Mes de paraules

L’historiador Marcel Pujol presenta a Roses el seu llibre dedicat a la pesca durant l’Antic Règim

Marcel Pujol
Marcel Pujol durant la conferència que va pronunciar al mes de març de l'any passat a Roses sobre la pesca a l'Antic Règim

Marcel Pujol presentarà la seva obra, ‘Un mar de conflictes’, dedicada a la pesca entre 1592 i el 1835, a la biblioteca de Roses

Marcel Pujol
Marcel Pujol durant la conferència que va pronunciar al mes de març de l’any passat a Roses sobre la pesca a l’Antic Règim

La Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses acollirà demà divendres 27 de febrer, la presentació del llibre editat per l’Àrea de Cultura del l’Ajuntament de Roses ‘Un mar de conflictes. La pesca a Roses durant l’antic règim, 1592-1835’, de l’historiador i arqueòleg Marcel Pujol.

El llibre parla de la pesca a Roses durant l’Antic Règim, des d’una perspectiva històrica. De com s’organitzava el procés extractiu i els tributs que es pagaven, dels sistemes de pesca que s’usaven, de com eren les diferents embarcacions de pesca, de com es desenvolupava urbanísticament la població, de la relació amb el senyor feudal i els seus drets sobre la pesca, de les disputes entre els comtes d’Empúries i el monestir de Santa Maria de Roses, de les pugnes entre els sistemes de pesca tradicionals i autòctons i els “importats”, de l’evolució demogràfica, del paper estratègic de la plaça forta i el naixement d’un poblament extramurs, de l’ocupació de l’espai litoral del barri de pescadors i dels canvis que afectaren la trama urbana i els edificis del poder.

El llibre ha estat editat per l’Ajuntament de Roses i conforma el setè volum de la col•lecció municipal “Assaig i Recerca”, amb la qual el municipi impulsa el coneixement i divulgació de la història i patrimoni de la població. El treball va assolir l’any 2008 la Beca d’Investigació en Ciències Social i Humanes 2008 del Patronat Francesc Eiximenis.

L’acte de presentació tindrà lloc a les 20 hores.

Marcel Pujol i Hamelink 

Marcel Pujol i Hamelink (Dun Laoghaire, Irlanda 1965) va estudiar història i arqueologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, i posteriorment arqueologia medieval a la Universitat de París I – La Sorbona, a més de diferents postgraus i mestratges, com el de gestió del patrimoni històric i arqueològic, d’arxivística, de ceràmica medieval i postmedieval, d’arqueologia subaquàtica, etc. A més, des de ben jove va combinar la participació en excavacions arqueològiques terrestres i subaquàtiques a Catalunya, Menorca, França i Holanda, tant a mar com en rius i en llacs.

Especialitzat en l’arqueologia naval, en especial d’època medieval i moderna, ha treballat sobre una vintena de vaixells enfonsats. Destaquen els estudis realitzats sobre el derelicte Culip VI, lleny enfonsat al cap de Creus a finals del segle XIII; Les Sorres X, llaüt enfonsat al delta del Llobregat a finals del segle XIV; Barceloneta I, vaixell atlàntic localitzat a Barcelona i datat de principis del segle XV, entre els d’època medieval; dels d’època moderna cal destacar els vaixells enfonsats durant la Guerra Gran i la Guerra del Francès al golf de Roses (Triunfante, Perola V i Roses II). En paral·lel, ha publicat diversos estudis sobre terminologia naval històrica i sobre l’activitat pesquera durant l’Antic Règim. Fa divuit anys que és professor d’arqueologia a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya a Barcelona, i docent en diversos postgraus, mestratges i cursos d’estiu de diferents universitats, on cal destacar en primer lloc el màster d’arqueologia nàutica i subaquàtica de la Universitat de Barcelona.

Actualment és professor d’arqueologia a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, i docent en diversos postgraus, màsters i cursos d’estiu en diferents universitats catalanes i espanyoles.