Mes de paraules

Els rosincs, amb la seva mirada a Ca l’Anita, acaben l’obra encetada per l’artista Miquel Duran

'Lluernari'
Miquel Duran amb dos dels quadres de 'Lluernari'

Miquel Duran exposa disset quadres inèdits creats expressament per presentar per primer cop a Ca l’Anita de Roses

'Lluernari'
Miquel Duran amb dos dels quadres de ‘Lluernari’

A la tardor de 2015 el tècnic de Cultura de Roses, Toni Martínez es va posar en contacte amb l’artista Miquel Duran  per a que portés a Ca l’Anita la seva obra pictòrica. I el pintor no tan sols es va mostrar d’acord amb la proposta que va oferir a Martínez portar a la Vila rosinca tota l’obra nova, és a dir, que tots els quadres, un total de 17, que es van presentar a l’exposició inaugurada dissabte, són inèdits, mai s’havien exposat en públic fins arribar a la sala d’exposicions de Cal l’Anita.

Disset quadres inèdits amb els que el pintor empordanès espera que el visitant de l’exposició “pugui trobar una experiència més enllà de la purament visual, sé que és una mica pretensiós, però m’agradaria que els que vegin els quadres no es quedin només amb la imatge que veuen amb els ulls, sinó que els desperti alguna emoció”, va afirmar Miquel Duran, per remarcar que “sóc d’aquells que pensa que una pintura l’acaba la persona que la contempla, per tant, que aquesta contemplació l’aporti alguna cosa”. Llavors, els rosincs, rosinques i visitants són els que acaben els quadres que engloba ‘Lluernari’ de Duran amb la seva contemplació a la sala d’exposicions de Ca l’Anita.

Perquè ‘Lluernari’ és el nom que l’ha donat a aquesta exposició, un terme arquitectònic que indica un finestral, una claraboia, una sortida, una mirada a l’exterior, “i el vaig posar aquest nom a l’exposició perquè em vaig preguntar si jo estava contemplant el ‘lluernari des de dins o l’estava contemplant des de fora, ja que el que he intentat fer es crear aquest diàleg interior-exterior que cadascú dels quadres vol reflectir”, va explicar Miquel Duran

Disset obres en els que Miquel Duran ha fet servir una tècnica, l’encàustica, que ja es feia servir uns 5 segles abans de Crist  per pintar retrats i que “consisteix en barrejar pigment natural amb cera, que dóna com a fruit una sèrie de colors molt vius i amb els quals pots treballar molt bé”, va dir Duran, tot i que també ha fet servir la pintura a l’oli o el grafit, per exemple.

L’exposició que va ser inaugurada per l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el crític d’art, Enric Tubert i l’artista Pep Pagès romandrà a la sala d’exposicions de Ca l’Anita, fins al 25 de setembre.

L’horari d’obertura de la sala és de 18 a 21 hores tots els dies de la setmana i dissabtes i diumenges també de 12 a 14 hores, durant l’agost, mentre que al setembre passa a obrir els dissabtes, diumenges i festius, de 12 a 14 hores i de 17 a 20 hores.

Miquel Duran

Miquel Duran va néixer el 1954 a Vilabertran, però la seva família es va traslladar aviat a Figueres, on hi té els referents, tot i que finalment s’ha establert a Agullana. Duran ha exposat en una trentena de mostres individuals i en una quarantena de col·lectives, la majoria a les comarques de Girona, però també a França, Barcelona i Madrid, i té obra als museus de l’Empordà, de Girona, de Marinhan i al Museu del Gravat d’Alcalá la Real.

[fsg_gallery id=”259″]