Mes de paraules

L’Hospital de Figueres dobla la superfície dedicada a la rehabilitació dels usuaris externs

Hospital de Figueres
La consellera de Salut i l'alcalde de Figuees durant la inauguració de la nova sala de rehabilitació de l'Hospital de Figueres

La nova sala fa més de 600 metres quadrats, que se sumen als 400 que té l’actual espai de rehabilitació del Centre Sociosanitari Bernat Jaume

Hospital de Figueres
La consellera Alba Vergés i l’alcalde Jordi Masquef durant la inauguració de la nova sala de rehabilitació de l’Hospital de Figueres

Des d’aquest dilluns, l’Hospital de Figueres disposa d’una sala pròpia per al servei de rehabilitació dels pacients externs, és a dir, els que no estan ingressats ni se’ls atén a domicili. Aquest nou espai compta amb 642 metres quadrats i està situat a l’edifici est del centre. Amb l’entrada en funcionament d’aquestes instal·lacions, l’Hospital de Figueres dobla la superfície dedicada a la rehabilitació i descongestiona l’espai del Bernat Jaume. A més, en disposar de més metres quadrats i nova maquinària, es reorganitza el servei, de manera que, a curt termini, es podrà reduir la llista d’espera.

Fins ara, l’hospital tenia una sala de rehabilitació de 400 metres quadrats ubicada a les dependències del Centre Sociosanitari Bernat Jaume que donava servei als pacients ingressats i també als externs. La nova ubicació de la zona de rehabilitació permet accedir-hi directament pel carrer Glòria Compte, sense haver de pujar escales ni agafar l’ascensor. L’administrativa del servei està ubicada al taulell de l’entrada de l’edifici est on també hi ha la sala d’espera.

Aquest matí s’ha fet la inauguració oficial de l’obra, que ha comptat amb l’assistència de la Consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya, Pere Vila, el gerent de la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carreras, el president del Patronat de la Fundació Salut Empordà, Jordi Masquef, i el director gerent, Martí Masferrer.

Un apartament adaptat i tecnologia d’avantguarda

La nova sala de rehabilitació té un apartament adaptat similar als que hi ha a l’Institut Guttmann, una iniciativa pionera a la demarcació. El servei de l’Hospital de Figueres ja disposava d’una habitació semblant on la terapeuta ocupacional podia treballar les activitats de la vida diària amb els usuaris, però aquest nou apartament consta de més elements, com una cuina adaptada que es pot regular a diferents alçades, un lavabo i dutxa adaptats i un llit.

Les instal·lacions també compten amb nova tecnologia que és present als centres esportius catalans més punters, com és la Tecarteràpia. I l’Hospital de Figueres estrena bicicletes estàtiques, que mitjançant Bluetooth registren dades rellevants de l’usuari per millorar en el camp de la rehabilitació cardíaca i respiratòria.

El projecte

Les obres van començar l’estiu del 2018 i es van acabar la setmana passada. Els dies 7 i 8 de febrer es va fer el trasllat del material i la maquinària del Bernat Jaume a l’edifici est. La nova sala ha obert portes aquest dilluns 11 de febrer.

Ha tingut un cost global de 826.510 euros (IVA inclòs): 731.510 euros corresponen a l’execució de l’obra i 95.000, a la compra del mobiliari.

El projecte ha estat dissenyat per VITALLER arquitectura. A l’hora de concebre l’espai, s’ha tingut en compte que els canvis socials dels últims anys han generat noves necessitats en el servei. Així, s’ha creat una gran sala central que tant pot servir per a sessions grupals com per a distribuïdor. I s’han definit diferents zones polivalents, personalitzades i amb llum natural.

El servei de rehabilitació

El servei de rehabilitació de l’Hospital de Figueres compta amb un equip multidisciplinari de 20 professionals, entre els quals hi ha 14 fisioterapeutes, 3 metges rehabilitadors, 2 terapeutes ocupacionals i 1 logopeda. El 2018 va realitzar 40.000 sessions de rehabilitació, atenent prop de 5.000 usuaris procedents de tota la comarca de l’Alt Empordà.

El servei ja disposa de diferents aparells per treballar sòl pelvià, limfedema o disfuncions de l’aparell locomotor. També organitza grups de treball, com l’Escola d’esquena, les sessions infantils d’escoliosi o les destinades a pacients respiratoris i cardíacs.

Pel president del Patronat de la Fundació Salut Empordà, Jordi Masquef, l’entrada en funcionament d’aquesta sala “suposa una gran millora per als usuaris de tota la comarca, ja que es podrà reduir la llista d’espera. La rehabilitació de l’Hospital de Figueres dona cobertura als 68 municipis i cada any atén uns 5.000 pacients”, afegint que aquesta nova instal·lació “permet a l’hospital mantenir-se com un centre de referència per la comarca, a la vegada que reforça la capitalitat de la ciutat de Figueres”. I Masquef va remarcar que “és una prova del treball continu que fa la Fundació Salut Empordà per modernitzar els seus serveis i oferir tecnologia puntera als pacients”.