Mes de paraules

Roses mostra el seu refugi antiaeri amb visites guiades

El passat divendres 3 d’agost, va tenir lloc la primera visita guiada al refugi antiaeri situat a la plaça de la Pau, al centre de Roses. L’activitat s’inclou dins la programació de visites pel patrimoni rosinc organitzat per l’Àrea de Turisme i tindrà lloc tots els divendres fins al proper 14 de setembre. Les inscripcions per participar es poden realitzar a l’Oficina de Turisme de Roses.

Des del passat divendres i fins al 14 de setembre, les persones interessades a conèixer un dels episodis de la història més recent de Roses, ja poden visitar l’únic refugi antiaeri recuperat del municipi, tot i que recentment les obres de la plaça Prim han posat un altre al descobert i se’n coneix de l’existència d’altres repartits per la població.

El refugi de la plaça de la Pau, abans anomenada de l’Escorxador, es va localitzar l’any 2002 arrel d’unes obres d’urbanització realitzades a l’espai. El bon estat de conservació dels seus passadissos i l’interès municipal per la seva posada en valor, van fer que es treballés en la seva consolidació i recuperació, obres que culminaren el gener de 2007 amb la inauguració del nou espai i de la plaça adjacent, que passà a dir-se plaça de la Pau en record del refugi existent en el seu subsòl i del conjunt escultòric de l’artista Ció Abellí instal·lat en els seus murs.

Des de llavors, només uns pocs investigadors i estudiosos havien pogut visitar el seu interior que, des d’aquest estiu, passa a incorporar-se al programa de visites guiades del municipi. La primera visita celebrada el passat divendres comptà amb un total de 18 participants, 14 dels quals eren catalans, 3 francesos i 1 alemany. Les visites han generat gran expectació, i ja són moltes les persones que han sol·licitat informació i que han fet les seves reserves per participar-hi.

El preu de la visita és de 5 euros per als adults i 3 euros per a nens i joves de 6 a 17 anys, mentre que per als menors de 6 anys l’activitat és gratuïta. La reserva de plaça i venda de tiquets es pot fer a l’oficina de turisme. Les visites tenen lloc els divendres, a les 19 h.

100 metres de longitud

El refugi antiaeri, construït els anys de la guerra civil espanyola, transcorre pel subsòl dels carrers Josep Sabater i Capità Ariza. Té una longitud total aproximada de 100 metres distribuïts en tres ramificacions, dos de les quals disposen d’accés a espai públic. El túnel del refugi està format per volta de ceràmica amb una amplada aproximada d’1 metre i una alçada mitjana d’uns 2 metres.

Les obres d’adequació i condicionament van consistir en la col·locació de diferents bombes per a l’extracció de les aigües provinents de filtracions, la il·luminació dels túnels per condicionar-los a les visites públiques, i la instal·lació de portes mecanitzades amb un sistema hidràulic en els accessos.

Bombardetjos i altres refugis

Aquest no és l’únic refugi existent a la població, on els atacs aeris durant la Guerra Civil van ser nombrosos. Els primers bombardetjos viscuts a Roses corresponen a l’atac del creuer Canarias del 30 d’octubre de 1936, el qual efectuà més de 40 trets de canó. Els bombardetjos aeris protagonitzats per l’Aviazone Legionaria Italiana efectuaren sis atacs més a Roses (24 d’agost de 1937, 7 de febrer i 17 d’agost de 1938, i els dies 6, 7 i 8 de febrer de 1939, just abans de l’entrada de les tropes nacionals el dia 9 de febrer).

Altres refugis dels quals es coneix l’existència al nucli urbà són el de la plaça de l’Església i el de la plaça del General Prim. També n’hi havia d’altres situats en zones despoblades a les immediacions del poble, com les muralles de la Ciutadella de Roses, o el localitzat al Camp de la Cortina, on es començà una trinxera per construir-hi l’amagatall, tot i que no s’acabaren els treballs i, per tant, no fou mai operatiu.