Mes de paraules

Joves de Roses es treuen prejudicis sobre els marroquins viatjant al Marroc

Cultures en Xarxa
Un moment de la xerrada dels joves que van viatjar al Marroc dins el projecte de 'Cultures en Xarxa'

20 joves d’origen marroquí, català i andalús van prendre consciència durant un viatge al Marroc que tots, en definitiva, som ciutadans amb els mateixos drets i deures  

Cultures en Xarxa
Un moment de la xerrada dels joves que van viatjar al Marroc dins el projecte de ‘Cultures en Xarxa’

Fa 5 anys va començar el projecte ‘Cultures en Xarxa’ impulsat per l’associació Xarxa Convivència de Roses, el qual consisteix en aplegar joves, la meitat originaris del Marroc i l’altre meitat nascuts en Catalunya. El propòsit, viatjar al Marroc per conèixer la cultura marroquina. Saber de primera mà com són realment els ciutadans marroquins. Ciutadans que bona part d’ells conviuen amb nosaltres a casa nostra, a Catalunya, a Roses.

Aquest projecte ha arribat enguany a la seva cinquena edició, és a dir, que és el cinquè any que joves de Roses d’origen marroquí i rosinc han viatjat al Marroc. I si els primers quatre anys van viatjar 10 joves, enguany van ser 20 els que ho van fer a principis del mes d’octubre. Setze de Roses més quatre joves de Màlaga que van visitar les ciutats de Fez, Casablanca, Rabat, Chez Chaouen, Tànger i Tetuán per conèixer diverses associacions i entitats culturals en cadascuna d’elles.

I el passat divendres, aquest joves, excepte els malaguenys, van oferir una xerrada al vestíbul del Teatre Municipal de Roses per explicar la seva experiència.

I si aquesta s’hagués de definir amb un sol molt, seria aquest: Espectacular.

“Espectacular el tracte que vam tenir amb nosaltres”, van dir els joves en més d’una ocasió. Una altre jove, d’origen marroquí, va explicar com anècdota que “ens tractaven com a turistes a tots, tant als que nascut allà, al Marroc, com als catalans, però amb molt de respecte”. En aquest sentit, una jove que va fer el viatge i que ja havia visitat amb anterioritat el Marroc anant a Marrakech va assenyalar que “reconec que vaig anar amb molts dubtes i prejudicis, però un cop allà va ser espectacular, la gent va ser molt i molt amable, atenta i, sobretot, no es miraven com si fossin una butxaca plena de diners, ens veiem com a persones”.

El president de la Xarxa de Convivència, Mohamed El Amrani, va explicar durant la xerrada que “el que es busca amb aquest projecte de ‘Cultures en Xarxa’, partint de la premissa que a Roses hi ha molts ciutadans d’origen marroquí, és que el joves prenguin consciència que la manera de viure i de ser és igual tot i les diferències culturals, que tots som ciutadans, que tenim uns drets i uns deures, i que, en definitiva, tenim els mateixos objectius”.

I aquesta conscienciació, s’aconsegueix, va assenyalar l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, “anant al Marroc com han fet aquest joves. Perquè, si diuen que per aprendre bé un idioma el millor és anar al país d’origen, també és cert que si volem conèixer una cultura, una manera de viure d’un país, la millor forma de fer-ho és visitar-lo i conviure amb la seva gent”.

La xerrada va ser tan didàctica, pedagògica i amena que als assistents els hi van entrar ganes de poder fer un viatge similar al que han fet aquests joves. De tal manera que l’alcaldessa va demanar a El Amrani “si algun any aquest viatge de ‘Cultures en Xarxa’ en lloc de joves podrien viatjar adults”, obtenint la resposta afirmativa del president de la Xarxa de Convivència.

Cal assenyalar que aquest viatge ha estat possible gràcies a la implicació de l’Obra Social La Caixa, la Fundació Hassan II i l’Ajuntament de Roses, i que els joves que van viatjar van haver de passar per un procés de selecció, amb entrevistes a tots els interessats en anar al Marroc i, entre d’altres aspectes, tenint que escriure una carta explicant la seva motivació per realitzar el viatge.
Un procés de selecció i un viatge del qual l’Esmeralda Campos, amb la col·laboració de la Carme, la Laura i la Sílvia es van encarregar de tota la seva logística.