Mes de paraules

Més del 95% de les platges catalanes obté una qualitat excel·lent durant la primera meitat de l’estiu

Certificacions EMAS i ISO 14001
Platja de Santa Margarida, Roses

Aquesta proporció és superior a la de l’estiu passat, com a conseqüència d’una millor meteorologia durant els mesos de juny i juliol

Agència Catalana de l'Aigua
Platja de Roses / Foto: arxiu

L’Agència Catalana de l’Aigua s’ha reunit a Barcelona amb 40 representants de 14 ajuntaments costaners, diputacions, consells comarcals i altres administracions de la Generalitat i l’Estat amb l’objectiu d’analitzar l’evolució del pla de vigilància i control de les zones de bany litorals, que es va iniciar el 15 de juny i que finalitza el 24 de setembre.

En la trobada s’ha destacat que els controls periòdics de la qualitat de l’aigua de bany efectuats per l’Agència Catalana de l’Aigua des de l’inici de la temporada de bany (el 15 de juny) indiquen, de mitjana, uns resultats provisionals d’aquesta primera meitat de l’estiu amb més del 95% de les zones de bany excel·lents. Aquesta proporció és superior a la de l’estiu passat, com a conseqüència d’una millor meteorologia durant els mesos de juny i juliol.

Durant la reunió s’han abordat altres temàtiques relacionades amb fenòmens naturals; com les agregacions de mucílags i les taques de fitoplacton que hagin tingut lloc en el nostre litoral durant la primera meitat de l’estiu. També se’ls ha informat de les tasques de gestió dutes a terme en alguns episodis derivats de les pluges de curta durada.

Amb els assistents s’han analitzat possibles millores que redundin en una millor comunicació per a l’optimització de la informació. Cal recordar que més de 40 ajuntaments litorals col·laboren amb l’ACA aportant informació diària en la xarxa telemàtica sobre la qualitat i les incidencies de les seves platges.

Informació diària i en temps real

Tota la informació de l’estat de les platges es pot consultar en temps real a través de l’aplicació PlatgesCAT, que porta enregistrades més de 17.000 descàrregues acumulades i prop de 27.000 visualitzacions totals durant l’estiu.

Aquesta aplicació, disponible en set idiomes, informa sobre l’estat de 300 platges del litoral de Catalunya, aportant dades en temps real sobre la qualitat de l’aigua, l’estat de la mar, el temps, la bandera de seguretat, la possible presència de meduses així com la relació de serveis i equipaments de les platges.

Disposa també d’informació general sobre les característiques de cadascuna de les platges, recomanacions bàsiques per als usuaris i els fenòmens ambientals més freqüents a les aigües litorals. Com a dada destacable, la platja més visitada en la aplicació és la de Gavà, seguida de Llançà.

L’apli també ha publicat avisos en cas d’alteracions puntuals de la qualitat de l’aigua per pluges.