Mes de paraules

La població de corb marí emplomallat assoleix xifres rècord al Parc Natural del Cap de Creus

El darrer cens d’aus aquàtiques hivernants elaborat el passat mes de gener ha detectat 43 exemplars de corb marí emplomallat, la xifra més alta de la seva història

Corb marí emplomallat
Corb marí emplomallat adult aturat a la Llumanera, Cap Norfeu / Foto: Jordi Bermejo

El Parc Natural del Cap de Creus ha registrat la població més alta de corb marí emplomallat de la seva història, amb 43 exemplars identificats. Segons dades del darrer cens d’aus aquàtiques hivernants, elaborat per personal tècnic del parc en coordinació amb la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, s’han detectat un mínim de 4 parelles nidificants d’aquesta espècie (Phalacrocorax aristotelis) covant als nius de Cap Norfeu i sector sud del parc, a zones on fins l’any 2018 i 2017 no criava, com són Sa Planassa i la Punta de la Figuera. Es tracta d’un ocell que a tot Catalunya només cria a zones de litoral rocallosos de l’Empordà i la Selva.

El recompte, que s’ha dut a terme entre el 4 i el 20 de gener, ha posat de relleu la tendència a la recuperació de les poblacions d’espècies que darrerament anaven a la baixa. És el cas dels gavians argentats (Larus michahellis), l’espècie d’au aquàtica més present al parc, amb 1.447 exemplars, prop de 200 més que l’any anterior. Les xifres mostren una recuperació després de la baixada de fa dos anys, quan la població registrada va arribar a 834 individus, tot i que encara se situa més baixa que a principis de dècada, quan va arribar als 1.843 individus el 2011.

També és nombrosa la població de baldriga mediterrània (Puffinus yelkouan), amb un total de 448 exemplars i la baldriga balear (Puffinus mauretanicus), amb un total de 70 exemplars.

Espècie (nom català) Espècie (nom científic) Total exemplars
Ànec collverd Anas platyrrhynchos 4
Bec de serra mitjà Mergus serrator 2
Cabussó collnegre Podiceps nigricollis 1
Corb marí gros Phalacrocorax carbo 43
Corb marí emplomallat Phalacrocorax aristotelis 43
Mascarell Morus bassanus 7
Baldriga balear Puffinus mauretanicus 70
Baldriga mediterrània Puffinus yelkouan 448
Baldriga no-identificada Puffinus sp. 32
Bernat pescaire Ardea cinerea 3
Martinet blanc Egretta garzetta 3
Becada Scolopax rusticola 2
Xivitona Actitis hypoleucos 1
Remena-rocs Arenaria interpres 3
Polla d’aigua Gallinula chloropus 3
Gavià argentat Larus michahellis 1447
Gavià fosc Larus fuscus 2
Gavina riallera Croicocephalus ridibundus 90
Gavina capnegra Ichtyaetus melanocephalus 6
Gavineta de tres dits Rissa tridactyla 3
Xatrac bec-llarg Sterna sandvicensis 24
Paràsit gros Stercorarius skua 1
Mussol emigrant Asio flammeus 1
Blauet Alcedo atthis 1
Rossinyol bord Cettia cetti 1
Cuereta blanca Motacilla alba 19
Repicatalons Emberiza schoeniclus 5

Pel que fa a espècies difícils de trobar a tot Catalunya, destaca l’observació de 3 remena-rocs (Arenaria interpres), la qual cosa confirmaria la tendència d’hivernada de l’espècie a Cap de Creus els darrers anys, únic punt de les comarques gironines i un dels únics a tot Catalunya. També dos exemplars de bec de serra mitjà (Mergus serrator) a Cala Fredosa, i  un mussol emigrant (Asio flammeus)  a Sa Planassa.  

El duc, present a 9 àmbits del parc

Paral·lelament, personal tècnic del parc, amb la col·laboració dels Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (APNAE) i la Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN), va elaborar a mitjan gener el IXè cens de duc al Parc, el rapinyaire nocturn més gran d’Europa. 

Així, es van poder detectar 5 mascles cantant, i confirmar la presència de l’espècie a 4 territoris més. D’aquesta manera, la presència del duc és ja una realitat en 9 àmbits del Parc, com a mínim. A més, es considera que  hi ha tres territoris més on la seva presència és possible, de manera que es podria arribar fins a un total de 12 territoris. Tenint en compte que l’àmbit terrestre del Parc inclou unes 10.000 ha, aquesta xifra representa una de les densitats més grans per a aquesta espècie protegida i d’interès segons la normativa europea. Aquest cens de duc al parc es va elaborar gràcies a la participació de 75 persones voluntàries.