Mes de paraules

Ple de Roses ple d’unanimitat, mocions i debat sobre qui va guanyar el 27 S

Ple de l'Ajuntament de Roses
La moció per reconèixer el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27 S i posar l'Ajuntament de Roses al servei del nou Parlament es aprovar per 11 vots a favor

Els 7 punts de l’ordre del dia es van aprovar per unanimitat i es va afegir una tercera moció amb caràcter d’urgència

Ple de l'Ajuntament de Roses
La moció per reconèixer el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27 S i posar l’Ajuntament de Roses al servei del nou Parlament es aprovar per 11 vots a favor

El ple ordinari de l’Ajuntament de Roses, celebrat aquest passat dilluns, va estar ple d’unanimitat, perquè gairebé tots els punts de l’ordre del dia, 7, van ser aprovats amb el suport de tots els regidors. Només un va veure l’abstenció de 2 edils, però cap vot en contra en tota la sessió. I aquestes dues abstencions es van produir a la moció presentada per ERC per afavorir la mobilitat sostenible i l’ús racional del cotxe privat. Els dos regidors de l’equip de govern del Gent del Poble es van abstenir pels dubtes sobre la responsabilitat civil que podria tenir l’Ajuntament al posar una aplicació a la web del consistori per poder compartir cotxe.

I parlant de mocions la sessió plenària també va estar plena. Hi havia dues a l’ordre del dia, a les quals se’ls va afegir una tercera amb caràcter d’urgència. Una proposta que va emplenar, també, el ple d’un debat sobre qui va guanyar realment les eleccions, si els independentistes o els unionistes.

Un debat que es va encetar tot just que el portaveu dels republicans, Joan Plana, acabés de presentar la moció en la que s’especificava el reconeixement del caràcter plebiscitari de les eleccions del passat 27 S. El PSC, el PP, Ciutadans i Unió no van veure el plebiscit per enlloc.

I el primer en discrepar de definir de plebiscitaris els comicis va ser el regidor del PSC, Toni Rodríguez que va assenyalar dirigint-se al portaveu d’ERC que “interpreto que si estem parlant d’un plebiscit sento dir-li que, per sort o per desgràcia, vostès no han aconseguit més del 50% dels vots, i dins del marc legal de la Constitució Espanyola això que vostè planteja no està dins la legalitat vigent”.
En el mateix sentit es va expressar el portaveu del PP, Manel Escobar, que de manera contundent va dir “caràcter plebiscitari i menys del 50% dels vots… Vostès han perdut les eleccions”, per afegir que “Roses no vol la independència”, i per recolzar la seva afirmació va donar el nombre de vots a favor del No i del Sí a Roses, “3.747 vots no a la independència, 3.422 sí a la independència i això vol dir que el municipi de Roses no és independentista”.

El portaveu de Ciutadans, José Manuel Álvarez, després d’agrair als rosincs que C’s fos la segona força més votada a Roses, igual que a la resta de Catalunya, també va fer esment al nombre de vots per contradir el caràcter plebiscitari de les eleccions quan va afirmar que “el 52,08% dels catalans diu no a la independència, diu no al 3%, i diu sí a la unitat, diu sí a la convivència, a Espanya, a Europa i a un futur estable”.

I Josep Antoni Valdera, portaveu d’Unió Municipal, va referir-se a la moció que “comenteu el grup d’Esquerra Republicana que els resultats atorguen al futur govern de la Generalitat i al nou Parlament de Catalunya la legitimitat necessària per iniciar el procés d’independència, i legitimitat no és el mateix que legalitat, i un pot considerar-se legitimat però no ajustar-se, el que faci, a la legalitat, per tant aquests dos conceptes no signifiquen exactament el mateix”, per remarcar que “que si es necessiten dues terceres parts per modificar l’Estatut no es pot pretendre  declarar la independència amb 72 diputats, només 4 per sobre de la majoria”.

I aquest debat sobre els resultats de les eleccions del 27 S el va finalitzar Joan Plana per argumentar que és totalment legítim i legal iniciar el procés d’independència destacant que unes eleccions es compten diputats afirmant que “el senyor Pàramo va tenir dos majories absolutes aquí a l’Ajuntament sense arribar mai al 50 % per cent dels vots, i el senyor Rajoy té majoria absoluta al govern de l’Estat amb el 33 % i escaig dels vots, molt menys que el que ha tret Junts pel Sí sol, sense comptar la CUP, per tant els que es compta en unes eleccions són diputats”. El portaveu republicà va voler recordar que “sempre el bloc independentista hem dit tant de bo fem 68 diputats per proclamar la independència, i el bloc unionista també ho va dir: el dia que feu 68 diputats la podeu proclamar, suposant que mai arribaria, i acabat arribant”.

 

Moció presentada pels grups municipals d’ERC, CDC i GDP per reconèixer el caràcter plebiscitari de les eleccions al parlament i posar l’ajuntament de roses al servei del nou parlament

Atès que la negativa continuada del govern espanyol ha fet impossible poder realitzar un referèndum sobre la independència de Catalunya, l’eina més útil per a conèixer de forma inequívoca la voluntat dels catalans sobre aquest fet.

Atès que aquesta impossibilitat ha fet que l’única opció viable per tal de consultar a la ciutadania amb les garanties suficients perquè es generés un mandat democràtic sigui la convocatòria d’unes eleccions amb caràcter plebiscitari, en les que diverses candidatures prenguin el compromís explícit d’aprovar una declaració d’independència en cas que obtinguin majoria.

Atès que en aquestes eleccions, convocades per aquest diumenge 27 de setembre de 2015, les dues candidatures explícitament favorables a una declaració d’independència de Catalunya, Junts pel Sí (62 diputats) i CUP – Crida Constituent (10 diputats), han obtingut la majoria absoluta dels diputats del Parlament de Catalunya (amb un total de 135 diputats).

Atès que aquests resultats atorguen al futur govern de la Generalitat i al nou Parlament de Catalunya la legitimitat necessària per iniciar el procés d’independència en les pròximes setmanes i mesos.

Atès que els Ajuntaments, com a institució més pròxima als ciutadans i com a peça clau de l’administració, hauran de jugar un paper decisiu en aquest procés.

Atès que l’Ajuntament de Roses forma part de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) des de desembre de 2011.

Atès que en el moment de la constitució d’aquesta corporació municipal 11 dels 17 regidors varen prometre el càrrec tot declarant treballar conjuntament amb la resta de les institucions del país per fer respectar la voluntat dels ciutadans de Catalunya. 

Atès els profunds valors democràtics i el respecte cap a les decisions que democràticament prenen els ciutadans a les urnes que caracteritza aquesta Vila.

Es proposa al ple de Roses els següents acords:

PRIMER.- Reafirmar el clar caràcter plebiscitari de les eleccions celebrades ahir, 27 de setembre de 2015.

SEGON.- Reconèixer que la victòria de les candidatures explícitament favorables a iniciar el procés d’independència de Catalunya (Junts pel Sí i CUP-Crida Constituent) genera el mandat democràtic necessari per tal d’iniciar aquest procés.

TERCER.- Manifestar que, d’acord amb la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya, l’Ajuntament de Roses estarà al servei de la Generalitat i del Parlament de Catalunya per tal de tirar endavant aquest procés.

QUART.- Fer arribar aquest acord al President/a de la Generalitat que investeixi el nou Parlament, al futur nou President/a del Parlament de Catalunya, als representants parlamentaris de Junts pel Sí i CUP-Crida Constituent i a l’Associació de Municipis per la Independència.