Mes de paraules

La calor s’intensifica prop de la costa

La temperatura màxima de dilluns ha estat la més alta del que portem d’estiu a les comarques de la Catalunya Central i del litoral

L’onada de calor que va començar a afectar Catalunya divendres passat continua provocant una temperatura molt elevada arreu del país. Si bé l’advecció d’aire càlid sobre Catalunya va arribar al seu màxim durant la jornada de dissabte, posteriorment la temperatura s’ha mantingut amb valors molt elevats a les capes més baixes de l’atmosfera, impedint un descens de la temperatura en superfície.
Després d’una nit molt càlida, la temperatura màxima de dilluns ha estat la més alta del que portem d’estiu a un terç de les estacions gestionades per l’SMC, concretament aquelles situades a la Catalunya Central i al litoral i prelitoral central. Així com en dies anteriors la marinada que bufava a tot el litoral frenava la temperatura arran de mar, dilluns ha bufat garbí durant les hores centrals del dia en alguns sectors del litoral, fet que ha provocat un ascens molt important de la temperatura al litoral i prelitoral central, que també s’ha fet notar a la Catalunya Central. En canvi, la marinada encara ha mantingut la temperatura màxima al voltant dels 30 ºC a la Costa Brava i molts sectors de la Costa Daurada i delta de l’Ebre.
Els valors més elevats de la jornada han fregat o superat lleugerament els 40 ºC en alguns sectors del pla de Lleida, del pla de Bages i del prelitoral. Destaquen els 41,0 ºC d’Artés (el Bages), els 40,8 ºC de Castellbisbal (el Vallès Occidental), els 40,5 ºC de Torroja del Priorat (el Priorat) i d’Organyà (l’Alt Urgell) o els 40,4 ºC de Seròs (el Segrià).
D’altra banda, s’han assolit els 35 ºC en alguns punts aïllats del litoral central, com ara a la mateixa ciutat de Barcelona (35,1 ºC a l’estació de Barcelona – el Raval).
El mapa següent mostra la distribució de la temperatura màxima d’avui al Principat:
Cal destacar les tempestes que dilluns a la tarda s’han format al Pirineu i Prepirineu, sobretot al més oriental, i que han estat localment fortes. Fins a les 7 de la tarda, les quantitats de precipitació més importants enregistrades a les estacions de la XEMA i de la XOM corresponien a la comarca del Ripollès: 49 mm a Gombrèn, 22,6 mm a Molló o 22,2 mm a Núria (1.971 m).
Pels propers dies, la massa càlida a nivells baixos encara afectarà tot el continent fins dimecres, i poc a poc quedarà restringida a l’àrea Mediterrània. No serà fins dissabte quan els nuclis més càlids se situïn al nord d’Àfrica i finalment hi hagi una petita advecció del nord a l’oest d’Europa que també afavorirà a l’arribada d’una massa freda per sobre 1500 metres al nord de Catalunya de cara el cap de setmana.
La predicció indica predomini del cel serè o poc ennuvolat per núvols baixos a punts del litoral i prelitoral fins a mig matí. A partir del migdia hi haurà creixement de nuvolades al Pirineu que poden deixar ruixats febles i dispersos i que dimecres es podrien estendre a altres punts del terç oest. Les temperatures seran semblants o lleugerament més altes. El vent serà fluix i variable amb règim de brises. Al final del dia de dimarts i fins dimecres al migdia la tramuntana bufarà entre fluixa i moderada a l’Alt Empordà, amb cops forts de matinada al Cap de Creus.