Mes de paraules

L’oli nou de l’Empordà es presenta a la Rambla de Girona aquest dissabte per cinquena vegada

Des del passat dia 2 de  desembre i fins al proper 21 Girona Bons Fogons celebra les Jornades de l’Oli Nou de l’Empordà

Oli de l'EmpordàLa Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà organitza aquest 14 de desembre la cinquena edició de la ja tradicional de presentació de l’oli nou de l’Emporda.
Un acte que es portarà a terme, com també es habitual a la Rambla de Girona, a partir de les 10 del matí d’aquest dissabte, i en el que el públic assistent tindrà l’oportunitat de fer diverses degustacions del nou oli.

Una iniciativa a la que el grup gastronòmic Girona Bons Fogons també s’ha sumat oferint les Jornades de l’Oli Nou de l’Empordà. Així, enguany, els restaurants adherits a aquest col·lectiu: Cal Ros, Duc de l’Obac, El Celler de Can Roca, La Banyeta, La Calèndula, La Riera de Sant Martí Vell, Massana, Occi i Tapes 23 ofereixen als seus clients, des del passat dia 2 de desembre i fins al proper 21, l’oli de l’Empordà per condimentar els plats o bé un plat especial amb l’oli empordanès com a protagonista.

OLI DE L’EMPORDÀ

DOP Oli de l'EmpordàUn origen certificat
La Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà, creada el 2008, assegura la qualitat de l’oli d’oliva que es produeix a les dues comarques empordaneses i en alguns municipis del Pla de l’Estany i el Gironès. És una certificació impulsada pel departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya i avalada per l’esforç dels agricultors i les cooperatives.

Dos mil anys d’història
Les primeres mostres d’olivera que s’han trobat a l’Empordà daten del final de l’Edat del Bronze. Però el cultiu de l’olivera i la producció d’oli s’atribueixen als grecs, que van arribar per mar el segle VI a.C. i van fundar les colònies d’Empúries i Roses, que ben aviat esdevindrien dinàmics enclavaments comercials. Més tard els romans van mantenir els conreus i els monjos benedictins els van consolidar, fins arribar a la situació actual, amb una extensió de més de dues mil hectàrees d’oliveres i una producció d’olis d’elevada qualitat.

Vora els serrats i arran de mar
La zona de cultiu es concentra en terrenys de sòls pobres: la serra de l’Albera i la serra de Rodes, al nord; el Montgrí i les Gavarres, al sud. Substrats muntanyosos que configuren una geologia característica, amb granits, pissarres i argiles. La privilegiada ubicació geogràfica empordanesa, a cavall entre la mar Mediterrània i els Pirineus, fa que el clima combini hiverns suaus, estius no massa calorosos i la inevitable tramuntana. Tot plegat ajuda a configurar el marcat caràcter de l’oli de l’Empordà.

Varietats singulars
La qualitat i singularitat de l’oli de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà vénen avalades per les varietats específiques de la zona: Argudell, Corivell i Verdal (Llei de Cadaqués); i a finals del segle XX es va introduir la varietat Arbequina. L’oli de l’Empordà té un aspecte clar, net i transparent. Presenta una complexitat notable, amb aromes que recorden al fonoll, a l’ametlla i als anissos. El gust i les sensacions que desprèn canvien segons quin és el fruit que l’ha produït. Les varietats Argudell i Corivell tenen un delicat equilibri entre dolç i amarg, mentre que la varietat Llei de Cadaqués dóna lloc a un oli afruitat, madur i amb un cert grau de picant.