Mes de paraules

Els rosincs i rosinques són convidats a passar el cribratge per a la detecció precoç del càncer de còlon i recte

Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte
Moment de la xerrada impatida per la digestòloga Mònica Rivera la infermera Marta Ballart sobre la detecció precoç del càncer de còlon

El cribratge es basa en portar una mostra de femta (deposicions) a una farmàcia col·laboradora del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR)

Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte
Moment de la xerrada impatida per la digestòloga Mònica Rivera i la infermera Marta Ballart sobre la detecció precoç del càncer de còlon

La Fundació Roses Contra el Càncer va organitzar una xerrada, que es va celebrar ahir al vestíbul del Teatre Municipal de Roses, per informar a la població sobre la posada en marxa a Roses del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR).

Una xerrada que va ser impartida per la digestòloga de l’Hospital de Figueres, Mònica Rivera, i la infermera del programa de cribratge, Marta Ballart.
Després de posar en antecedents de la importància del problema de salut que representa el càncer de còlon, Rivera va explicar als assistents la importància de fer una detecció precoç d’aquest tipus de tumor, ja que “que s’ha demostrat des de fa molts anys que disminueix la mortalitat associada a aquest tipus de càncer”, i els mitjans que existeixen actualment mitjans per portar-la a terme.

I el principal mitjà és el PDPCCR, que es posa en marxa ara a Roses, i el qual té una primera fase, que és la de cribratge, la qual s’enceta amb la rebuda d’una carta a la població d’entre 50 i 69 anys, juntament amb un tríptic informatiu i un llistat de farmàcies. Tot seguit, els ciutadans per participar al Programa només han de portar aquesta carta a alguna de les farmàcies del llistat perquè li donin el tub per fer la prova, que consisteix en recollir una petita mostra de femta (deposicions) i retornar el tub a la farmàcia. Els resultats de la prova són comunicats al cap de pocs dies per carta o per telèfon. “Si el resultat és negatiu no cal fer res més i el programa torna a convidar a la persona al cap de dos anys”.

I si el resultat és positiu, és a dir, si hi ha sang oculta en femta, es convida a la persona a fer una colonoscòpia en un temps màxim de 8 setmanes, sent el mateix hospital, en el cas de Roses el de Figueres, el que cita a la persona per anar a la Consulta d’Infermeria.

Donar positiu no vol dir Càncer

A la Consulta “el primer que fem és tranquil·litzar a la gent que sol venir molt espantada perquè ha rebut una trucada dient-li que ha donat positiu, i no ha de ser així, han d’estar tranquils, perquè positiu en aquesta fase del programa no vol dir càncer, que el que s’ha trobat és sang oculta en femta i els expliquem els beneficis de fer-se una colonoscòpia” va explicar Ballart.

Tant la doctora com la infermera van incidir que a l’hora de fer-se la colonoscòpia “és molt important la preparació per a que el colon estigui ben net i no quedin restes de femta, perquè sinó tot el que hem fins ara no servirà de res perquè la prova no podrà detectar si tot està bé o no”.
També es va destacar que la colonoscòpia és una prova ambulatòria, és a dir, que la persona que s’ha la de fer estarà només tres hores a l’hospital.

Cal assenyalar que el PDPCCR es va començar a implantar a la Regió Sanitària de Girona l’any 2013 per la zona del Baix Empordà, al desembre de 2014 es va incorporar Garrotxa i Ripollès i al setembre de 2015 es va iniciar l’extensió del programa a la resta de comarques, començant al Gironès per l’ABS de Girona 4 (Taialà), a la Selva interior per l’ABS de Santa Coloma de Farners, a l’Alt Empordà per l’ABS de l’Escala, a la Selva marítima per l’ABS de Blanes i a l’Alt Maresme per l’ABS de Canet.

Durant aquests dies s’està fent a Roses, on la població d’entre 50 i 69 anys rebran la carta, “alguns potser l’han rebuda ja”, va dir la doctora Rivera, per participar al Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte.