Mes de paraules

‘Quilmes, la llegenda’, un episodi fosc de la colonització del continent americà explicat en una aventura trepidant

Marc Grijalvo va presentar a Ca l’Anita la seva tercera obra, ‘Quilmes, la llegenda’, una novel·la d’aventures que narra un dels més grans genocidis de la història de la humanitat, el descobriment d’Amèrica

‘Quilmes, la llegenda’
Marc Grijalvo ensenyant la seva darrera novel·la, ‘Quilmes, la llegenda’

‘Quilmes, la llegenda’, narra, segons el seu autor, una pagina obscura de la nostra historia compartida amb Sud-Amèrica “en l’època que diuen la colonització tot i que seria més adient anomenar-li el genocidi”. I el seu autor és Marc Grijalvo, Doctor en Turisme, Dret i Economia, docent a la Universitat de Girona i la UOC, i que té com a afició escriure. I tot i que ell no es considera “perquè no em guanyo la vida amb això”, no faltaríem a la veritat si diem que és escriptor.

I ho afirmem sense pal·liatius perquè ‘Quilmes, la llegenda’ és la tercera novel·la de Grijalvo, després de La paraula silenciada’ publicada al 2014 i ‘Asfixia’, que va veure la llum ara fa dos anys.
En ‘Quilmes, la llegenda’, el doctor, professor i escriptor compagina el passat, succeït a Quilmes, “que a part de ser una cervesa és un poble de l’Argentina que més de 150 anys després del descobriment de Colom encara escapava del control dels colonitzadors”, i el present, que transcorre a Natal, població de Brasil.
Passat i present es barrejant en el llibre a través de dos històries que es mouen paral·lelament en el llibre i que expliquen un dels episodis foscos quan es va ‘colonitzar’ el continent americà.

‘Quilmes, la llegenda’ no va ser escrit per denunciar el genocidi que va cometre l’imperi espanyol en matar milers i milers d’aborígens “i no quatre indis com diuen alguns”, quan va colonitzar Amèrica. Però, sens dubte, és tota una denuncia, o si més no aquest llibre vol treure el vel (la mentida) que s’ha posat als llibres d’Educació de la Història d’Espanya dient-li colonització quan s’hauria de dir massacre. És a dir, que el que es va conèixer com a descobriment d’Amèrica va ser un dels més grans genocidis de la història de la humanitat.

I la principal qualitat, entre d’altres, d’aquesta obra és que Marc Grijalvo, ha sabut, d’aquest episodi fosc de la colonització, convertir-lo en una novel·la amena, apassionant, trepidant i, sobretot, ben documentada, que tot i tenir 400 pàgines… Sap a poc, és a dir, quan arribes a la darrera i última pàgina el primer que et ve a la ment és “ostres, ja s’ha acabat”.

I ‘Quilmes, la llegenda’ va ser presentat el passat dijous al Centre Cultural de Ca l’Anita, i per exprés desig de l’autor, el llibre el va presentar, “perquè és historiador i és d’aquí de Roses”,  Joan Plana.
I va ser tot un encert per part de Grijalvo, si el que volia era vendre el llibre, que fos el regidor d’ERC a l’Ajuntament de Roses el que ho presentés, perquè Plana, un copa acabada la glosa del llibre i de confessar que se l’havia llegit en dues tardes, “perquè és un llibre d’aquests que et conviden a llegir-ho, a no parar, que t’inciten a la seva lectura”, va aconseguir que més d’un assistent a la presentació, que hi dubtava de si  comprar-lo, l’acabés adquirint.

Si fins i tot el propi autor va expressar, quan va acabar Joan Plana la seva presentació, que “fins i tot a mi m’han donat ganes de comprar-me aquest llibre tant bo i d’aquest escriptor tan magnífic”, va bromejar Grijalvo.

‘Quilmes, la llegenda’ ha estat publicat per l’editorial de Figuers, Edicions Cal·lígraf, després que el seu autor presentés el text a tres editorials “perquè el tracte amb en Jaume Torrent -responsable de l’editorial- va ser molt cordial, genial i estic molt content que m’hagués convençut per publicar amb ells”, va confessar a final de la presentació Marc Grijalvo.