Mes de paraules

Roses estrenarà demà en primícia el documental “La Pemba torna a Goli”

“La Pemba torna a Goli”
La Pemba

“La Pemba torna a Goli” és una pel·lícula coproduïda per TV3 amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roses

“La Pemba torna a Goli”
La Pemba

Demà divendres, 31 de març, a les 20 hores, el Teatre Municipal de Roses acollirà la projecció del documental “La Pemba torna a Goli”, “una pel·lícula que hem coproduït amb TV3 amb la col·laboració de l’Ajuntament de Roses i que presentem en primícia al gran públic, ja que fins ara només l’han vista els patrocinador i per televisió no s’emetrà fins al mes de juny”, ha afirmat Josep Pérez, director del documental.

“La Pemba torna a Goli” explica la història de la Pemba, una xerpa de l’Himàlaia que va sortir del seu país per fugir de la guerra civil que patia el Nepal en aquell moment i anar a la recerca d’un futur millor
I 20 anys més tard, Pemba, una persona de món amb un títol universitari, decideix tornar a Goli, un poblat ubicat a la serralada de l’Himàlaia, a tres dies a peu de la carretera més propera i on no es coneix l’electricitat i l’aigua corrent, “totalment desconnectat del progrés, i decideix tornar per veure que queda del lloc on ella va créixer i que queda de la persona que un dia va marxar d’allà”, ha explicat Pérez.

Pemba, que hi serà demà al Teatre de Roses, pertany a l’ètnia nepalesa de xerpes mundialment coneguda per donar suport als alpinistes als cims més alts de món. Però ella mai ha escalat muntanyes, ella és una cantant de música folklòrica que vol organitzar un concert al seu poble. I des del lloc on va néixer, la Pemba i d’altres personatges que surten al documental, com la grangera, el monjo, la professora, el bruixot, o el guia de muntanya, com és la vida en un dels indrets més remots i mítics del planeta.

Molt de patiment viscut amb molt d’optimisme

Josep Pérez ha explicat que quan van anar a filmar el documental a Goli esperaven trobar-se “una mica més de drama, i de fet hi havia de drama, com, per exemple, la senyora que ens va explicar que va tenir 19 fills vivint al bosc, o que durant la guerra civil van haver d’alimentar a 70 revolucionaris que se’n van instal·lar a casa seva, però ho expliquen amb un optimisme i ganes de tirar endavant que, per al que vivim aquí, que ens passem el dia queixant-nos, és un gran aprenentatge”.

Cal assenyalar que l’entrada és gratuïta i després de la projecció es farà un cinefòrum entre el públic assistent, el director i la protagonista del film.

A part de la col·laboració de l’Ajuntament de Roses, la pel·lícula compta amb el suport del Departament de Cultura, l’Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona, l’Ajuntament d’Olot, l’Ajuntament de Taradell, Focus Engelhorn, Peralada Vins i Cavas, i els mecenes del Verkami.