Mes de paraules

Música clàssica a la fresca al patrimoni de Roses

Música i Patrimoni
Carme Vilà, Montse Mindan i Francesc Giner ensenyant el cartell del cicle 'Música i Patrimoni' i 'D'Nits al Castell'

L’església de la Ciutadella i el Castell de la Trinitat acullen el cicle ‘Música i Patrimoni’

Música i Patrimoni
Carme Vilà, Montse Mindan i Francesc Giner ensenyant el cartell del cicle ‘Música i Patrimoni’ i ‘D’Nits al Castell’

‘Música i Patrimoni’ és el nou cicle que acull aquest estiu Roses i que s’iniciarà aquest cap de setmana a la Església de la Ciutadella. Una nova iniciativa cultural al voltant de la música clàssica “que ha estat iniciativa de la pianista de Roses, Carme Vilà, i que des de l’Àrea de Cultura hem recolzat per portar-la a terme, per tant serà un cicle en el que tots els concerts es faran a la Ciutadella excepte l’últim, que es durà a terme al Castell de la Trinitat dins el cicle endegat l’any passat ‘D’Nits al Castell’, ha afirmat el regidor de Cultura, Francesc Giner, durant la presentació d’aquest nou cicle de música de Roses, que ha portat a terme juntament amb l’alcaldessa de Roses i la mateixa pianista, Carme Vilà.

Un nou projecte que neix amb l’objectiu de recuperar les audicions de música clàssica a l’aire lliure per a les nits d’estiu a Roses, “música clàssica però molt assequible, és a dir, que no posarem a l’estiu a la Ciutadella una música espessa de Beethoven ja que no és un cicle dirigit exclusivament als aficionats per aquest tipus de música, perquè volem tingui èxit per a que continués els propers anys, així que programen una música molt maca i per a tothom, perquè vull engrescar als que no la coneixen”, ha destacat Vilà.

Per la seva banda, Montse Mindan, ha mostrat la seva satisfacció pel fet “de recuperar la Ciutadella com a escenari per interpretar música clàssica, ja que és el millor espai per celebrar concerts d’aquest tipus de música”.

‘Música i Patrimoni’  i ‘D’Nits al Castell’

Si els concerts de música clàssica, dins el cicle ‘Música i Patrimoni’, es realitzaran a l’església de la Ciutadella, cal destacar que el concert de cloenda, serà al Castell de la Trinitat, a mena de donar continuació, tot i que de forma breu, al cicle ‘D’Nits al Castell’ que es va endegar l’any passat, i que anirà a càrrec d’Ian Sala.

Tots tindran lloc a les 22 hores, i el preu de l’entrada és de 5 €, a excepció del concert inaugural, que costarà 10 €.

Programa

La primera audició arribarà de la mà del director Albert Deprius i del Cor i Orquestra Simfònica Harmonia, que oferiran, el proper diumenge, 25 de juny, el concert Catalunya al Cor, un concert festiu de música catalana amb cançons com L’Emigrant, d’Amadeus Vives, el poema simfònic Puigsoliu, de J. Serra, o les sardanes Somni i La Santa Espina.

El Cor Harmonia té una dilatada experiència en el camp de la lírica i de l’escenificació musical, ha interpretat diferents òperes i sarsueles i també a dut a terme infinitat de concerts. L’Orquestra Simfònica, per la seva part, ha actuat amb diferents obres com La Traviata, Cançó d’Amor i de Guerra, La Leyenda del Beso, entre altres. Albert Deprius, tenor i director del Cor i Orquestra Simfònica Harmonia, ha actuat com a tenor a Espanya, Itàlia, França, Colòmbia, Panamà, Cuba, i ha dirigit diferents formacions orquestrals i cors

Diumenge 9 de juliol arribarà el torn de l’aclamat pianista i compositor Eleuterio Domínguez Acevedo, amb una llarga i reconeguda trajectòria que l’ha portat a actuar en importants sales i festivals d’Europa i d’Amèrica, col·laborant amb rellevants directors i orquestres nacionals i internacionals. També destaca el seu paper com a jurat en diversos concursos de música i en la docència, impartint cursos especialitzats en interpretació pianística i improvisació. A Roses oferirà un repertori amb obres de Schubert, Liszt, Wagner, Chopin y Gershwin

El 23 de juliol arribarà el torn de la creació local de primer nivell, amb l’espectacle poèticomusical que oferiran els rosincs Carme Vilà i Ignasi Tomàs. Carme Vilà és una de les pianistes catalanes més rellevants i de major projecció internacional. La millor crítica musical europea ha lloat la seva tècnica prodigiosa i la seva modernitat interpretativa, fonamentada en la tradició dels grans pianistes centreeuropeus.

L’Ignasi Tomàs, fundador i director artístic del Grup de Teatre de Roses, ha col·laborat al llarg de la seva trajectòria amb diferents agrupacions teatrals, amb els serveis educatius de l’Auditori de Barcelona i del Gran Teatre del Liceu, amb l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, entre d’altres, i ha actuat com a narrador i rapsode en diverses ocasions. La seva profusa trajectòria artística es caracteritza per la intensitat i tenacitat amb què l’Ignasi afronta cada nou projecte, a més d’una sensibilitat i passió pel teatre que és capaç de transmetre i contagiar.

L’últim diumenge de juliol, dia 30, el polifacètic Albert Guinovart clourà la programació del cicle a l’església de la Ciutadella. Albert Guinovart és un dels músics més complets del panorama català actual, que desenvolupa la seva activitat entre la interpretació com a pianista, la composició i la docència. És conegut pels seus premiats musicals: Mar i Cel, Flor de Nit, Gaudí, el musical de Barcelona, Paradís, La Vampira del Raval i Scaramouche. També ha compost les òperes, Atzar, i Alba eterna, el ballet Terra Baixa, abundant música simfònica i cambrística, i ha fet incursions en la televisió i el cinema.

Com a concert de cloenda, el cicle canviarà d’escenari, format i dia, i oferirà el divendres 18 d’agost, un concert al Castell de la Trinitat de Ian Sala & Els Efectes Secundaris. Desprès de tancar, amb la gira Terrats & Patis per tot Catalunya, una etapa de 3 anys en solitari escudat pel seu country-folk de regadiu, l’ànima lliure i capdecreusània d’en Ian Sala ens presenta un nou repertori propi i la Gira Castells, acompanyat pels multiinstrumentistes “Efectes Secundaris”: Santi Careta i Marcel·lí Bayer.