Mes de paraules

Les Jornades Europees de Patrimoni ofereixen més de 380 activitats arreu de Catalunya

Jornades Europees del Patrimoni de Catalunya
Moment de la presentació de les Jornades Europees del Patrimoni de Catalunya

Les jornades, que tindran lloc el 27, 28 i 29 de setembre, programen activitats a 220 municipis catalans

Jornades Europees del Patrimoni de Catalunya
Moment de la presentació de les Jornades Europees del Patrimoni de Catalunya

El Departament de Cultura va presentar ahir les Jornades Europees del Patrimoni 2013 (JEP), que tindran lloc el 27, 28 i 29 de setembre. En el marc de les jornades s’organitzen més de 380 activitats a 220 municipis d’arreu de Catalunya.

Van participar en la presentació el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma; la vicepresidenta de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; el president de la Comissió de Cultura i Joventut de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i alcalde de Santa Margarida de Montbui, Teo Romero, i la  directora de l’Institut Ramon Muntaner, Carme Jiménez.

El conseller Mascarell va destacar la importància d’apropar el patrimoni cultural als ciutadans: “En les darreres dècades, la tasca del Departament de Cultura sobre el patrimoni s’havia centrat en la preservació i rehabilitació. Les JEP incideixen en la idea del departament de posar l’accent en la difusió del nostre patrimoni, en incrementar el seu coneixement i en apropar-lo als ciutadans”.

La vicepresidenta de l’ACM, Rosa Maria Perelló va remarcar la importància de les JEP en la preservació del patrimoni: “Els municipis tenen l’objectiu comú, compartit amb les institucions, del manteniment i la preservació del patrimoni. Les jornades són una oportunitat per establir una col·laboració i de feina conjunta durant tot l’any”.

El president de la Comissió de Cultura i Joventut de la FMC, Teo Romero, va ressaltar el vessant econòmic de les jornades: “Les jornades tenen repercussió en l’àmbit econòmic perquè permeten mostrar el nostre patrimoni i alhora contribuir a la creació de riquesa dels municipis”.

La  directora de l’Institut Ramon Muntaner, Carme Jiménez, va manifestar el seu desig de seguir contribuint a la celebració de les jornades: “Mantenim la voluntat de continuar participant en les jornades i cal que cada vegada hi hagi més centres culturals que hi participin. Les jornades són molt importants perquè lliguen el patrimoni amb la vida local dels municipis.”

El patrimoni català en xifres

Catalunya compta amb 37.982 monuments declarats, presents a pràcticament tots els municipis catalans, D’aquests monuments, 97 han estat declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i 2.248 han estat declarats béns d’interès nacional.

El 2012, un total de 22.427.945 persones van visitar els museus i col·leccions de Catalunya, on hi ha un total de 114 museus registrats; 35 de les 41 comarques catalanes compten amb museus registrats. A més, hi ha 13.250 jaciments arqueològics i paleontològics registrats.