Programa Reallotgem

Roses podrà multar fins a 6.000 € als veïns que no apliquin mesures preventives contra el mosquit tigre

El ple ordinàri de l’Ajuntament de Roses va aprovar inicialment l’ordenança municipal per a la prevenció i control del mosquits, i particularment del mosquit tigre

Una plaga que assota durant els darrer estius a diferents municipis de l’Alt Empordà, entre d’ells, Roses és la del mosquit tigre, espècie invasora procedent d’Àsia que s’ha estès en multitud de països de tots cinc continents, i considerada com una de les 100 més dolentes a Europa. Insecte que impossibilita el fer vida normal a les persones que el pateixen a casa seva, com va passar, per exemple, l’any passat a alguns veïns de la urbanització de Mas Boscà.

L’Ajuntament de Roses, arran d’aquesta problemàtica va endegar, llavors, una campanya de prevenció, conjuntament amb els Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, contra l’aparició del mosquit tigre, ja que la prevenció és la millor manera de combatre’l.

Ara, el consistori rosinc ha donat un pas endavant contra la lluita d’aquesta espècie invasora aprovant inicialment, per unanimitat de tots els grups polítics, una l’ordenança municipal per a la prevenció i control del mosquits, i particularment del mosquit tigre. Ordenança que podrà sancionar als veïns que no apliquin mesures preventives per evitar la seva aparició, com per exemple, no deixar recipients que es puguin omplir d’aigua a patis, horts i jardins, que és on les femelles deixen els seus ous, d’on neixen després les larves que en quatre dies ja són mosquit tigre adult.
Normativa que s’aplicarà degut a que s’ha comprovat que l’aparició del mosquit tigre “és dóna a l’ambient urbà, on hi ha habitants que no pas en els espais naturals, i per tant calia fer una ordenança per emprendre tasques preventives i punitives per aquelles persones que no segueixen les recomanacions i el contingut d’aquesta ordenança”, va exposar el primer tinent d’alcalde, Carles Páramo.

La proposta va ser aprovada per unanimitat per tots els grups que conformen la corporació municipal. ERC, a més, va demanar en boca de la regidora Vero Medina que “es faci un seguiment del grau d’efectivitat d’aquesta ordenança i, en cas que sigui necessari, fer una revisió de les quantitats de les sancions”.

El regidor del PSC, Toni Rodríguez, va dir que el seu partit votaria a favor tot i que va assenyalar que “aquesta ordenança és un element de salut pública que ha d’assumir l’Ajuntament i que són part de les competències de la Generalitat” , fent referència “a la necessitat que l’Agència de Salut Pública de Catalunya millori les seves competències, el seu pressupost i les polítiques de salut, per a que la protecció contra el mosquit tigre, en aquest cas, siguin més efectives”.

Els regidors del PP van refusar el dret de paraula, i el portaveu de C’s, José Manuel Álvarez, va demanar que entre les mesures preventives que “es facin xerrades didàctiques a les escoles per a que els escolars ho transmetin als seus pares, així com als casals d’avis”.

José Antonio Valdera va demanar que “aquesta ordenança es faci arribar al Consell Comarcal per a que ho apliquin als municipis que ens envolten per minimitzar el problema del mosquit tigre”.

Sancions econòmiques

Páramo va desvetllar que la quantitat de les sancions, si són lleus van de 100 a 250 euros, les sancions greus estan quantificades entre 251 i 600 euros i les molt greus de 601 a 6.000 euros.