Mes de paraules

L’alt risc d’incendi es manté al nord de l’Alt Empordà

Es manté el tancament del Parc Natural del Cap de Creus i el nivell 3 del Pla Alfa a 10 municipis de l’Alt Empordà

Les pluges de les últimes hores han millorat les condicions del perill d’incendi forestal a Tarragona i Terres de l’Ebre, cosa que ha permès aixecar la restricció d’accés que s’havien previst a la Serra de Cardó-Boix i a les muntanyes de Tivissa, Llaberia, Vandellòs i Pradell. Aquests accessos s’han reobert a les 9.00 hores d’aquest matí. En canvi, l’alt risc d’incendi es manté al nord de l’Alt Empordà, on les precipitacions han estat de menys consideració, i el cos d’Agents Rurals amb la col·laboració de les Agrupacions de Defensa Forestal manté el tancament del Parc Natural del Cap de Creus i el nivell 3 del Pla Alfa a 10 municipis de l’Alt Empordà: Cadaqués, Colera, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Portbou, El Port de la Selva, Roses, La Selva de Mar, Vilajuïga.
També està activat el nivell 2 en tretze comarques més.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació demana no abaixar la guàrdia tot i les últimes precipitacions i demana extremar les precaucions especialment en aquests punts del país. Aquesta situació es mantindrà fins dimarts 13 d’agost. 

El cos d’Agents Rurals conjuntament amb Mossos i  ADF efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat. Es farà un control pel molt alt risc d’incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d’incendi.

Es poden consultar els municipis en el següent enllaç.

El Pla Alfa i el nivell d’actuació del cos d’Agents Rurals corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d’incendis forestals i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d’accessos als massissos forestals  afectats i zones predeterminades,

A aquestes zones el Cos d’Agents Rurals  porta a terme les següents actuacions: 

–    Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.

–    Control d’activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d’autoritzacions.

–    Control de llocs predeterminats d’especial risc.

–    Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.

–    Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.

–    Establiment d’un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.

Consells i recomanacions:

Els 90% dels incendis forestals  s’originen  com a conseqüència de l’activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill d’incendi  des del Departament d’Agricultura s’aconsella:

  • Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació
  • Evitar la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinaria por de zones  forestals en la franja horària  compresa entre les 13  i les 18  hores.
  • No utilitzar bufadors,  serres radials  o altres eines que puguin general guspires o  sobreescalfaments.
  • En els treballs de la sega, es recomana aturar l’activitat entre les 14 i les 18 hores
  • En cas de detectar una columna de fum prop del bosc  o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal  comunicar-ho de forma immediata a través del telèfon 112