Mes de paraules

La Societat Catalana de Cardiologia presenta la “Guia de recomanacions per a la persona afectada de malaltia coronària”

La guia ha estat elaborada per la Societat Catalana de Cardiologia, amb l’aval del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el patrocini d’AstraZeneca

Guia de recomanacions per a la persona afectada de malaltia coronàriaLa Societat Catalana de Cardiologia ha editat la “Guia de recomanacions per a la persona afectada de malaltia coronària”, que compta amb l’aval del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i ha estat patrocinada per la companyia biofarmacèutica AstraZeneca. La guia, que s’ha presentat al XXV Congrés de la Societat Catalana de Cardiologia, els dies 6 i 7 de juny a Barcelona, ​​ofereix un material d’educació sanitària per als pacients amb malalties del cor.

Guia de recomanacions per a la persona afectada de malaltia coronàriaAquesta publicació està dirigida a tots els pacients de Catalunya que han patit un infart de miocardi o una angina de pit i als seus familiars. Els professionals sanitaris dels serveis de cardiologia l’han de lliurar als pacients quan rebin l’alta hospitalària. Pretén aportar informació senzilla i útil sobre les malalties del cor, la prevenció i el tractament, així com consells perquè els pacients i els seus familiars puguin seguir activament les recomanacions dels professionals sanitaris.

La guia ha estat elaborada per tres especialistes en patologia cardiovascular: Antoni Carol Ruiz, del Servei de Cardiologia de l’Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi; Cosme García García, del Servei de Cardiologia de l’Hospital del Mar, de Barcelona; ​​i Oriol Rodríguez Leor, del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. I ha estat coordinada per Alfredo Bardají Ruiz, president de la Societat Catalana de Cardiologia i cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.

Guia de recomanacions per a la persona afectada de malaltia coronàriaSegons el que ha manifestat el doctor Bardají: “Conèixer les causes de les malalties del cor, així com prevenir-les i tractar-les és fonamental per a la completa recuperació dels pacients que han patit un infart de miocardi o una angina de pit”. Al voltant de 7.000 persones a Catalunya han patit un d’aquests episodis cardiovasculars i s’estima que, malgrat els avenços en els tractaments de la malaltia, els pacients s’enfronten a un risc elevat de mortalitat cardiovascular, fet que provoca que un 15% d’aquests malalts morin dotze mesos després de patir-ne el primer episodi. Bardají ha afegit: “Per això hem elaborat aquesta guia, amb l’objectiu d’oferir als pacients i els seus familiars un material senzill i de gran utilitat, que els permeti disposar de consells i recomanacions després de l’alta hospitalària”.
La “Guia de recomanacions per a la persona afectada de malaltia coronària” consta de vuit capítols, que recullen informació, consells i recomanacions sobre les qüestions següent:

1. Per què he tingut un infart de miocardi o una angina de pit?

Es descriu com funciona el cor; quina és la funció de les venes i de les artèries; què és un infart de miocardi i una angina de pit; per què es produeixen; quins són els símptomes per detectar-ne un i què cal fer en cas de patir-ne un.

2. Què passarà quan arribi a l’hospital?

Recull informació del tipus de proves que realitzen a l’hospital al pacient ingressat després de patir un infart de miocardi o una angina de pit.

3. Ja m’han donat l’alta hospitalària. I ara, què?

Proporciona consells sobre els hàbits de vida que cal modificar després de l’alta hospitalària per evitar una recaiguda, en aspectes com, per exemple, la reincorporació a la feina, la conducció de vehicles, el consum de greix, l’exercici físic, etc.

4. Quin tractament hauré de seguir? Hauré de prendre moltes pastilles?

En aquest capítol es descriuen breument els medicaments existents, la seva funció i la forma d’administració.

5. Com he de modificar el meu estil de vida?

Es recullen els hàbits de vida saludable que el pacient ha d’adoptar per evitar un nou infart de miocardi o una angina de pit, pel que fa al consum d’alcohol, tabac i cafè; l’alimentació; el control de la diabetis; el colesterol i la hipertensió arterial; el risc de l’obesitat; la necessitat de fer exercici físic i de controlar l’estrès emocional.

6. Què he de fer si torno a tenir un dolor al pit?

Inclou recomanacions per al pacient en cas de tornar a tenir dolor al pit, des de la medicació que cal prendre fins a la decisió del moment en què cal avisar al Servei d’Urgències.

7. Deu consells que cal seguir després d’haver patit un infart de miocardi o una angina de pit

Aquest capítol recull un decàleg de recomanacions que el pacient ha de seguir després de patir aquests episodis cardiovasculars.

8. Deu recomanacions per mantenir un estat de salut excel·lent i evitar les malalties cardiovasculars

La guia conclou amb un decàleg de consells que ha de seguir qualsevol persona per prevenir un infart de miocardi o una angina de pit.