Mes de paraules

Roses rememora, 300 anys després, la Guerra de Successió

Roses, un poble amb molta història
Un moment de la conferència al vestíbul del Teatre Municipal de Roses

Va ser al cicle de conferències ‘Roses, un poble amb molta història’

Roses, un poble amb molta història
Un moment de la conferència al vestíbul del Teatre Municipal de Roses impartida pel Doctor de la Universitat de Barcelona, Xavier Hernández

Francesc Xavier Hernández Cardona, Doctor de la Universitat de Barcelona i especialitzat en la història militar de Catalunya, va impartir, divendres, la primera xerrada del reiniciat cicle ‘Roses, un poble amb molta història’. I va parlar de la Guerra de Successió de 1714, posant les darreres interpretacions, investigades per ell mateix, a l’entorn de com es desenvolupa aquest conflicte i al voltant, sobretot, de com es van organitzar els catalans abans i durant la guerra.
Va ser un aproximació global destacant la importància com es va viure a Europa, al conflicte bèl·lic fins la Pau d’Utrecht, i sobretot, a la guerra dels catalans durant 1713-14.

Pel que respecta a com va afectar la Guerra de Successió a Roses i l’Alt Empordà, l’historiador va reconèixer que ho van viure de manera indirecta “perquè des d’un primer moment la comarca va quedar ocupada pels exèrcits de les dues corones, la de França amb el rei Luis XIV i la d’Espanya, on regnava el seu net, Felip V”.

La Guerra de Successió, va explicar Hernández Cardona, “va enfrontar dues maneres de fer, de governar, l’autoritària i la progressista”. El poder autoritari representant pels espanyols i els francesos i el progressista, que es regia per les lleis. “En aquest cas parlem d’Anglaterra, Holanda i Catalunya, que tenia el seu Parlament molt abans que Anglaterra, al segle XI, com va recordar Pau Casals el 1971 a l’ONU”.

Segons el catedràtic en història “els catalans estaven molt ben organitzats i estaven segurs que guanyarien la guerra, però es va decantar a favor de les dues corones perquè Luis XIV va enviar cap a Barcelona tot la seva artilleria pesada, amb milers i milers de soldats”.
Tot i que els francesos i espanyols quadruplicaven en nombre de soldats i armament als catalans, la victòria dels autoritaris es va assolir mitjançant un pacte, i no per haver aconseguit entrar i conquerir Barcelona. Acord que va impedir saquejar la Ciutat Comtal, “com així ho estava desitjant la soldadesca” i va respectar la vida de dones, nens i homes.

El camp de presoners de La Pelosa

La Doctora en història contemporània, Queralt Soler, serà l’encarregada d’oferir la segona xerrada d’aquest cicle de conferències de ‘Roses, un poble amb molta història’.

Serà el proper 14 de novembre i tractarà de ‘Les cartes dels presoners de la Pelosa’, durant la Guerra Civil Espanyola.