Loading...
You are here:  Home  >  Actualitat  >  Current Article

Roses aprova uns pressupostos “continuistes” per al 2018

Per   /   05/12/2017  /   No Comentat

El Pressupost Municipal corresponent a l’exercici 2018, integrat pels comptes de l’Ajuntament i de les tres societats municipals dependents, ascendeix a un total de 38.300.250 €

Pressupostos de Roses per al 2018

L’equip de govern votant a favor dels pressupostos que ha presentat al ple extraordinari

Aquest matí Roses ha aprovat en un ple extraordinari el pressupostos municipals per al 2018, que com ha defnit l’alcaldessa Montse Mindan són “continuistes perquè volem donar tots els serveis que estem oferint fins avui al poble de Roses”. Afirmació ratificada pel regidor de Serveis Econòmics, Marc Danés, en assenyalar que “els principals esforços pressupostaris s’han centrat en el manteniment de les prestacions i qualitat dels serveis municipals que el consistori ofereix a la ciutadania”.

Danés ha agraït a tots els grups de l’oposició “la bona entesa en les negociacions, després de les quals  hem introduït unes petites modificacions per tal de donar resposta a les demandes presentes per les forces de l’oposició”.

Una bona entesa que ha comptat amb el suport en forma d’abstenció per part d’ERC i PPC, després que l’equip de govern hagi  atès les peticions dels republicans, assegurant Danés que “tirarem endavant els projectes que vau presentar, i que ser una realitat cap al mes d’agost”.

En canvi, el PSC ha votat en contra, quan fa dos anys va fer un pacte de pressupostos amb l’equip de govern per tirar endavant els comptes de 2016, ja que, segons la seva portaveu, Olga Simarro, l’Ajuntament no ha complert amb alguns de les iniciatives que havien proposat els socialistes, “com la partida de llibres de text, la implementació del Wi-Fi al municipi, la promoció turística o el paper de l’Estació Nàutica”. Un vot en contra que ha estat definit per Montse Mindan com “un vot estrictament polític i sense pensar en la gent de Roses”.

El portaveu d’Unió, José A. Valdera, també ha votat en contra, principalment i entre d’altres, per la manca d’interès “que hi ha per la zona industrial de Roses, que no tenim, i la inversió 0 per al passeig marítim i el front de mar i la manca de foment per a la creació d’una zona d’oci”.

El portaveu de Ciutadans, José Manuel Álvarez, no va ser-hi present a la sessió plenària per malaltia.

Pressupost de Roses 2018

El Pressupost Municipal corresponent a l’exercici 2018, integrat pels pressupostos de l’Ajuntament i de les tres societats municipals dependents, el qual ascendeix a un total de 38.300.250 €, xifra que representa un augment respecte a 2017 d’un 0,65%. D’aquesta quantitat, es destinen 3.919.283 € a noves inversions.

Un factor a destacar és el fet que aquesta disposició de capital no bé produïda per un augment recaptatori de taxes ni tributs -recordem que les ordenances fiscals aprovades recentment van tornar a congelar els impostos municipals-, sinó per una important reducció en l’endeutament municipal i per la política de contenció de la despesa corrent aplicada pel consistori en els darrers anys.

Reducció  de l’endeutament en un 70,3% en 7 anys

Fruit de l’aplicació d’aquestes mesures, l’Ajuntament de Roses ha aconseguit assolir un important descens del seu endeutament. L’amortització de crèdit prevista per a 2018 serà d’1.333.000 €, fet que possibilitarà situar l’endeutament municipal en 7,3 MEUR a finals de 2017, un 70,3% menys que a finals de 2011, en què aquest endeutament ascendia a 24.897.385 €.

Les àrees municipals mantenen les seves dotacions i algunes les augmenten

Els principals esforços pressupostaris tornaran a centrar-se en el manteniment de les prestacions i qualitat dels serveis municipals que el consistori ofereix a la ciutadania -amb una especial atenció en l’apartat de serveis socials-, en el suport econòmic a la tasca realitzada per entitats i associacionisme locals i en el manteniment de l’atractiu i el posicionament turístics del municipi com a eixos estratègics de reactivació econòmica i d’acció contra la crisi.

Es mantenen així partides com la de prestacions d’urgència social (100.000€), l’arrendament del Centre de Distribució d’Aliments, la destinada a la distribució d’aliments a domicili, els cursos de formació per a aturats i els serveis d’inserció laboral, mentre que la dotació al projecte per a gent gran de Creu Roja, augmenta de 7.000 a 10.000 €.

Pensant en infants i famílies del municipi, el consistori augmenta la plantilla de personal de les llars municipals amb dues places d’educadores addicionals, amb les quals es podrà continuar donant resposta a l’increment en la demanda de places prevista. Una altra mesura és l’aprovació d’un nou ajut a famílies monoparentals amb dificultats econòmiques (previst per al proper ple de desembre o gener).

El consistori manté a més les dues llars d’infants municipals sense pujar les quotes, així com les aportacions al Pla Educatiu Municipal, als ajuts per a la compra de llibres escolars i a les subvencions destinades a activitats de centres educatius i AMPAS.

En l’apartat de suport a l’associacionisme, i pensant en el retorn social i en la important tasca que aporten les diferents entitats que desenvolupen la seva activitat en el municipi, ja sigui des d’un àmbit social, cultural, esportiu, assistencial, comercial, etc, el consistori continua amb la seva política d’ajuts i tornarà a destinar durant 2018, 1 milió d’euros a subvencions a entitats i associacions.

Pel que fa a la Seguretat Ciutadana, el 2018 la plantilla de la Policia Local es veurà incrementada amb 4 nous agents durant el període estival (6 mesos) que, juntament amb els 6  incorporats durant 2017, passen a reforçar aquest servei.

Les noves inversions, autofinançades o subvencionades

El pressupost de l’Ajuntament de Roses destinarà 3’5 milions d’euros a la partida d’inversions, que provindran de recursos propis municipals i de subvencions dels fons FEDER i de la Diputació de Girona, i que es destinen principalment a projectes per  a la millora urbana i d’infraestructures i equipaments públics i a la compra d’habitatge de vivenda social per a la creació del Pla Local d’Habitatge.

Entre aquestes inversions destaquen:

 • Habitatges de vivenda social:                                     75.000 €
 • Jardí Mas de les Figueres:                                         100.000 €

 • Camins de ronda i recorregut geològic:                      84.000 €

 • Plaça Santa Margarida:                                              90.000 €

 • Urbanització camí Turó Ullastrell:                             352.000 €

 • Reposició i  millora vies públiques:                           213.000 €

 • Millores centres educatius:                                        70.500 €

 • Restauració i valoració patrimoni cultural:                446.000 €  (30.000€ subv DdGi)

 • Millores equipaments esportius:                              833.000 €  (520.840€ subv DdGi-FEDER)

 • Xarxes de serveis:                                                    462.000 €

Per la seva banda, dins el Pla d’inversions presentats per les empreses municipals, destaquen l’estabilització de la Platja de la Punta (250.000 €) i la instal·lació de nous pantalans flotants (450.000 €) que inclou el pressupost de Port de Roses; la renovació de la sala de musculació  (48.500 €) de Piscina de Roses; i l’adquisició d’una furgoneta de rec i un vehicle forestal (40.000€) per part de Rosersa.

Pressupost participatiu

Pel que fa a les inversions escollides per la ciutadania a través del procés de Pressupost Participatiu inclòs en el pressupost 2017, aquestes seran executades durant el primer semestre de 2018. La posada en pràctica d’aquesta iniciativa que enguany s’ha realitzat per primer cop a Roses, ha posat de manifest la temporalització necessària per a la mateixa.

D’aquesta manera, durant el primer semestre de 2018 s’executaran els projectes escollits, mentre que el segon semestre es destinarà a dur a terme el procés de presentació, selecció, votació i aprovació dels projectes que es realitzaran l’any 2019 (on es veurà ampliada la partida inicial de 145.000 € prevista per a pressupostos participatius).

Així doncs, les inversions proposades i escollides per la ciutadania que s’executaran durant el primer semestre de 2018, seran les següents:

 • Rètol promocional de Roses de grans dimensions:             25.000 €
 • Parc per a gossos:                                                             50.000 €

 • Millora parcs infantils:                                                        30.000 €

 • Aula gastronòmica:                                                             40.000 €

 • En definitiva, l’Ajuntament de Roses ha aprovat un pressupost que compleix els criteris d’estabilitat i morositat establerts pel Govern de l’Estat i que redueix els ratis d’endeutament, fets que li permet disposar d’una bona solvència econòmica, fer inversió sense recórrer a nou endeutament i sense incrementar la pressió fiscal dels ciutadans, atendre les necessitats econòmiques i socials de les persones i prestar els serveis públics amb uns alts nivells qualitatius i quantitatius.

      Print       Email

  Doneu la vostra opinió

  You might also like...

  Companyia de Jubiteatre

  La companyia de Jubiteatre de Roses torna a assaborir l’èxit amb la seva nova obra ‘Gente bien’

  Read More →
  %d bloggers like this: