn una mica”.

Després de les sardanes del músic empordanès, i “una peça d’un compositor austríac de l’òpera Martha, que Pep Ventura la va orquestrar per poder tocar amb Tenora”, va assenyalar Carles Coll, l’Orquestra de Cambra de l’Empordà va fer un salt cap a Viena per interpretar els típics concerts de valsos i polques.

Un concert però que va finalitzar amb la sardana dolça a la que es va referir el director d’orquestra, ‘Per tu ploro’.

Un cop finalitzat el concert l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va oferir una copa de cava als assistents per brindar per a que el nou any 2018 sigui millor que el que deixem.