Mes de paraules

Roses permetrà la intervenció d’entitats i ciutadans als plens municipals

Ajuntament de Roses
Imatge del ple ordinari municipal del mes de novembre de l'Ajuntament de Roses

El ple ordinari del mes de novembre de l’Ajuntament de Roses va aprovar la modificació del ROM, el Reglament Orgànic Municipal que regeix

Ajuntament de Roses
Imatge del ple ordinari municipal del mes de novembre de l’Ajuntament de Roses

La modificació del ROM, el Reglament Orgànic Municipal, va ser un dels punts principals que ERC portava en el seu programa electoral. Tant és així que als dos anys i escaig de legislatura en veure que continuava igual els republicans van presentar una moció per reformar-lo.
I el passat dilluns, durant la celebració del ple municipal ordinari del mes de novembre que aquesta modificació podrà ser una realitat.
De tots es sabut que als plens dels ajuntaments hi participen només els regidors dels grups polítics que conformen la corporació municipal, i ERC volia que els ciutadans també poguessin intervenir.

I en el passat ple municipal de Roses, celebrat dilluns, l’alcaldessa Montse Mindan va afirmar que després de portar a terme diferents reunions de treball amb el portaveus polítics, regidors i els serveis tècnics “el nou ROM s’adapta a la Llei de la Transparència, a l’accés de la informació pública i bon govern, a les normatives que regeixen l’administració electrònica, a l’enregistrament audiovisual de les sessions plenàries”. I que a més, en la part de control de l’equip de govern que ja exerceixen  els regidors de l’oposició en l’apartat de precs i preguntes, el ple contemplarà “la possibilitat que presentin propostes les entitats i associacions que estiguin inscrites en el registre municipal, així com dels ciutadans i ciutadanes que estiguin empadronats a Roses, els quals, en un torn obert de paraula podran expressar els seus precs i preguntes al final de la sessió plenària”.

A més, les entitats podran dir la seva en un punt de l’ordre del dia, “sempre i quan s’acrediti que tinguin un interès i una afectació directa”.

En tots aquests casos, s’establirà una regulació sobre com podran intervenir en el ple tant les entitats i associacions com els ciutadans a nivell personal.

El portaveu d’ERC, Joan Plana, va manifestar la seva satisfacció per la modificació del Reglament Orgànic Municipal “perquè consideràvem que s’havia de posar al dia, i del resultat final d’aquesta modificació, després de les diferents reunions i negociacions, estem molt satisfets perquè creiem que entre tots hem construït un ROM que avança en molts temes, no només en la participació ciutadana, sinó també en el funcionament intern, ja que dona l’opció que un regidor pugui votar de forma telemàtica en un punt del ple en el cas de no poder assistir-hi”. Plana va acabar la seva intervenció demanant un prec, que “quan s’aprovi definitivament aquesta modificació del ROM, es faci la corresponent difusió per part de l’Ajuntament per a que els ciutadans coneguin que poden fer ús d’aquests nous drets”.

El portaveu de Ciutadans, José Manuel Álvarez, va mostrar la seva aprovació al nou Reglament Orgànic Municipal, afirmant que “el nostre grup des del minut 1 ha apostat per la participació ciutadana, com així ho portàvem al nostre programa , perquè és necessari obrir les portes i finestres de l’Ajuntament a la ciutadania”.

José A. Valdera, portaveu d’Unió Municipal també va mostrar la seva satisfacció per la modificació del ROM, “sobretot per l’article sisè d’aquest reglament, que fa referència als òrgans dels drets dels ciutadans i de control de l’administració com són la comissió de suggeriments i reclamacions, i que el nostre grup va presentar una moció en el seu dia i que va ser aprovada per  aquest plenari”.

No va ser necessari que el punt passés a votació, ja que tots els grups van mostrar el seu recolzament, de manera unànime, a l’aprovació inicial de la modificació del ROM.