Mes de paraules

Es presenta la Càtedra “Roses, Arqueologia i Patrimoni Arqueològic”

Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses
El professor de la UdG, Josep Burch durant la xerrada a Ca l'Anita, on va presentar la Càtedra sobre el patrimoni arqueològic de Roses

Dins el ‘Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses’ el professor de la UdG, Josep Burch va presentar la Càtedra sobre arqueologia de la Vila explicant quina serà la seva funció

Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses
El professor de la UdG, Josep Burch durant la xerrada a Ca l’Anita, on va presentar la Càtedra sobre el patrimoni arqueològic de Roses

L’Ajuntament de Roses, com a titular de l’immens patrimoni històric i arqueològic de la Vila, vol poder treballar i estudiar en profunditat, de manera rigorosa i científica tot aquesta riquesa patrimonial. I per poder fer-ho ha estat necessària la col·laboració de la Universitat de Girona per tal de crear la Càtedra “Roses, Arqueologia i Patrimoni Arqueològic”.

I Josep Burch, professor d’Història i Arqueologia de la Universitat de Girona, va ser l’encarregat d’explicar què és una càtedra i quina serà la seva funció. Ho va fer dins la quarta i darrera conferència del ‘Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses’, que es va celebrar el passat divendres a Ca l’Anita, assenyalant que “una càtedra és un òrgan de la Universitat en la que hi participen la mateixa institució acadèmica i un agent extern, que en aquest cas seria l’Ajuntament de Roses, i la seva funció principal és fer desenvolupament de la recerca, fer formació no reglada, transferir coneixement per tal de millorar la gestió i la conservació del patrimoni arqueològic de Roses”.

Una iniciativa que permetrà, com va explicar Burch, difondre la recerca, la conservació, la gestió, promoció i la transferència de coneixement del patrimoni arqueològic de manera local i internacional, aspecte aquest important de cares al turisme, ja que, segons va assenyalar el regidor d’Urbanisme i Patrimoni, Carles Pàramo “com a destinació turística que som tenim l’obligació de convertir aquest be en un punt més d’interés turístic, a la vegada que quadrem totalment la responsabilitat de l’Ajuntament de Roses vers el nostre patrimoni històric i arqueològic com és la Ciutadella, Puig Rom i Castell de la Trinitat”.

Segons va afirmar Josep Burch, aquesta Càtedra “Roses, Arqueologia i Patrimoni Arqueològic” és necessària degut a que “el patrimoni de la Vila és molt rellevant i la càtedra pot contribuir a impulsar-ho més, sobretot en el marc internacional, a través de molta transferència del coneixement, la qual cosa contribuirà, també, a enriquir els programes de difusió, el que voldrà dir que els mateixos rosincs tindran molt més coneixement del seu patrimoni”.

La creació d’aquesta Càtedra ha de ser aprovada pel ple municipal de l’Ajuntament de Roses, que podria ser en la sessió ordinària d’aquest mes de maig, o en el seu defecte al ple de juny.

Aquesta darrera conferència del ‘Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de Roses’ es va dividir en dues parts. La primera va anar a càrrec de Burch, i la segona, el també professor d’Història i Arqueologia de la UdG, va explicar als assistents una intervenció arqueològica que va fer l’any passat la Universitat de Girona a la Ciutadella de Roses.