Mes de paraules

Roses hi serà present a la cerimònia d’entrega dels premis Goya 2017

Alan Carabantes
El rosinc Alan Carabantes amb una foto de la portada del curtmetratge 'Darrel'

El rosinc Alan Carabantes i el barceloní Marc Briones opten als premis Goya 2017 pel curtmetratge d’animació ‘Darrel’

Alan Carabantes
El rosinc Alan Carabantes amb una foto de la portada del curtmetratge ‘Darrel’

El 4 de febrer de 2017 se celebrarà la cerimònia d’entrega del premis Goya 2017 i Roses, en la persona de l’Alan Carabantes hi serà representada gràcies a la nominació al millor curt d’animació nacional per ‘Darrel’, treball cinematogràfic que ell, juntament amb en Marc Briones, de Barcelona van dirigir, realitzar i produir durant els darrers tres anys.

El dia que es van fer públiques les nominacions als premis Goya 2017, l’Alan i en Marc hi eren a Madrid, ciutat on treballen per l’empresa ‘Illion Animation’, subcontractada per la productora nord-americana Paramount Pictures. “En Marc i jo estàvem a la feina i a través d’internet anàvem sentint els nominats, però jo vaig haver de sortir a fer un cafè i sentir-ho més tranquil·lament, i quan van dir el nom del nostre curt va ser una eufòria total amb abraçades amb tothom de la feina, que ens donava l’enhorabona”, ha explicat Carabantes, que està passant les festes de Nadal a Roses amb la seva família.

Una nominació que per als dos joves cineastes en el món de l’animació digital suposa “un gran honor, a la vegada que és fantàstic també per la gent que t’envolta, ja que és una forma de demostrar que hem fet un producte que agrada a la gent i que els tres anys que hem invertit en crear el curtmetratge ‘Darrel’ ha estat una feina útil, una feina en la que ara recollim el fruit a tantes hores de treball amb aquest reconeixement a nivell nacional del món del cinema”.

Així, que aquest curtmetratge que explica en la història d’un camaleó, de nom ‘Darrel’, que intenta seduir a una femella de la seva espècie en una estació de Metro està portant moltes alegries durant aquest 2016 als seus creadors. Alegries que han arribat en forma de premis. Els de millor curt nacional i del públic als Festivals SUMA3D de Madrid, i al ‘Mundos Digitales’ d’A Corunya. Al festival 3DWIRE de Segovia, a part de guanyar el premi del públic, ‘Darrel’ va ser seleccionat també per al premis Cartoon d’Or 2017.

Però sens dubte, el guardó més prestigiós que han assolit fins al moment Alan Carabantes i Marc Briones va ser l’aconseguit al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges el passat mes d’octubre.

Els ‘rivals’ de ‘Darrel’ als Goya 2017

Als Goya 2017 ‘Darrel’ competirà pel premi al millor curt d’animació nacional amb ‘Decorado’, Made in Spain’ i ‘Uka’. Quatre curtmetratges dels qual en sortirà un sol guanyador i “les nostres possibilitats reals de guanyar nosaltres estaria en un 30 i poc per cent, ja que per estadística sempre hi ha un curt és una mica més fluix que els altres, i jo he vist un, ‘Decorado’ que crec és dels més forts”, ha assenyalat Carabantes.

Precisament ‘Decorado’ va ser el curt que va guanyar a ‘Darrel’ el premi del jurat al festival de Segovia, mentre que el treball de l’Alan i en Marc es va emportar el guardó del públic. Tot i això, el rosinc, ha assegurat que “guanyar el Goya dependrà, evidentment, dels gustos subjectius d’un jurat, de si el curtmetratge ha guanyat altres premis, que això ajuda, o també quina és la temàtica que predomina enguany, si l’humor o la crítica social, per exemple”.
En aquest sentit, i parlant d’aquest dos treballs d’animació assenyalar que ‘Darrel’ és un curtmetratge de 3 minuts de gags d’humor realitzat en 3D, i ‘Decorado’ té una durada de 17 minuts en 2 dimensions on es fa critica social.

Crèdit internacional en cas de guanyar el Goya

Si ser nominats als premis Goya ja és un gran reconeixement, el fet de guanyar-lo “ens donaria un cert crèdit a nivell internacional en la nostra professió, el Goya seria com una garantia per a un productor d’invertir diners i poder fer un projecte totalment nostre, des de zero, no com ara que som part d’un engranatge d’una gran productora”, ha afirmat l’Alan, tot i ser conscient que igual que un Goya podria obrir moltes portes també podria no fer-ho.
I a nivell personal guanyar el Goya 2017 “seria fabulós per nosaltres per tots aquests tres anys de treball, però sobretot per en Marc, ja que donada la situació personal de cadascú ell va haver de sacrificar molt per poder tirar endavant el curtmetratge”, ha assenyalat Carabantes.

Sigui com sigui, Roses té una cita, amb majúscules, amb el món del cinema el pròxim 4 de febrer de 2017 després de la que va viure al passat mes d’octubre a Sitges amb Vestigis i el mateix camaleó ‘Darrel’.