Mes de paraules

Roses celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat oferint esmorzars a favor de l’Associació Tramuntanets

Cafeteria Què te dit
La Cafeteria Què te dit va oferir esmorzars i berenars a favor de l'Associació Tramuntanets

Un total d’11 establiments van oferir esmorzars als seus clients, i una part dels guanys anirà destinats als nens amb discapacitat de Tramuntanets

Cafeteria Què te dit
La Cafeteria Què te dit va oferir esmorzars i berenars a favor de l’Associació Tramuntanets

Tramuntanets és una associació creada a principis de l’any 2009, sense ànim de lucre, composada per pares i mares de nens amb discapacitats físiques, psíquiques, intel·lectuals i/o sensorials, tant de Roses com de la comarca de l’Alt Empordà.

I ahir, aquesta entitat va decidir “donar a conèixer que el 3 de desembre es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, i la manera de fer-ho va ser implicant a diferents bars i cafeteries perquè oferissin xurros o melindros amb xocolata als seus clients i explicant perquè és feia, per celebrar el Dia Internacional de les Persones Discapacitades”, va explicar la Secretària de l’Associació Tramuntanets, Soraya Giménez.
I en aquesta proposta gastronòmica-solidària es van implicar 11 establiments de restauració de Roses per a què oferissin aquests dolços esmorzars, assenyalant que una part dels diners del seu cost anirien destinats als nens discapacitats de Tramutanets.

Així el Bar Caiman, el Bar El Mercat, el Bar La Bahía, la Cafeteria Ítaca, la Cafeteria Raúl, el Ca la Sogra, El Racó dels Peques, el Forn Ebre, El Racó de la Brasa, Can Cairó i la cafeteria Què te Dit van oferir els seus respectius esmorzars. Aquest darrer establiment, però, regentat per en Pau Carbonell, persona sensibilitzada amb el col·lectiu de les persones discapacitades degut a que “la meva dona treballa a la Fundació ALTEM”, va decidir oferir “destinar qualsevol tipus d’esmorzar, no només xurros amb xocolata, a la causa de l’Associació Tramuntanets”, va afirmar Carbonell, per afegir que “esmorzars i també berenars, així podré donar una part més gran dels menjars que em demanin els clients als nens discapacitats de Tramuntanets”, va concloure en Pau.

El Dia Internacional de les Persones Discapacitades

Al llarg dels darrers anys la percepció del concepte de discapacitat ha experimentat una gran transformació.

A mitjans del segle XX una persona amb discapacitat es considerava invàlida i dependent i l’Estat es basava en un model assistencialista per proporcionar-li una vida com més digna possible.

No obstant això, al llarg de les darreres dècades i a mesura que es va començar a prendre consciència del fet que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que la resta, es va produir un canvi de mentalitat. Com a conseqüència, l’enfocament paternalista de l’atenció ha evolucionat cap a un model basat en el desenvolupament dels drets humans i en la integració social d’aquest col·lectiu.

A nivell internacional, l’interès per la discapacitat es va iniciar el 1981, el primer any declarat com a Any Internacional de les Persones amb Discapacitat. Posteriorment, es va establir la dècada 1983-1992 com el Decenni de les Nacions Unides per a les Persones amb Discapacitat. Els governs nacionals van assumir aquest període de deu anys com el termini per garantir la igualtat d’oportunitats en els sectors educatiu i laboral.

En finalitzar aquell decenni l’any 1992, les Nacions Unides van instaurar la celebració anual, el 3 de desembre, del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.