Mes de paraules

La manera de viure i defensar el Castell de Rocabruna exposada a la Ciutadella de Roses

Castell de Rocabruna
Diferents moment de la inauguració de la mostra ‘Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna’ a la Ciutadella de Roses

L’armament trobat en el Castell de Rocabruna, a Camprodon, va esdevenir una troballa tant completa com cap altre a la Península Ibèrica

Castell de Rocabruna
Diferents moment de la inauguració de la mostra ‘Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna’ a la Ciutadella de Roses

El passat dissabte es va inaugurar a la Ciutadella de Roses l’exposició ‘Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna’ en la qual es mostra el procés de recuperació arquitectònica i arqueològica d’aquesta fortalesa del segle X ubicat a dalt d’un turó a gairebé 1.000 metres d’alçada a Camprodon, a la comarca del Ripollés.

Com va assenyalar la comissaria de l’exposició, Bibiana Agustí, la mostra està organitzada d’una manera en la que “a l’entrada es pot veure l’espai més comú que ocupava la gent més senzilla com els pagesos, ramaders, costureres, per anar endinsar-se el visitant als interiors on són les alcoves dels senyors, passant abans per una sèrie de vitrines on s’expliquen tots els personatges i activitats que hem pogut trobar interpretades, també hi ha molt de material d’armament per defensar el castell, pèsols de pedra que servien per pesar llana, i els jocs que feien servir per passar les hores mortes”.

 El cap de Serveis de Monuments de la Diputació de Girona, Lluís Bayona, va destacar que en els més de 30 anys que porta en el departament de monuments “aquest és el cas més excepcional, perquè ho podem explicar tot d’un castell i, per tant, a l’exposició no hi ha elements externs de la seva època, sinó tot el que hi havia i com vivien a la fortalesa i, sobretot, del seu armament, una troballa tant completa que no hi ha cap altre a la Península Ibèrica”.

Els treballs arqueològics en el Castell de Rocabruna no va ser gens fàcils, va destacar Bayona, perquè per arribar a dalt del turó no hi ha carretera i tot el material s’havia de transportar en helicòpter.

Per la seva part, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va destacar que tenir una exposició d’un castell tant emblemàtic perquè, des d’aquí -la Ciutadella- pugui ser conegut per molta gent i, també, entendre’l i gaudir pel turisme francès i anglès que tenim a Roses, ja que està traduïda en diferents idiomes”.  

Renovar i exportar el Museu de la Ciutadella

Aquesta exposició sobre el Castell de Rocabruna es una clara mostra que “no ens hem de tancar només a Roses, l’hem acollit a casa nostra per, a part de donar a conèixer aquesta fortalesa, que algú es pugui animar a visitar-la, i de la mateixa manera també podem exportar exposicions del nostre patrimoni a d’altres indrets i, generar així, un interès cap a nosaltres per a que la gent vingui a conèixer la nostra Ciutadella, el Castrum o el Castell de la Trinitat”.

I en aquest sentit, Ibáñez, va afirmar que “el que caldria seria renovar el Museu de la Ciutadella en el sentit que seria important que el públic conegués el que ha aparegut durant les excavacions dels darrers anys. Unes troballes que es podrien exposar a més de a casa nostra, en altres poblacions”.  

L’exposició ‘Cavallers i ferrers al castell de Rocabruna’ romandrà a l’Espai Cultural La Ciutadella fins a l’11 de setembre, podent-se visitar tots els dies de la setmana, de 10 a 20 hores.