Mes de paraules

La IAEDEN presentarà al•legacions al PRUG del Cap de Creus, però per garantir la protecció de la biodiversitat marina

Els ecologistes afirmen que el Cap de Creus no és un parc temàtic i que la seva prioritat no és el rendiment econòmic

IAEDEN i PRUGSi els empresaris del sector turístic i nàutic de l’Alt Empordà i Girona demanen la retirada del Pla Rector d’Ús i Gestió, PRUG, de l’àmbit marí del Parc Natural de Cap de Creus al considerar que perjudicarà econòmicament a la comarca i la demarcació, els ecologistes de la IAEDEN tenen previs presentar al·legacions “cal tenir clar que un parc natural no és un parc temàtic: La seva prioritat no és el rendiment econòmic”, com subratllen en el següent comunicat.
Els membres de la IADEN, així mateix, insten a les diferents administracions implicades a arribar a un consens sobre l’aprovació del PRUG que permeti garantir la biodiversitat marina del Cap de Creus.

El PRUG del Cap de Creus, una eina necessària per millorar la gestió i garantir la protecció de l’àmbit marí del parc natural

Davant les allaus de crítiques en contra del Pla rector d’ús i gestió (PRUG) de l’àmbit marí del Parc Natural del Cap de Creus, la IAEDEN-Salvem l’Empordà vol recordar que aquest correspon al desplegament lògic de les eines normatives necessàries per a protegir qualsevol entorn natural. L’entitat insta a totes les administracions a treballar cap a un consens que permeti aprovar aquest pla amb garanties per a la protecció de la biodiversitat marina del Cap de Creus.

Des de que el PRUG ha sortit a exposició pública el passat 3 d’octubre, les crítiques per part d’alguns ajuntaments i del sector turístic de municipis del Cap de Creus, es concentren bàsicament en la constatació que el pla representaria pèrdues econòmiques segures per a la limitació d’accessos i la recaptació de taxes. Des de la IAEDEN-Salvem l’Empordà volem constatar que trobem a faltar un debat sobre les veritables funcions del PRUG que és la protecció, conservació i recuperació dels valors naturals de les zones marines protegides.

L‘objectiu del PRUG és definir i consolidar les mesures que ja venen establerts pel Pla especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del parc natural del 2006 i, prèviament, pel Conveni de Barcelona (signat per tots els estats veïns de la Mediterrània) de 1995, que va declarar el Cap de Creus com a Zona Especialment Protegida d’Importància per a la Mediterrània (ZEPIM). Mesures que han de regular els usos professionals, recreatius, educatius i científics a l’àmbit marí amb la finalitat de   conservar la seva diversitat, amb especial atenció als hàbitats de gran importància i a les espècies en perill i endèmiques. També ha de detectar les amenaces pels valors ecològics, biològics, estètics i culturals i establir i fomentar l’ús sostenible dels seus recursos.

Volem destacar que en aquest país fem bandera dels nostres parcs naturals com a atractius turístics però cada vegada que es pretén desenvolupar les eines establertes per llei que defineixen els parcs naturals com a zones protegides i a protegir, determinats sectors protesten al·legant motius econòmics. Cal tenir clar que un parc natural no és un parc temàtic: La seva prioritat no és el rendiment econòmic. Els usos turístics i professionals també són importants però sempre han de respectar l’objectiu principal de la protecció i desenvolupar-se de manera sostenible. Qui defineix els paràmetres de la protecció i sostenibilitat són els experts que, en aquest cas, són els redactors del PRUG.

Ara bé, a l’administració competent recau la responsabilitat de complir les seves pròpies lleis i de fer-les complir a les parts implicades i, si ho fes des d’una postura mediadora i implicant els sectors rellevants des del principi, podria evitar els afrontaments que ara estem vivint. Des de la IAEDEN-Salvem l’Empordà reconeixem que cal consensuar les mesures que preveu el PRUG amb la gent del territori. És per això que demanem al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya que busqui els mecanismes necessaris per informar del PRUG i buscar el consens i la mediació ambiental necessària per tal que aquest Pla s’acabi aprovant, sense perdre de vista els seus objectius principals.

Actualment la IAEDEN-Salvem l’Empordà està treballant i elaborant les al·legacions al PRUG dins el termini previst per tal que el Departament les pugui valorar.

IAEDEN-Salvem l’Empordà