Mes de paraules

Un jove de Figueres ajuda a nens i nenes de Mèxic mitjançant la seva professió, la de periodista

'Vientos Culturales'
En Lluís i un company de VientosTV realitzant un altre reportatge amb un nen mexicà de la ciutat de Tuxtla Gutiérrez, Mèxic

Lluís Chamorro no volia treballar en un mitja de comunicació tradicional, on prima més l’interès econòmic que el social, i ara desenvolupa la seva tasca de periodista en l’ONG ‘Vientos Culturales’ de Mèxic

Lluís Chamorro
Lluís Chamorro (de groc) entrevistant a un nen mexicà / Foto: Lorena Álvarez

Lluís Chamorro és un periodista, de 28 anys i de Figueres, que practica la seva professió lluny de casa seva per quelcom més que informar. Ho fa per ajudar als nens i nenes més desvalguts de Tuxtla Gutiérrez, la capital de l’estat de Chiapas, Mèxic. Chamorro és un professional crític amb la seva professió, el periodisme, de tal manera que no li feia molta il·lusió, després de passar pràcticament una dècada de la seva vida estudiant, acabar com moltíssims altres periodistes, és a dir, “treballar en un mitjà de comunicació en el que em diguessin, que és el què havia d’escriure, de què manera havia de tractar la informació o sobre com havia d’explicar les notícies en un mitja com a la TV, per exemple”.

Una visió crítica cap al periodisme que el va fer prendre una decisió: muntar amb uns companys una TV on line, de nom relTV, que més tard van voler convertir en la productora rel.cat.
La idea era que tots dos projectes, televisió i productora, havien d’estar al servei de la societat civil, de les associacions i dels moviments socials, per tal de tractar els diferents temes que poguessin sorgir des de una perspectiva crítica. Va ser un temps en el que en Lluís va poder realitzar treballs audiovisuals “que realment em van omplir”, com el documental dels 25 anys de l’Embarraca’t de Figueres, el qual “va ser un treball realment crític”.

Però, Chamorro i els seus companys van cometre un error, i greu. Van fer els seus documentals buscant el resultat immediat, buscant tenir una bona repercussió pensant que aquesta portaria després els diners necessaris per poder menjar.
Sort va tenir en Lluís de compaginar la seva devoció amb una feina als Cinemes CAT de Figueres, perquè els diners que havia de portar la TV on line i la productora no van arribar mai.

'Vientos Culturales'
Lluís Chamorro (dreta) amb companys de l’ONG de Mèxic ‘Vientos Culturales’ i un nen mexicà / Foto: Lorena Álvarez

I va ser, doncs, quan va decidir donar “el pas més important de la meva vida”, és a dir, posar-se a buscar una ONG’s a la qual poder oferir els seus serveis a canvi d’un sostre i menjar. Però, com no és or tot el que rellueix, “la meva primera sorpresa va ser el negoci que hi ha al darrera de moltes ONG’s i de les agències d’Organitzacions No Gubernamentals, que t’ofereixen fer voluntariats pagant preus desorbitats, és a dir, que ofereixes els teus coneixements i habilitats pagant”.

Tot i això, no es va rendir, i després d’investigar i fer una selecció d’aquells projectes als quals l’agradaria col·laborar va enviar mails a diferents ONG’s de la Índia i Llatinoamèrica, principalment, i el va respondre l’ONG ‘Vientos Culturales’ entitat sense ànim de lucre  de la ciutat de Tuxtla Gutiérrez, amb una població de més mig milió d’habitants. ONG que es dedica, a través de la producció televisiva, ajudar als nens i nenes més necessitats del país centreamericà.

Així que, després d’uns mesos en que va aconseguir estalviar per poder pagar-se el viatge i poder viure una temporada llarga, va iniciar la seva tasca com a voluntari a ‘Vientos Culturales’.

Una tasca que des del primer moment el va captivar, “perquè a través del món que m’agrada, l’audiovisual, vaig posar les meves habilitats i coneixements a un bé comú, com és estar al costat de nens i nenes que no tenen vides precisament fàcils”, ha explicat en Lluís.

El jove de Figueres va començar a fer quelcom constructiu i crític, més enllà de donar informació pura i dura. Va tenir l’oportunitat d’implicar-se en ajudar a construir una societat millor (en Tuxtla Gutiérrez) i en la que s’ha de tenir molt en compte als més petits, “perquè ells són el futur”.

Una tasca que l’ha reportat felicitat, “la que t’ofereix, per exemple, un nen que no té absolutament res, a canvi d’una simple activitat artística. Això és impagable”, ha assenyalat des de l’altre costat de l’oceà Lluís Chamorro, per destacar que “haurien de ser ells, els nens i nenes, els qui cobressin per aquest amor que desprenen, amor que molts hem perdut de vista”.

Actualment ‘Vientos Culturales’, que aconsegueix que els nens millorin la seva autoestima i que s’interessen per tornar a l’escola gràcies a que se’ls ofereix l’oportunitat d’expressar-se verbal o artísticament, nens que aprenen els valors de l’amistat o de l’esforç, per exemple està  tirant endavant un telenotícies totalment independent i que es pot visitar a la pàgina web www.vientos.tv, des d’on es poden veure continguts a més de, tot aquell de poder una aportació solidària tot aquell que ho desitgi.

'Vientos Culturales'
En Lluís i un company de VientosTV realitzant un altre reportatge amb un nen de Mèxic / Foto: Lorena Álvarez

Un informatiu on es dóna a conèixer tot del que són capaços de fer els nens i nenes no només de l’estat de Chiapas sinó de tot el país mexicà, com els que fan referència al ‘Agricultor en las Chinampas’, al de ‘Luisa, la pequeña científica’ o el de els ‘Niños luchadores’, amb els que s’assoleix un millora de les seves habilitats manuals, de l’expressió dels seus sentiments, “i te n’adones d’això quan veus els seus somriures, quan veus les seves cares d’alegria i quan t’ho agraeixen amb una abraçada cada cop que ens trobem”, explica en Lluís, un jove de Figueres que ha aconseguit sentir-se realitzat com a periodista, sense estar al servei de cap gran grup mediàtic amb interessos empresarials.
Un Lluís que ha trobat la felicitat professional i, per tant, personal, treballant per un canvi cap a millor dels nens i nenes més necessitats de l’estat de Chiapas. Un canvi que els donarà la possibilitat de tenir un futur millor, a ells i a la societat, perquè com diu aquest periodista de Figueres, establert a Mèxic, primer com a voluntari i ara com un treballador de ‘Vientos Culturales’, “tot canvi social que intentem fer sense ells– els nens i nenes- sera envà”.