Mes de paraules

La matinada del diumenge 29 d’octubre finalitza l’horari d’estiu i a les 3 hores tornarà ser les 2

El canvi horari es realitza per una directiva europea de obligat compliment

Canvi d'horaAquest cap de setmana, concretament durant la matinada de diumenge s’haurà de retardar el rellotge una hora amb motiu de la finalització de l’horari d’estiu, que va començar el passat mes de març amb l’objectiu d’aprofitar millor la llum solar. Així, quan siguin les 3 hores de la matinada tornarà a ser les 2.

Segons un estudi realitzat per la Comissió Europea, aquesta mesura té impactes positius no solament sobre l’estalvi energètic sinó sobre altres sectors com el transport, les comunicacions, la seguretat vial, les condicions de treball i les maneres de vida, la salut, el turisme o l’oci.

El canvi horari es remunta a la dècada dels setanta, quan es va produir la primera crisi del petroli i alguns països van decidir avançar els seus rellotges per poder aprofitar millor la llum natural del sol i consumir així menys electricitat en il·luminació.

El canvi horari i la seva finalització vénen impostos per la directiva europea 2000/84/CE, relativa a les disposicions sobre l’hora d’estiu. La directiva obliga a aplicar un règim horari d’estiu i un calendari comú per a les dates i hores a les quals ha de començar i finalitzar aquest horari en tots els Estats membres. La directiva no preveu la possibilitat que un Estat membre no decideixi aplicar el règim de l’hora d’estiu.

Cal a dir que si s’apliqués l’horari d’estiu durant els mesos d’hivern permetria un estalvi energètic degut a l’allargament de la llum natural durant les tardes. Però això no compensaria el consum addicional d’enllumenar una hora més de foscor al matí.

La diferenciació entre l’horari d’estiu i el d’hivern, que es posa en pràctica a una vuitantena de països de tot el món, es va iniciar, de forma habitual, l’any 1974 com a mesura d’estalvi davant de l’encariment del petroli i, per tant, de l’energia. La Comissió Europea es responsabilitza d’harmonitzar els canvis horaris a Europa, i actualitza i renova aquesta norma, si s’escau, cada cinc anys.