Mes de paraules

Roses deixa de formar part del Consorci ‘Cap de Creus-Alberes’, l’antic ‘Terra de Pas’

Ple de l'Ajuntament de Roses
Ple ordinari del mes d'octubre de l'Ajuntament de Roses

El ple de l’Ajuntament de Roses aprova la desvinculació del Consorci ‘Cap de Creus-Alberes’

Ple de l'Ajuntament de Roses
Ple ordinari del mes d’octubre de l’Ajuntament de Roses

La Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), aprovada pel govern espanyol impedeix l’existència de Consorcis “com a figures autònomes”. Per aquest motiu, el pressupost i competències municipals del Consorci ‘Cap de Creus-Alberes’, nom que va adoptar al desembre de 2013 en substitució de ‘Terra de Pas’, l’hauria d’assumir íntegrament el municipi més gran, i “que en aquest cas és Roses, i vam dir que no volíem tenir aquest augment de pressupost a més d’encarregar-nos de tota la feina que correspon a un Consorci”, va explicar l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, per tirar endavant l’aprovació del punt nº 7 del ple del mes d’octubre de l’Ajuntament, celebrat dilluns i que referència a la separació del consistori rosinc d’aquest Consorci.
Segons Mindan, cap dels pobles que ve a darrera de Roses en quant a nombre d’habitants, “com Llançà o Cadaqués tampoc han volgut fer-se càrrec i també se’n surten”.

De totes maneres, l’Ajuntament de Roses durant els anys que ha estat membre del ‘Cap de Creus-Alberes’ ha estat treballant, va dir Montse Mindan “per tenir un projecte Interreg (cooperació entre estats membres de la Unió Europea) juntament amb el sud de França”, del qual se’n farà càrrec de la seva presentació la Diputació de Girona i que es tirarà endavant amb els diners de la quotes pagades fins ara. Un projecte que si algun Ajuntament es vol inscriure al Consorci el podrà tirar endavant.

El Consoci va néixer al 2010 sota el nom de ‘Terra de Pas’, i estava composat per 26 municipis. Tretze de l’Alt Empordà i la meitat restant de la Catalunya Nord. Al desembre de 2013 es va decidir canviar el nom per ‘Cap de Creus-Alberes’, ja que es va acordar que Terra de Pas no era un nom del tot adient, i en canvi el nou reflectia una referència geogràfica que ubicaria amb més facilitat els 26 municipis que formaven part.

Actualment dels 13 municipis de l’Alt Empordà que integraven el Consorci, 9 han deixat de formar part o bé està en vies de desvincular-se.