Mes de paraules

L’Associació MaRoNeS de Roses celebra el seu primer any complint l’objectiu d’ajudar a les mares en període d’alletament

Associació MaRoneS
Una de les reunions que MaRoneS celebra a Ca l'Anita cada primer i tercer dimcres de cada mes

MaRoNeS és una entitat composada per un grup de mares i pares que té com a objectiu donar suport a l’alletament matern i la criança

Associació MaRoneS
Una de les reunions que MaRoNeS celebra a Ca l’Anita cada primer i tercer dimecres de cada mes

El 3 de maig de 2018 va néixer a Roses l’Associació MaRoneS en suport de l’alletament matern i a la criança a l’Alt Empordà.
Aquest entitat va ser impulsada per tres mares de Roses, la Mari Expósito, la Victòria Moreno i la Laura Casas en veure la necessitat de disposar d’informació sobre la lactància materna i la criança i, per tant, poder ajudar a les mares que acaben de tenir un nadó, volen alletar i, per diferents motius, tenen dificultats en poder fer-ho, així com també donar informació durant el període d’embaràs.

MaRoNeS va néixer amb un 5 sòcies, i durant un any la xifra de nous membres no és que hagi augmentat espectacularment, ja que actualment són 14. Una xifra, però que se l’ha de donar una importància relativa, ja que són moltes les usuàries que passen amb el seu marit o sense per Ca l’Anita, la seu on es reuneixen cada primer i tercer dimecres de cada mes, buscant assessorament.

I durant el seu primer any, aquest grup de MaRoNeS en suport de l’alletament matern i a la criança ha complert l’objectiu pel que va néixer, “ajudar a totes les mares que venen a demanar informació o algun tipus de suport, com és el cas de pares recent estrenats i que no tenen a cap familiar aquí, i necessiten ajuda relacionada amb el seu nadó”, han afirmat Laura Casas, Secretaria de l’entitat, i Stefy Marioli, la Tresorera, remarcant que “no només venen dones que viuen aquí a Roses, sinó d’altres poblacions com Cadaqués, Castelló d’Empúries o Garriguella, que s’han assabentat que hi ha una entitat envers l’alletament i venen a resoldre dubtes que els poden sorgir”.

Poca informació sobre l’alletament matern

Tant Casas com Marioli consideren que avui dia “hi ha poca informació sobre l’alletament matern, nosaltres, o la majoria de nosaltres som de la generació del biberó, les nostres mares ja no es donaven el pit, i ara com a mares que som no tenim informació i, a més, hem d’afegir que des del món sanitari hi ha poc recolzament al respecte”.

I és que donar el pit al nadó no és tan fàcil com ens imaginem (els homes sobretot), “perquè moltes dones pateixen dolor alhora d’alletar, tant que algunes ho han hagut de deixar. I aquestes mares no haurien arribat fins aquests si haguessin la informació de com soluciona el problema”, han afirmat les dues MaRoNes, un mot composat per les paraules “mar” de “mare” i “ones” per viure en una població de costa.

Així també, l’Associació MaRoNeS ha organitzat al llarg del darrer any diferents activitats, com xerrades i tallers, sense oblidar la celebració de la Setmana Mundial de la Lactància, amb dues finalitats, per una banda, donar visibilitat a l’entitat i la tasca que estant portant a terme, i per l’altra part, donar informació sobre l’alletament matern i per donar

Fer-se soci de MaRonNeS

I aquestes activitats, més la participació en les diferents Fires que s’organitzen a Roses, com la Fira d’Entitats i la Fira de Sant Jordi, han estat possibles gràcies a la quota que paguen a l’any 14 sòcies i socis.

Una quota que és de només 11 € a l’any. Imagineu-vos que podrien fer aquestes mares, aquestes MaRoNeS, si comptessin amb un grup més gran de sòcies.