Mes de paraules

Roses va celebra el Joc grec del vi

Joc grec del vi
Un dels participants a l'activitat probant la seva punteria en el Joc grec del vi

Una activitat que es va emmarcar en el Festival del Vívid d’enguany

Joc grec del vi
Un dels participants a l’activitat probant la seva punteria en el Joc grec del vi

En el marc de les nombroses activitats que se celebren en el marc del Festival del Vívid 2019, educArt, el Servei Educatiu i Cultural de la Ciutadella va organitzar el Joc grec del vi, dins la visita dinamitzada que la Roser Raluy, membre d’ educArt, va portar a terme al recinte emmurallat.  

I unes 25 persones van participar en aquest joc grec del vi, que precisament van ser els grecs qui ho van introduir a les nostres terres, i que com va explicar Raluy, “consisteix en fer punteria amb el vi sobre peces flotants que hi havia dins d’una mena de galleda”. La dificultat d’aquest joc estava en que els grecs no bevien vi de peus o asseguts, sinó estirats, “per això feien servir el Kylix, una mena de copa de ceràmica molt baixa i ample amb dues anses, que era ideal per prendre el vi tombat”.
Així els participants, provinents d’arreu Catalunya, l’Estat espanyol i França van provar, amb diferent fortuna, la seva punteria intentant enfonsar unes fundes de paper (com les que porten les magdalenes) posades prèviament en un bol d’aigua de grans dimensions.

Aquest joc i la corresponent visita guiada va ser molt enriquidora per als participants en quant als coneixements sobre l’ús i del vi a l’Antigua Grècia. “El vi no es bevia mai tal com venia, sinó que es diluïa en aigua -va explicar Roser Raluy- perquè els grecs consideraven que beure el vi sense diluir era de bàrbars, i per a un grec, que li diguessin bàrbar era el pitjor insult que podia rebre”.   

Els participants d’aquesta activitat també van saber, per boca de la Roser, en què consistia el Simposium, “que es feia en una habitació que es deia precisament Simposium, i en allà es parlava tant de temes importants com de coses banals. El mestre de cerimònies diluïa el vi en les quantitats que tocava. Al principi tres parts d’aigua i una de vi, més endavant, quan el debat s’escalfava, dos parts d’aigua i una de vi i, finalment, quan la reunió perdia el seny i apareixia la rauxa es  posava una part d’aigua i una de vi, però mai s’arribava a beure vi sol, perquè sinó serien bàrbars”.

Després del joc, la visita guiada i l’explicació de la Roser l’activitat va finalitzar, com no podia ser d’una altra manera,  amb una petita degustació de vi.

Les activitats del Festival del Vívid continuen avui a Roses amb la celebració aquesta tarda de la VI Mostra del vi de la DO Empordà