Mes de paraules

L’Empordà té un nou oli, l’Ull de Tramuntana

Oli Ull de Tramuntana
Una de les ampolles amb els que es presenta l'oli Ull de Tramuntana

L’Ull de Tramuntana és un oli de la varietat grega Koroneiki elaborat artesanalment pel restaurant Draulic de l’Hotel Canyelles Platja

Oli Ull de Tramuntana
Una de les ampolles amb els que es presenta l’oli Ull de Tramuntana

La gastronomia de la cuina del restaurant Draulic de l’Hotel Canyelles Platja, a Roses, té la principal característica que es fonamenta en que els seus plats estan elaborats amb productes de la terra, és a dir, amb la millor carn i amb el millor peix. La millor carn de l’Empordà i el millor peix de la badia de Roses.
Una característica, una qualitat, que els seus comensals saben apreciar quan degusten un àpat sota l’entorn de la seva magnífica cúpula.

Però, el restaurant Draulic ha volgut anar més enllà per oferir una gastronomia totalment autòctona, i en aquest sentit, el xef, Marc Descloux, ha donat un pas que pocs establiments de restauració, per no dir cap, ha fet al llarg de la seva trajectòria, i que és, ni menys ni més que elaborar el seu propi oli. Des de l’olivera al plat.

I va ser una aposta que els responsables de l’Hotel Canyelles Platja van realitzar amb una plantació d’oliveres de l’espècie Koroneiki, originaria de Grècia, però molt estesa recentment per la península i la resta del món, i que ja ha recollit el seu primer fruit, amb un oli verge extra batejat com Ull de Tramuntana.

Un nom, aquest, lligat al restaurant Draulic, concretament a l’esmentada cúpula que embolcalla al restaurant, la qual té un ull a sobre, i que fa referència també al vent característic de l’Empordà, la Tramuntana.

Oli Ull de Tramuntana
Una de les característiques de l’oliva Koroneiki és el seu color verd intens com es veu en aquest part del procés d’embotellament

I quan dèiem que és un oli que va de l’olivera al plat no és una afirmació gratuïta, ja que  en tot els procés de l’oli Ull de Tramuntana està la mà dels responsables de l’Hotel Canyelles Platja.
Primerament amb la collita, emprant els tres sistemes de la batuda, el munyiment i la vibració. Després, per assegurar la bona qualitat del futur oli, separen les olives recol·lectades de l’arbre de les que han recollit de terra.

I un cop l’oliva és neta, utilitzen el sistema més tradicional per aconseguir un oli de gran qualitat, i per aquest motiu van adquirir un trull amb el seu molí, una premsa totalment manual per la premsada i fins i tot, van crear el seu propi decantador.

I el resultat, fruit de l’espècie Koroneiki, és un oli molt ric en aromes que recorden a la fulla de l’olivera i a diverses hortalisses, com la carxofa, així com en la presència en bona quantitat d’àcid oleic (molt bo per la salut), tenint en boca uns petits atributs de picor i amargor compensats per una nota clara de sabor dolç que contribueix a mantenir un equilibri sensorial.

Un oli, en definitiva, exquisit que es presenta d’una manera d’acord amb les seves característiques, ja que a l’embolcall amb el que es presenta, és a dir, l’ampolla, no és de les típiques que veiem comercialitzades.
L’Ull de Tramuntana està envasat en un recipient, de tres formes i grandària diferents, escrupolosament lacrats, per arribar a aconseguir una harmonia entre el contingut, l’oli, i el continent, l’ampolla.

Un oli que els comensals del restaurant Draulic tenen el gaudi de degustar en els seus plats i el privilegi de portar-se una ampolla a casa seva, gentilesa de l’Hotel Canyelles Platja.

Oli Ull de Tramuntana
L’Ull de Tramuntana és un nou oli de l’Empordà, i més concretament de la badia de Roses