Loading...
You are here:  Home  >  Actualitat  >  Current Article

Roses inicia aquest proper dimecres l’execució del projecte d’un jardí públic al Mas de les Figueres

Per   /   11/01/2019  /   No Comentat

L’acte de replanteig del projecte del jardí públic del Mas de les Figueres, fet aquest matí, marca l’inici de les obres que començaran aquest dimecres, 16 de gener

Mas de les Figueres de Roses

Josep Oriol Martí i l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan al Mas de les Figueres durant l’acte de replanteig

L’acte de replanteig d’una superfície 2.066 m2 del Mas de les Figueres de Roses l’han portat aquest matí el contractista del projecte sota la presència del propietari, Josep Oriol Martí Bagué, l’alcaldessa Montse Mindan i l’arquitecte municipal, Sebastià Villena.

Un acte que significa el tret de sortida del projecte de creació d’un jardí públic que es començarà a executar la setmana vinent. “Dimarts es posaran les tanques i dimecres, 16 de gener, començaran les obres amb un termini d’execució previst de 6 mesos”, ha afirmat Mindan. O sigui, que al mes de juny aquest parc públic, si tot marxa amb normalitat, serà una realitat.

La família de Josep Oriol Martí Bagué es va instal·lar al Mas de les Figueres l’any 1665 va donar a la Vila de Roses, “i tant la meva família com jo ens estimem aquest poble”. I aquesta estimació “i pel fet que Roses ha crescut molt  i per tant, s’ha edificat molt, i perquè crec que s’han de preservar els espais que no han estat edificats, i sobretot un espai com aquest, front de la badia de Roses crec que és important recuperar-lo per als vilatans i per vaig decidir donar-lo per al gaudi dels rosincs”, ha manifestat Martí.

Una donació d’una superfície de 2.066 m², que representa un 38,66 % del total de la finca que Josep Oriol Martí Bagué va fer l’any 2014, però, que fins a l’actualitat no s’ha pogut fer efectiva, ja que “quan tots els tràmits administratius estaven en regla, en suspendre el Tribunal Suprem el POUM es va haver d’iniciar tot el procediment de nou”, ha explicat Josep Oriol Martí.

Efectivament, el Tribunal Suprem va ratificar l’anul·lació al 2016, del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Roses de 2010, feta un any abans pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Llavors, a principis de l’any 2017 es va haver d’iniciar de nou tots els tràmits de la donació.
Així, 4 anys després la donació és tota una realitat i s’ha pogut fer el replanteig per iniciar les obres del projecte. “Avui és una dia de joia per Roses perquè després de molts anys de tramitació, que la gent es preguntés si es faria o no, avui prenen el compromís de fer uns jardins d’us públic per tota la gent de Roses i els visitants en un lloc, front de mar, on tot són edificis”, ha afirmat l’alcaldessa.

Donació fora de l’abast dels especuladors

Aquesta donació feta per Josep Oriol Martí té un compromís efectiu per a destinació d’espai verd públic de 99 anys (que és el màxim permès per la llei), per la qual cosa, tot i que es modifiqui el Pla General no es podrà fer cap mena de construcció, per tant aquest superfície enjardinada 2.066 m2  queda fora l’abast dels especuladors.

Origen del Mas de les Figueres 

L’origen del Mas de les Figueres es remunta, segons la documentació conservada, al segle XVI, sent un habitatge d’estil popular format per un celler i una casa de planta baixa conegut llavors com Can Pedró, família documentada a Roses a partir de 1565.

Després de la Guerra de Successió es van portar a terme unes obres d’ampliació que li van donar la forma actual.
Sembla que la plantació d’unes figueres l’any 1785 és la raó del canvi de nom de la casa, que juntament amb el seu entorn tenen un gran valor paisatgístic i etnogràfic integrat dins del nucli urbà, davant de la platja de la Perola.

L’espai cedit a favor del municipi és una extensió dels jardins del mas. El terreny cedit passa a destinar-se a sistema de parc i jardins públics de la població, reforçant així els llocs de trobada existents a la vessant muntanya de l’avinguda de Rhode, com són la plaça Catalunya i la plaça Sant Pere. Aquesta aportació té un gran valor social, paisatgístic i també urbanístic, ja que servirà de nexe d’unió entre el front de mar i el centre urbà de la vila, a través del carrer Pescadors.

El projecte contempla una acurada distribució d’espais verds i zones d’estada, salvaguardant en tot moment la intimitat i privacitat del mas privat destinat a habitatge.

Un espai adaptat a la topografia del terreny, crearà una petita graderia que permetrà la realització d’activitats culturals de petit format a l’aire lliure, mentre que un camí creuarà la finca creant diferents zones d’estada, repòs i mirador, potenciant les visuals cap al mar. S’instal·larà una pèrgola lleugera i d’aspecte natural, per on s’enfilaran els ceps, rosers i buguenvíl·lies, i que dotarà d’ombra el recorregut del nou camí. El projecte contempla també la reserva d’espai per a la construcció del futur equipament sociocultural previst.

Atenent el valor etnològic de la finca, l’extensa superfície destinada a enjardinament combinarà la vegetació autòctona existent i substituirà les espècies no autòctones, com ara els eucaliptus que perjudiquen les instal·lacions soterrades i exigeixen un gran consum d’aigua, per espècies adaptades al clima mediterrani costaner. A més, es plantaran espècies arbustives aromàtiques mediterrànies i ceps de vinya, que donaran testimoni de l’origen del mas amb el seu celler, posant de manifest l’activitat lligada als usos tradicionals del territori. Es preveu també la plantació de rosers, com a element representatiu de la vila.

Per tal de preservar la imatge unitària del conjunt es preveu mantenir la tanca a l’avinguda de Rhode, de manera que el front de façana principal de la finca es conserva, incorporant-se únicament la porta d’accés als jardins, mentre que en l’accés amb el carrer dels Pescadors, s’instal·larà una tanca combinada amb elements vegetals. L’accés des dels dos carrers es realitzarà amb un portal mòbil integrat a la tanca, que en horari nocturn quedarà tancat a l’accés públic.

Finalment, es dotarà l’espai dels serveis de sanejament, aigua de reg, aigua potable per a una font pública i enllumenat i es realitzarà la previsió de les escomeses de serveis per al futur equipament públic.

Superfícies:

  • Pavimentació sauló zona de vianants: 925,07 m2
  • Espai grades: 238,44 m2
  • Espai enjardinat arbustives: 103,50 m2
  • Espai enjardinat: 790,47 m2
  • Tanques: 8,52 m2

L’empresa adjudicatària de les obres ha estat Excavaciones Ampurdan 2000, i el preu total del projecte és de 209.000 €.

    Print       Email

Doneu la vostra opinió

You might also like...

Uma Méndez

La rosinca Uma Méndez es queda a un pas del podi en ‘Cintes’ del campionat d’Europa de Gimnàstica Rítmica

Read More →
%d bloggers like this: