Mes de paraules

La Gent Gran de Roses, protagonista de la nostra història, protagonista ahir al Teatre Municipal

Els avis i àvies de Roses protagonistes de la història recent de Roses, ho van ser també ahir al Teatre Municipal amb la presentació del llibre La Gent Gran de Roses III

Llibre La Gent Gran de Roses III
Carles Pàramo

El tercer volum de La Gent Gran de Roses és un recull de les històries dels avis i àvies nascuts a Roses, entre els anys 1923 i 1927 i que viuen actualment a la Vila.
Una obra que va ser presentada ahir al Teatre Municipal pel diputat al Congrés i primer tinent d’alcalde de Roses, Carles Pàramo, “em fa especial il·lusió presentar aquest acte ja que sóc el més gran de la colla”, va assenyalar referint-se a que és el membre de l’equip de govern rosinc de més edat.

I ho va fer davant d’un centenar d’assistents, la majoria protagonistes del llibre, de la delegada territorial de la Generalitat de Benestar Social, Montserrat Roura, el delegat a Girona d’Empresa i Ocupació, Ferran Roqué, i Judith Ijsselstein i Toni Martínez, autors del llibre editat per l’Ajuntament de Roses.

Llibre La Gent Gran de Roses III
Toni Martínez

Aquest tercer volum de La Gent Gran de Roses reflecteixen la vida de 81 rosincs i rosinques a través d’entrevistes realitzades per Martínez “que no van tenir res a veure amb la Guerra Civil, però sí que van patir les seves conseqüències i viure la misèria econòmica i, sobretot, la misèria moral de la postguerra”, va definir l’autor, que va donar pas, tot seguit,  a la visualització en vídeo d’una vuitantena de fotografies que surten al llibre realitzades per la Judith.

Llibre La Gent Gran de Roses III
Montserrat Roura

La delegada de la Generalitat a Girona de Benestar Social, Montserrat Roura va felicitar als responsables del llibre per la seva realització, i va remarcar que la Gent Gran és un col·lectiu “amb necessitats i el Govern està al seu costat per facilitar-les tot allò que necessiten, tenint en compte que cada any són més”. I van donar molt significativa, “fa 24 anys hi havia a Catalunya 800.000 persones majors de 65 anys, ara hi ha comptabilitzades 1.400.000 catalans en edat de jubilació”.

Llibre La Gent Gran de Roses III
Montse Mindan

Per la seva banda, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va afirmar que al llibre et trobes “el significat d’una vida, de vides dures, però amb l’orgull personal d’haver superat els problemes. Unes experiències que em van transmetre un missatge d’amor i de carinyo”.

Molt dels protagonistes de la història recent de Roses ho van ser també ahir amb la seva assistència  a l’acte, el qual va finalitzar amb el lliurament d’un exemplar del llibre a cadascun del protagonistes.

 

 

 

La gent gran de Roses, 1923-1927

ibre La Gent Gran de Roses IIILa gent gran de Roses, 1923-1927 és el tercer volum d’una obra endegada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament amb el qual dóna continuïtat als dos volums precedents, La Gent Gran de Roses. Cent vides, mil històries (1903/1918), publicat l’any 2005 i La Gent Gran de Roses II (1903/1918), que va veure la llum al 2008.
Una trilogia, de moment, que ret homenatge a la Gent Gran, protagonista de la història de Roses, a la vegada que suposa una recuperació de la memòria històrica de la Vila rosinca a través dels seus propis habitants.

El present volum recull les entrevistes realitzades a un total de 81 rosincs i ronsinques nascuts entre 1923 i 1927, a través de les quals l’artífex dels texts del llibre, Toni Martínez, realitza un retrat de les vivències i forma de vida de tota una generació. Les fotografies dels protagonistes, com en les edicions anteriors, han anat a càrrec de la fotògrafa Judith Ijsselstein, encarregada de plasmar els rostres i mirades dels ancians i ancianes entrevistats. L’elaboració del projecte ha requerit sis mesos de treball per part dels seus autors, que van realitzar les entrevistes i fotografies entre els mesos de febrer i agost de 2013.

L’objectiu del projecte és el de recuperar i plasmar la memòria col·lectiva més recent de la vila a través dels testimonis i vivències dels propis rosincs i rosinques i del valor històric de la memòria individual de cada personatge. A través de les biografies i retrats recollits a l’obra, es proposa al lector un recorregut per les experiències personals de cadascun dels personatges.

Es parla dels seus orígens, infància i joventut, de les seves famílies, però també dels anhels, de la capacitat de treball i sacrifici, de l’esperit de superació davant les adversitats, de l’amor a la terra que els ha vist néixer o els ha acollit o del seu horror davant les conseqüències de la guerra. El resultat final ofereix al lector una visió del passat històric més recent de la vila de Roses, perfectament extrapolable, d’altra banda, a infinitat de pobles i ciutats.

El llibre consta d’un total de 199 pàgines. Disposa d’un tiratge inicial de 500 exemplars. Està editat íntegrament per l’Ajuntament de Roses, amb el suport de la Diputació de Girona.
[fsg_gallery id=”121″]