Mes de paraules

S’aconsegueix reconstruir la totalitat de la mama afectada per càncer en una única intervenció mínimament invasiva

La reconstrucció integral realitzada de manera immediata evita haver de practicar una segona operació i elimina el trauma estètic de la pacient

Càncer de mamaEn l’actualitat la majoria dels casos de càncer de mama es detecten i es diagnostiquen de manera precoç quan el tumor encara és petit i es pot extreure mitjançant cirurgia conservadora extirpant només una part del teixit mamari. Malgrat això, al 25-35% de dones amb càncer de mama se’ls ha de practicar una mastectomia total del pit per tal de fer la resecció del tumor maligne. En aquest sentit, el Servei de Cirurgia Plàstica de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha aconseguit amb èxit reconstruir la totalitat de la mama afectada per càncer en una única intervenció mínimament invasiva.

Així, en el mateix acte quirúrgic de la mastectomia es procedeix a la reconstrucció integral de la mama, inclosos el mugró i l’arèola. Un fet sense precedents, ja que fins ara la reconstrucció d’aquestes dues parts es realitzava de forma diferida en un interval d’entre tres mesos i un any després de la primera intervenció. “Amb aquest avenç aconseguim pal·liar el trauma que patia la pacient en veure la nova mama reconstruïda sense arèola i mugró, a més d’evitar un segon pas per quiròfan amb tot el que això comporta”, indica el Dr. Joaquim Muñoz i Vidal, cirurgià plàstic del Servei de Cirurgia Plàstica de l’Hospital Universitari de Bellvitge i responsable d’aquesta intervenció pionera a nivell internacional segons la revista referent mundial en matèria de cirurgia plàstica Plastic and Reconstructive Surgery.

La intervenció ha estat realitzada amb èxit en 14 pacients amb uns resultats a llarg termini i un cop finalitzats els tractaments complementaris de càncer de mama molt satisfactoris, tant des del punt de vista mèdic com estètic.

A més, aquesta cirurgia es realitza amb una tècnica que va ser precursora fa tres anys en el mateix hospital, amb la qual fent ús de l’endoscòpia s’extreu el múscul dorsal ample per a ser trasplantat en el farciment de la mama extirpada. Tot el procés s’aconsegueix fer amb una invasió mínima, ja que el múscul es trasplanta a la mama sempre per sota de la pell. “Trasplantem el múscul a través d’una petita incisió a l’esquena que deixa una cicatriu amb una llargada inferior als cinc centímetres, la qual queda amagada sota el sostenidor. L’altra cicatriu necessària també queda amagada sota l’aixella”, assegura el Dr. Muñoz i Vidal. La funció d’aquest múscul és fer de sostenidor natural amb el mateix teixit de la pacient així com protegir la pròtesi mamària que dóna el volum al pit reconstruït. Finalment, amb una petita illa de pell circular de l’esquena es procedeix a la reconstrucció del mugró i l’arèola realitzant un remodelatge de la pell.

Un altre avantatge d’aquesta innovadora tècnica que utilitza el múscul de la pacient per a reconstruir la seva mama és la possibilitat d’una ràpida incorporació a un altre tractament complementari que s’hagi d’aplicar, com poden ser la radioteràpia o la quimioteràpia. La pròtesi queda sota el múscul cosa que evita complicacions en aquest tipus de tractaments.

Una formació multidisciplinària permet al cirurgià plàstic realitzar la resecció del tumor i fer així un seguiment complet de cada pacient

La formació multidisciplinària que es proporciona en el marc de la Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Institut Català d’Oncologia és indispensable alhora de practicar aquesta tècnica. El mateix cirurgià plàstic és qui extirpa el tumor i immediatament realitza la reconstrucció integral de la mama en la mateixa intervenció, sempre treballant conjuntament amb l’oncòleg. “Creiem que un coneixement total de la malaltia en l’equip de cirurgia plàstica és indispensable per a tractar de la manera més precisa cada pacient i decidir així la millor opció de cirurgia, tenint en compte que cada cas és diferent”, explica el Dr. Joan Maria Viñals, cap del Servei de Cirurgia Plàstica de l’Hospital de Bellvitge.

Creada a principis de l’any 1990, la Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia és la més antiga d’Espanya i la que tracta més pacients a Catalunya, al voltant de 1.000 primeres visites anuals. Està formada per ginecòlegs, cirurgians plàstics, radiòlegs, anatomopatòlegs, oncòlegs mèdics, oncòlegs radioteràpics, infermeres i psicooncòlegs, tots especialitzats en la patologia mamària. Aquest abordatge multidisciplinari, amb una presa de decisió conjunta, permet escurçar els intervals diagnòstics i terapèutics i millorar els resultats clínics.