Mes de paraules

Neix l’Ultra Clean Marathon, set maratons consecutives en una setmana per netejar espais naturals

Es tracta d’un repte de 295 km corrent, en set etapes que se celebrarà del 13 al 19 de maig i que conjuga esport i conservació de la natura i que comptarà amb 2.000 participants

Ultra Clean MarathonCatalunya acollirà per primer cop l’Ultra Clean Marathon, un repte ambiental i esportiu que té com a objectiu disputar durant una setmana una marató cada dia, al mateix temps que es recullen residus abandonats pel territori. L’Ultra Clean Marathon que conjuga esport i conservació del medi natural està organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i la Generalitat de Catalunya mitjançant l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat. La primera Ultra Clean Marathon se celebrarà del 13 al 19 de maig en set etapes que sumen un total de 295 km.

L’Ultra Clean Marathon neix aquest any amb la finalitat d’augmentar la conscienciació i mobilització ciutadana, reduir residus en espais naturals i promoure mesures de conservació de la natura. Alhora, vol fer créixer el compromís de les persones esportistes en la cura del medi ambient, i la promoció de curses i activats esportives solidàries i alhora sostenibles. L’Ultra Clean Marathon serveix de nexe d’unió entre la campanya Let’s Clean Up Europe (de l’11 al 13 de maig) amb activitats centrades en la neteja d’espais naturals, i la Setmana de la Natura (del 25 de maig al 5 de juny) que promou activitats de conservació i custodia del territori.

Dos ambaixadors i dos-mil participants
La carrera es desenvoluparà durant 7 dies consecutius, amb etapes de 42 km cada una. Comptarà amb la implicació i col·laboració de dos esportistes fortament compromesos amb el medi ambient com Albert Bosch i Nicole Ribera, que seran els ‘ambaixadors’ de la cursa. Així, participaran com a corredors i també com a dinamitzadors, promovent la mobilització ciutadana, d’empreses i entitats envers aquesta iniciativa. Ells dos correran els 295 km del repte. A més, persones a títol individual o col·lectivament (escoles, entitats, empreses) també hi poden participar fent la distància que seleccionin (1,5, 10 o 42 km) i acompanyant a Bosch i Ribera. La inscripció es pot fer a través de la pàgina web www.ultracleanmarathon.cat i és gratuïta. L’únic requisit és que els participants han de signar el manifest de compromís amb la natura.

S’ha previst també que durant les diferents etapes es facin 25 accions de neteja promogudes per associacions, escoles, administracions i empreses, en alguns trams de cada etapa, sumant uns 2.000 participants en total. Al final de cada etapa es pesaran els residus recollits i es donaran alguns premis: a l’equip o persona que hagi recollit més brossa (per pes o volum), a qui hagi recollit el residu més perillós per la natura i a qui hagi recollit el residu més curiós.

De l’aigua a l’aigua
Es calcula que el 70% dels residus que trobem al mar són d’origen terrestre. Per això, l’Ultra Clean Marathon començarà a la platja de Sant Feliu de Guíxols i acabarà a les platges de Barcelona. A l’arrencada, del Mar Mediterrani en sortirà Miquel Sunyer, explorador aquàtic i nadador de llarga distància, que haurà recollit residus del fons marí i que els entregarà, a mode de relleu als corredors Albert Bosch i Nicole Ribera. A partir d’aquí començarà el gran repte que suposa l’Ultra Clean Marathon. La darrera etapa acabarà a Barcelona, a la platja del Somorrostro i a l’Espigó del Gas on es farà una acció de recollida als espigons tant en superfície com subaquàtica.

Una etapa en cada demarcació
L’Ultra Clean Marathon comprèn 7 etapes, una per demarcació, que s’organitzen amb el suport d’escoles, d’administracions, empreses i entitats de voluntariat ambiental i de custòdia del territori amb l’organització d’accions de neteja i activitats ludico-educatives.

ETAPA 1: tindrà lloc el dia 13 de maig i es desenvoluparà entre Sant Feliu de Guíxols i Girona, passant per Santa Cristina d’Aro, Llagostera, Cassà de la Selva, Llambilles i Quart. Coincidint amb el Temps de Flors a Girona estarà dedicada a la flora i les espècies exòtiques.

ETAPA 2: el 14 de maig la cursa es trasllada a la Catalunya central, en un recorregut que unirà Ripoll i Vic pel riu Ter passant per Montesquiu, Sant Quirze de Besora i Manlleu. Es dedicarà als rius i als cursos fluvials.

ETAPA 3: el recorregut s’iniciarà a Gerri de la Sal fins a Tremp, passant per la Pobla de Segur i Aramunt, el dia 15 de maig. Es dedicarà als boscos de muntanya.

ETAPA 4: a la demarcació de Lleida tindrà lloc el dia 16 de maig, entre Alfés i Lleida passant per Sunyer, Torres de Segre, Sudanell i Albatàrrec i dedicant-se als àmbits estèpics.

ETAPA 5: el dia 17 de maig, la muntanya de Montserrat (Can Massana – El Santuari – El Bruc) serà l’escenari escollit per fer aquesta etapa que es dedicarà a la ramaderia extensiva i la prevenció d’incendis.

ETAPA 6: el dia 18 de maig, l’etapa per les Terres de l’Ebre recorrerà el Delta de l’Ebre fins a l’Ametlla de Mar, passant per Sant Jaume d’Enveja, Deltebre, l’Ampolla i Cap Roig. Es dedicarà a les llacunes litorals.

ETAPA 7: el recorregut que posarà fi a aquesta aventura el dia 19 de maig tindrà lloc a Barcelona. Concretament, entre Sant Cugat i la platja del  Somorrostro a Barcelona passant pel Tibidabo, Torre Baró, Casa de l’Aigua, Casa de les Aigües, Can Zam, la desembocadura del Besós i la Vila Olímpica i dedicant-se a les deixalles marines, al mar i a la biodiversitat del fons marí.

L’Ultra Clean Marathon compta amb el suport de l’Obra Social La Caixa, Nissan, Urbaser, Driving Events i la col.laboració de Club Emas i Turalcat. A més, cada etapa compta amb entitats mediambientals implicades, la col·laboració d’ajuntaments i institucions públiques de proximitat i empreses que les patrocinen.