Mes de paraules

Roses lliura els guardons de la Pesca Catalana 2015

Premis de la Pesca Catalana 2015
Guardonats i autoritats del Premis de la Pesca Catalana 2015

L’acte de lliurament dels guardons de la Pesca Catalana a Roses va ser presidit pel conseller Jordi Ciuraneta

Premis de la Pesca Catalana 2015
Guardonats i autoritats del Premis de la Pesca Catalana 2015

Els guardons de la Pesca Catalana que es van lliurar ahir a l’espai cultural de Roses és un dels actes més importants que se celebren anualment en el món dels pescadors. I Roses va acollir l’acte de lliurament de la XXVII edició dels guardons de la Pesca Catalana, el qual va ser presidit pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat de l’alcaldessa de la Vila, Montse Mindan, la directora general de Pesca i Afers Marítims, Àngela Seira, el president de les Confraries Catalanes, Eusebi Esgleas, i el president de les Confraries gironines, Antoni Abad.

I en l’edició d’aquest 2015 d’aquests guardons que atorga el DARP, van ser reconeguts amb la Medalla de la Pesca Catalana “una sèrie de persones que són fonamentals en el món de la pesca i que no són pròpiament pescadors, però que són peces de l’engranatge que fan que la pesca catalana evolucioni i sigui reconeguda arreu”, va afirmar. Així, els primers guardonats van ser Sergi Tudela i Susana Sainz-Trapaga, responsables de pesca del programa de la mediterrània de la World Wide Fund for Nature (WWF). La seva participació en les reunions i fòrums internacionals, europeus i nacionals ha permès que el seu ampli coneixement hagi contribuït en la defensa de les especificitats de les pesqueres del Mediterrani. El seu compromís en aquesta causa ha possibilitat l’entesa entre els diferents sectors involucrats en l’activitat pesquera. Concretament Tudela i Sainz Trapaga treballen en uns plans de gestió “co-gestionats, és a dir que totes les parts implicades en la pesca, des del màxim responsable europeu del sector fins al propi pescador, co-decideixen les regles”, ja que normalment, segons el guardonat “les regles del com, el que i quan s’ha de pescar s’estableix de dalt a baix, i això no funciona perquè els pescadors no ho fan seu, no s’ho creuen sinó participen en el procés, però si li donem la volta i seiem totes les parts en la mateixa taula i entre tots co-decidim les regles tots ens ho creuem i les complirem”, va explicar Sergi Tudela, per afegir que “a més, aquesta co-gestió estalviarà diners en controls, perquè els pescador s’ho creuran i faran complir les regles”.

El segon dels guardonats amb la Medalla de la Pesca Catalana va ser Paco Pérez Sánchez, cuiner del restaurant Miramar de Llançà. Pérez és un exponent de la cuina d’avantguarda del segle XXI. Des de l’any 2004 regenta el restaurant Miramar, que ja té dues estrelles Michelin. Tot i haver arribat al més alt nivell de l’alta cuina, mai no ha abandonat la tradició de la gastronomia mediterrània i el gust d’utilitzar els productes del seu entorn marí. Paco Pérez s’ocupa d’enviar setmanalment el peix de la costa gironina per abastir el seu restaurant de Berlín, fet que el converteix en una ambaixador de primer ordre del nostre peix de proximitat. Pérez és va mostrar agraït per rebre aquest guardó, i agraït de “formar part d’aquest mar, d’aquest senyors que surten cada dia a pescar en ells i ens porten cada dia els productes intentem cuinar respectant i ajudant a que sigui reconeguts arreu”. El xef, amb 5 estrelles Michelin repartides en els seus tres restaurants de Llançà i Barcelona i Berlin, va assenyalar que “per mi el peix de la Costa Brava és el millor del món, però això ho exporto dos dies a la setmana a Barcelona i Berlin, perquè la gent d’allà pugui gaudir els productes de la nostra costa”.

Amb la tercera Medalla de la Pesca Catalana va ser guardonat José Cervilla Blanco, pescador d’encerclament de la Confraria de Pescadors de Barcelona. Cervilla ha destacat per establir i mantenir una bones relacions entre tots els confrares de Barcelona, i amb la resta de confraries i federacions de confraries de pescadors.

Pel que fa a la Placa de la Pesca catalana, que s’ha atorga a una entitat va ser reconeguda la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre (FEPROMODEL). Constituïda el 2007, aquesta federació té com a objectiu representar, coordinar, gestionar, defensar i promoure els interessos de tots els seus membres. La federació integra els titulars de concessions de producció de mol·luscos bivalves i les associacions d’empresaris productors de mol·luscos de l’àmbit territorial comprès des de l’Ametlla de Mar fins al riu Sénia. La constitució de FEPROMODEL ha millorat el volum econòmic de la producció de les muscleres del delta de l’Ebre, el manteniment dels llocs de treball d’aquest sector econòmic, i la promoció, coordinació i protecció dels interessos del sector pel fet de tenir un únic interlocutor, així com el desenvolupament econòmic del delta de l’Ebre.

El president de les Confraries de Girona i patró major de Roses, Antoni Abad, va destacar que “realment ha estat un plaer haver pogut acollir un acte institucional del Govern de la Generalitat, com és el lliurament d’uns guardons i un reconeixement a la gent de la pesca catalana, en un lloc tan emblemàtic com és la nostra Ciutadella”, per remarcar que “fer-ho aquí, a casa nostra, és d’agrair perquè ha estat una manera, sobretot, de tenir en compte als pescadors de Roses”.

L’acte de lliurament dels guardons de la Pesca Catalana va finalitzar amb la intervenció del conseller Ciuraneta, el qual després de felicitar als guardonats va destacar la seva feina com “un exemple d’estima i reconeixement a la nostra mar i al sector pesquer català en general, i del camí que hem de seguir per assolir un sector sostenible tant econòmica com mediambientalment “.

Ciuraneta va manifestar que “cal treballar plegats per una gestió pesquera des del coneixement científic, per valoritzar el nostre producte i promocionar-lo, donar-lo a conèixer com a producte de qualitat i de proximitat”. Segons el conseller també cal assolir unes organitzacions de productors fortes, amb una gestió comuna per a millorar la comercialització del producte i amb veu pròpia davant la Unió Europea. “Som un gran sector que no només dóna feina als pescadors sinó que engloba molts llocs de treball indirectes, i que necessita i vol ser un sector per projectar-se al futur”, va cloure Jordi Ciuraneta.