Mes de paraules

La contrareforma local del PP

La contrareforma local del PPMolts ciutadans tenim la sensació de que el govern de l’Estat ha llençat una ofensiva legislativa, que afecta a tot els àmbits de l’esfera pública, destinada a enterrar els avenços socials i civils aconseguits en els darrers anys per oferir-nos una nova versió de l’Espanya de sempre: casposa, conservadora, i que malauradament incorpora els nous dogmes d’austeritat mal entesa que estan avui de moda entre alguns cercles econòmics i acadèmics.

Així ho notem amb l’educació, que es vol mercantilitzar; amb la sanitat, camí de la seva privatització; amb l’avortament, la reforma del qual ens portarà més enllà de 1985 -any en què es despenalitzà-; o amb un nou codi penal que restringirà la nostra esfera de drets i de llibertats públiques i que empitjorarà, inevitablement, la qualitat de la nostra democràcia.

Per si tot això fos poc, aquest projecte contrareformista ens arriba ara a les bases d’allò polític, a l’administració més propera. El projecte que han anomenat de racionalización y sostenibilidad de la administración local és un atac directe a la nostra autonomia política i un intent de buidar els ajuntaments, de convertir-los en simples gestories.

Només cal llegir el preàmbul d’aquest projecte de llei per adonar-nos de que la intenció del ministeri no és millorar el govern local, sinó estalviar -d’altres simplement ho anomenem retallar- a qualsevol preu. Els que portem uns anys en aquest món hem participat de fòrums i de debats que solien girar sempre entorn dels problemes clàssics en matèria local com ara el mode de govern -per a què ens entenguem, més “presidencialista” o més “parlamentarista”-, les potestats i competències dels ajuntaments o l’etern problema de la insuficiència financera que encara patim les administracions locals.

Amb l’actual projecte, en canvi, es persegueix únicament assegurar la sostenibilitat financera dels Ajuntaments. Nul·la preocupació sobre la qualitat democràtica o sobre la prestació de serveis al ciutadà. No és una reforma local, és un pla d’estalvi. Un pla d’estalvi, a més, mal fet: ni una paraula sobre formes d’aconseguir nous ingressos, tan sols repetició del cansat mantra de l’austeritat i de la reducció de la despesa.

Al final, qui acabarà perdent serà el ciutadà. Tindrem ajuntaments menys propers, competències que encara no sabem qui prestarà -si és que es presten-, reforçament d’entitats sense mecanismes de control directe com les diputacions i molts altres despropòsits, l’explicació dels quals no hi cap en aquest espai. Cal informar-se bé, i cal que denunciem aquesta contrareforma local des de l’esperit municipalista que molts defensem.

 

Magda Casamitjana i Aguilà

Portaveu del Grup Municipal Socialista de Roses