Programa Reallotgem

A Roses la gent s’interessa pel ‘running’

La sala Espai Z de la Bibliioteca de Roses es va emplenar durant la xerrada sobre el running

La Biblioteca de Roses va acollir una xerrada molt didàctica sobre el ‘runnig’, és dir pel esport més antic de la història, el córrer

Biblioteca de Roses
La sala Espai Z de la Bibliioteca de Roses es va emplenar durant la xerrada sobre el running

Són atletes, no pas oradors. Es defensen millor sobre una pista d’atletisme, sobre asfalt, o bé per la muntanya, fent quilòmetres, que no parlar en públic. Però ahir, tant el president del Club Atletisme Roses, Pere Sastre, com el vicepresident Xavi Llamas, van oferir una xerrada molt amena, un cop passats els nervis inicials, per explicar que és això del ‘running’ a les més de trenta persones que omplien la sala Espai Z de la Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses.

Sastre va fer un repàs història, recordant Filípides, el grec que va fer 42 quilòmetres per anunciar que Grècia havia guanyat la batalla de Maratón, assenyalant “que en realitat va fer 40 quilòmetres”, i que no va ser fins al JJOO de Londres quan la Federació Internacional d’Atletisme, va establir la distància oficial de 42 km i 195 metres. Segons el president del Club d’Atletisme, “quan s’anava donar la sortida de la marató dels Jocs plovia, i com la reina d’Anglaterra no volia mullar-se, es va fer des de sota el balcó del castell de Windsor, és a dir, en lloc de 40 quilòmetres la distància de la marató es va allargar 2 quilòmetres 195 metres, i llavor la Federació va dir que aquesta seria la distància oficial, a partir de llavors”.

Biblioteca de Roses
Pere Sastre i a l’esquerram Xavi Llamas, en un moment de la xerrada

Xavi Llamas va agafar el relleu de Pere Sastre a la xerrada per explicar la seva experiència personal com a ciclista professional que va ser durant dos anys i el seu pas a l’atletisme, “a mi l’atletisme no m’agradava gens, el veia avorrit, sembla que no et moguis del lloc, no com el ciclisme que fas 200 quilòmetres anant d’una ciutat a un altra”, va dir per continuar, “però uns amics em van dir de participar en una cursa i bé, com el que en realitat m’agrada és fer esport, doncs no el vaig veure tan malament, però va ser conèixer les curses de la muntanya quan vaig fer de l’atletisme la meva gran afició”.
Actualment Xavi Llamas és l’actual campió de Catalunya de Curses de Muntanya.

Tant en Pere com en Xavi van donar una sèrie de recomanacions alhora de fer esport, com no menjar abans si pot ser, comprar el calçat adequat i fer-se una revisió si fa molt temps que no es fa esport per evitar problemes posteriors de salut.

Va ser, en definitiva, una xerrada molt amena i didàctica on els assistents van poder intercanviar impressions, expressar el seus dubtes o preguntar directament als ponents sobre qualsevol aspecte relacionat amb l’esport.

Impulsar el turisme esportiu

El president del Club Atletisme Roses, va afirmar, durant el transcurs de la xerrada, que s’hauria d’impulsar el turisme esportiu fora de temporada, “per fer venir gent a Roses a banda dels turistes que venen a l’estiu”.
Una proposta que en la que està totalment d’acord. i que en el seu temps també va llençar el president de l’Estació Nàutica, Miquel Gotanegra, “és necessari si volem desestacionalitzar la temporada”, així com l’Ajuntament de Roses, “el qual ja fa molt de temps que està treballant en aquest aspecte”, ha assenyalat l’alcaldessa de Roses, “el que passa” ha remarcat Montse Mindan, “que avui dia és molt difícil, a causa de les dificultats econòmiques que estan patint els clubs, fer que vinguin amb els seus atletes a fer una estada, ja que no poden cobrir les despeses”