Mes de paraules

La gent gran de Roses, un patrimoni de gran valor històric, patrimonial i immaterial

‘La Gent Gran de Roses IV’
A dalt la portada del llibre ‘La Gent Gran de Roses IV’; i a sota totes les persones que han possible la seva publicació

81 avis i àvies de Roses nascuts entre 1927 i 1931 protagonitzen el llibre ‘La Gent Gran de Roses IV’ que es va presentar al Teatre Municipal de Roses

‘La Gent Gran de Roses IV’
A dalt la portada del llibre ‘La Gent Gran de Roses IV’; i a sota totes les persones que han possible la seva publicació

El passat divendres es va presentar al Teatre Municipal de Roses el llibre ‘La Gent Gran de Roses IV’, el quart d’una col·lecció de llibres que esdevé un document molt important, de gran valor històric i patrimonial, de la història de Roses en recollir la vida, experiències, tant alegres com tristes, d’un total de 256 persones.

I aquest quart volum recull les vivències d’un total de 81 avis i àvies, nascuts entre 1927 i 1931, els que a través de les seves vivències, recuperen i difonen la memòria col·lectiva de Roses de mitjans del segle XX.

“Amb el testimoni de tots ells, el lector de llibre pot fer-se una imatge, una composició de la Roses d’abans, a la vegada que l’edició d’aquesta obra serveix per homenatjar a la nostra gent gran  de com el respectem, valorem i estimem”, va afirmar el coordinador de ‘La Gent Gran de Roses IV’, Toni Martínez, durant la presentació de l’obra.

I en aquest sentit, el regidor de Cultura, Francesc Giner, va destacar que “aquest llibre és un reconeixement a tota la gent gran, que tot i de procedir d’origen molts diversos comparteixen la mateixa sensació i opinió, l’estar enamorats del poble on viuen”.

L’autora de les entrevistes que surten al llibre, Xènia Berta, va destacar que “la tasca més difícil ha estat resumir en un espai reduït tantes hores de tertúlia explicant les vivències i experiències dels avis i àvies que hi han participat en el llibre, els quals van néixer poc abans de la Guerra ”, desvetllant que “molts d’ells van haver de fer front a l’adversitat de la postguerra, la qual cosa els va condicionar la vida, ja que molts d’ells no van poder fer el que desitjaven, que era estudiar”. I ratificant les paraules de Giner, Berta va destacar que durant les entrevistes “vaig comprovar que independentment d’on van néixer o dels anys que porten aquí vivint, tots es confessen uns enamorats de Roses”.

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, demostrant que s’ha llegit el llibre, va esmentar les paraules, les frases que més es repeteixen a l’obra ‘La Gent Gran de Roses IV’, “com, per exemple, sempre he estat feliç i alegre, m’agrada fer excursions, ballar, cuinar, nedar, cosir, és a dir, paraules que  es repeteixen que demostra que teníem uns avis que practicaven tot allò que els agradava, i tot això sense deixar de banda la seva feina, i aquest llibre està dedicat a aquestes persones on els seus coneixements i les seves vivències són d’un valor excepcional, per la qual cosa cal preservar-los i documentar-los a fi que formin part del nostre patrimoni immaterial, i aquest és el propòsit d’aquest volum de la gent gran de Roses”.

La mateixa alcaldessa va fer entrega d’un exemplar del llibre als avis i àvies, o be als seus familiars, que van assistir a l’acte de presentació de ‘La Gent Gran de Roses IV’

‘La Gent Gran de Roses IV’

L’any 2005 l’Ajuntament de Roses va fer una aposta pel patrimoni cultural  recollint les biografies i retrats de les persones més grans del municipi que posteriorment van ser editades i publicades en el que seria el primer llibre titulat ‘La Gent Gran de Roses. Cent vides, mil històries’. Des de llavors, un total de 175 persones, nascudes entre 1903 i 1926, xifra que passa ara a ampliar-se fins les 256 amb els 81 avis i àvies nascuts entre 1927 i 1931, han posat el seu rostre i la seva veu per participar en aquest projecte.

L’obra que es va presentar divendres torna a proposar al lector un recorregut per les experiències personals de cadascuna d’aquestes persones, residents en l’actualitat a Roses. Els mateixos protagonistes parlen dels seus orígens, infància i joventut, de les seves famílies, però també dels anhels, de la capacitat de treball i sacrifici, de l’esperit de superació davant les adversitats, de l’amor a la terra que els ha vist néixer o els ha acollit o del seu horror davant les conseqüències d’una guerra. El resultat final ofereix al lector un recorregut pel passat històric més recent de la vila de Roses, perfectament extrapolable, d’altra banda, a infinitat de pobles i ciutats.

L’elaboració d’aquest projecte ha requerit més d’un any de treball, iniciant-se la realització d’entrevistes i fotografies el mes d’abril de 2017 i finalitzant, amb la maquetació de l’obra, el setembre de 2018. Les sessions fotogràfiques han estat realitzades, com en les anteriors edicions, per la fotògrafa rosinca Judith Ijsselstein, encarregada de realitzar els retrats dels avis i àvies, mentre que les entrevistes i el recull de vivències i històries, han anat a càrrec de la historiadora, també rosinca, Xènia Berta.

El volum, del quan s’han editat 350 exemplars, consta de 199 pàgines i ha estat editat íntegrament per l’Ajuntament de Roses amb el suport de la Diputació de Girona.