Mes de paraules

La llengua de signes catalana, camí de ser declarada patrimoni immaterial

El vocabulari bàsic interactiu de llengua de signes catalana incorpora nous àmbits temàtics amb més de 280 termes

Llengua de signes catalanaEl Consell del Patrimoni Històric de l’Estat s’ha pronunciat favorablement perquè la llengua de signes catalana (LSC) sigui declarada manifestació del patrimoni cultural immaterial de l’Estat. Aquest tràmit és un requisit perquè la candidatura presentada en favor de l’LSC prosperi i el Ministeri de Cultura i Esport n’impulsi el reconeixement oficial, que s’ha de formalitzar en un reial decret.

La candidatura per a aquesta declaració va ser presentada aquest estiu per la Confederació Estatal de Persones Sordes, de la qual és membre la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), que té com un dels seus objectius fundacionals l’impuls de la llengua de signes catalana com a patrimoni lingüístic i cultural de Catalunya.

La candidatura presentada inclou les dues llengües de signes que hi ha a l’Estat, la catalana (LSC) com a llengua pròpia de les persones signants a Catalunya, i també l’espanyola (LSE). Totes dues llengües van ser reconegudes per la Llei estatal 27/2007, de 23 d’octubre, si bé la llengua de signes catalana ja va ser reconeguda oficialment el 2006 amb l’Estatut d’autonomia, i compta amb una llei pròpia, la Llei 17/2010, del 3 de juny, de la llengua de signes catalana, del Parlament de Catalunya.

Després del pronunciament favorable del Consell del Patrimoni Històric a la candidatura, es preveu que la declaració de la llengua de signes catalana com a manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial de Catalunya, pugui ser realitat el 2019. Aquesta declaració reforçarà la difusió de la llengua de signes catalana, gràcies a la inscripció en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Immaterial.

280 nous termes al vocabulari bàsic de llengua de signes catalana

El Vocabulari bàsic interactiu de la llengua de signes catalana, que edita la Direcció General de Política Lingüística, incorpora avui 283 nous termes que corresponen a 7 camps temàtics: seguretat, esports, cos humà, persones, llengua, localització i adjectius qualificatius. Amb aquesta ampliació, el Vocabulari bàsic en LSC ofereix ja en línia un total de 1.073 termes, de 21 camps temàtics, i es preveu completar-ne l’edició abans d’acabar aquest any amb un total d’uns 1.450 termes, que completaran el projecte iniciat el 2015.

El Vocabulari bàsic en LSC té caràcter divulgatiu i presenta les realitzacions bàsiques de les paraules més comunes en llengua de signes catalana. El Vocabulari és accessible en línia al web de la Direcció General de Política Lingüística http://llengua.gencat.cat/LSC_vocabulari i també en el canal Youtube “Llenguadesignes cat”. En la realització d’aquest Vocabulari, la Direcció General de Política Lingüística ha tingut la col·laboració de la FESOCA.