Mes de paraules

Roses garanteix l’esmorzar de la mainada de ‘La Cité de la Solidarité’ durant gairebé dos mesos

Festival Amics de Guinea-Conakry
Ballarines de l'Acadèmia de Dansa Danny's i l'Escola de Ball Sara i Ana García durant el Festival

El Festival de Dansa organitzat per Associació d’Amics de Guinea-Conakry de Roses va recaptar 1.700 euros

Festival Amics de Guinea-Conakry
Ballarines de l’Acadèmia de Dansa Danny’s i l’Escola de Ball Sara i Ana García durant el Festival

L’Associació d’Amics de Guinea-Conakry de Roses és una entitat essencial per a l’existència dels habitants, i sobretot de la mainada, de La Cité de la Solidarité, la qual va a l’escola amb la panxa plena gràcies als diners que es recapten a Roses mitjançant els esdeveniments que organitzen al llarg de l’any.
I un d’aquests esdeveniments va tenir lloc el passat diumenge amb el Festival de Dansa celebrat al Teatre Municipal. Espectacle presentat per la presidenta de l’Associació d’Amics de Guinea-Conakry, Maria Bohigas, que va donar les gràcies al respectable per la seva assistència i va fer cinc cèntims de com va néixer l’associació, creada per la rosinca Núria Marés.

Una assistència a aquest Festival de Dansa, amb la participació de l’Acadèmia Danny’s  i l’Escola de Ball Sara i Ana García, que va recaptar “1.700 euros, el que significa que podrem garantir l’esmorzar dels 300 nens i nenes de La Citè de la Solidaritè durant 1 mes i 3 setmanes”, ha afirmat Bohigas, contenta i agraïda a la població de Roses per la seva solidaritat.

Abans d’iniciar-se l’espectacle en sí, Fina Puigdomènech, membre de l’entitat, va explicar als assistents que és La Cité de la Solidarité i quins projectes s’han portat a terme gràcies als diners que s’han enviat des de Roses, i que van veure de primera mà amb diferents visites que s’han fet al país africà.

Puigdomènech va afirmar, ajudada per imatges que anava ensenyant que “al 2006 es van construir unes latrines, al 2007 un grup de voluntaris van retirar totes les pedres que hi havia en tot el recinte, i es van pintar les antigues casernes de La Citè de la Solidaritè”, ja que aquest poblat on viuen famílies amb discapacitats físiques va néixer d’un antic assentament de l’exèrcit francès.

Al 2008 es va construir un pou d’aigua. Al 2010 es va obrir una biblioteca i al 2011, la Maria Bohigas es va desplaçar amb el seu home a Conakry per comunicar als habitants de La Cité de la Solidarité que a partir de llavors oferirien, a causa de la crisi econòmica uns esmorzars més econòmics, consistents en un bol d’arròs amb llet.

Associació Amics de Guinea-Conakry

L’Associació Amics de Guinea-Conakry fa més de 20 anys que actua com a entitat solidaria amb aquesta nació africana. Va néixer i s’ha mantingut ferma durant aquests anys gràcies a l’empenta de la incansable Núria Marès, vídua en primeres núpcies d’un guineà, pare de les seves filles.

En l’origen d’Amics de Guinea-Conakry hi ha l’ONG ‘Guinea Solidaritat’, una entitat fundada per una amiga de la Núria, Nadine Bary, treballadora al Parlament Europeu d’Estrasburg i vídua també d’un ciutadà guineà.

‘Guinea Solidaritat’, amb seu a Estrasburg i delegacions a París i Marsella, té la finalitat d’ajudar Guinea de moltes maneres, com per exemple enviant material i diners, col·laborant amb oftalmòlegs i també amb ‘Metges Sense Fronteres’ per fer intervencions al mateix país africà o bé portant els malalts a França, impulsant tallers d’aprenentatge de treballs artesanals pels quals envia cooperants que actuen com a professors, mestres de tallers o infermers.

Quan fa més de dues dècades la Nadine Bary va convidar els rosincs a col·laborar en la seva ONG, els Amics de Guinea-Conakry van començar a enviar contenidors plens de material usat però en bones condicions, així com material sanitari i escolar, roba personal i de la llar, i fins i tot cuines, bicicletes i algun cotxe. Més de catorze contenidors van sortir de Roses via Marsella amb moltes tones de material. L’enviament de cada contenidor suposava una despesa superior a les 125.000 de les antigues pessetes, 750 euros actuals. Costaven més el ports que els materials que s’enviaven.

Davant d’aquesta situació, l’Arquebisbe de Conakry, va suggerir a l’Associació Amics de Guinea-Conakry de Roses que seria més profitosa una ajuda amb diners per a objectius definits. Va ser llavors quan el’entitar rosinca va decidir concretar la seva col·laboració a ajudar els nens de La Cité de la Solidarité, una antiga caserna de l’exèrcit francès on sobreviuen un bon nombre de famílies amb disminucions físiques. Així, l’Associació Amics de Guinea-Conakry està compromesa a assegurar l’esmorzar als més de 200 nens i nenes de La Cité, a banda d’emprendre-hi altres actuacions per millorar l’habilitat del recinte, mitjançant diversos actes benèfics que es porten a terme al llarg de l’any, com també els apadrinaments.

[fsg_gallery id=”286″]