Mes de paraules

S’activa l’ALERTA del pla PROCICAT per l’agreujament de les previsions de fortes ventades

Alerta Procicat
Mapa de previsió de diumenge 25 de gener

A partir d’aquesta tarda i fins demà al matí les ratxes de fort vent podrien afectar també les cotes baixes de les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona

Alerta Procicat
Mapa de previsió de demà al matí diumenge, 25 de gener

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha pujat a fase d’ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents, d’acord amb les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen que el vent guanyarà en intensitat i ampliarà la seva àrea d’afectació. A partir de la tarda d’avui i durant tota la matinada de demà diumenge el vent afectarà intensament a les cotes altes del Pirineu i també a les cotes mitjanes de gairebé tot Catalunya, sobretot a les comarques del Prepirineu, Catalunya Central, Girona i interior de Barcelona. -A Tarragona i Terres de l’Ebre el vent també serà fort. Fins demà al matí no es descarta que el fort vent pugui afectar les cotes baixes de les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, tot i que amb menor intensitat. A aquestes zones és on es preveu que el fenomen pugui provocar més incidents.

 

Segons les previsions del SMC, l’episodi pot ser complicat. El vent està bufant, sobretot a cotes altes, però com més avanci el dia, més s’enfortirà i hi haurà més possibilitats que afecti a cotes més baixes. En aquest sentit, es pot superar el llindar d’avís de 90 km/h. La matinada de demà i fins al migdia serà la franja més complicada, especialment el terç nord-est de Catalunya. Cal destacar el cas del Berguedà i Ripollès, on està previst que se superi el llindar d’avís de 125 km/h. És en aquesta franja on també es pot superar aquest llindar d’avís en alguna comarca de Tarragona i també a Terres de l’Ebre.

A partir de demà diumenge a la tarda, el vent anirà afluixant, i les màximes es registraran al terç nord-est, tot i que es restringirà cada vegada més a cotes altes. De cara a dilluns, el vent cada vegada es restringirà a cotes altes i baixarà la seva intensitat ràpidament.

Estat de la mar

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la Prealerta del pla especial per inundacions INUNCAT ateses les previsions de mala mar al litoral nord. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), s’esperen onades superiors als 2,5 metres d’alçada (maregassa) a l’Alt i Baix Empordà i la Selva durant tot el cap de setmana. Les onades màximes s’assoliran al nord del cap de Creus i al cap de Begur. Hi haurà mar de fons del nord.

Recomanacions durant el cap de setmana

Si teniu pensat desplaçar-vos a la muntanya, consulteu les actualitzacions de la previsió meteorològica i el butlletí de perill d’allaus i adeqüeu les activitats al risc en cada moment i no les realitzeu si no són segures. Tingueu en compte aquesta informació quan planifiqueu les activitats de lleure. És altament recomanable extremar la precaució en les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes per seguretat ajornar-les si el vent bufa amb força. Allà on nevi i bufi el vent es pot donar el fenomen del torb.

A les poblacions de les comarques afectades i sobretot a les zones urbanes cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses, que poden precipitar-se. Si no es poden fixar de forma estable no els deixeu a l’exterior.

També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.

La resta d’activitats, sobretot en zona urbana, requeriran fer un especial seguiment en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d’impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d’elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.

A l’Empordà eviteu accedir a les zones del litoral on el mar estigui alterat i l’onatge afecti la costa. Respecteu el tancament de passeigs marítims, espigons, ports, platges i altres que per seguretat s’hagin fixat. Si voleu observar el fenomen feu-ho a una distància de seguretat que eviti que l’onatge us pugui afectar.

Atenció amb el fred 

Davant les baixes temperatures d’aquests dies és important fer un bon ús dels aparells de calefacció i tenir en compte les recomanacions per evitar intoxicacions i asfíxies amb calderes, escalfadors i generadors elèctrics. És essencial que us assegureu que hi ha una bona ventilació, que les reixetes no estan obstruïdes, i que obriu les finestres uns minuts cada dia per garantir l’entrada d’oxigen. També és fonamental que comproveu que el tir de la xemeneia està obert i que retireu les cendres regularment. Teniu més consells de Protecció Civil per evitar accidents per inhalació de monòxid de carboni a http://interior.gencat.cat/intoxicacioestufes

També estigueu especialment atents a la gent gran (familiars o veïns) durant aquests dies perquè es protegeixin adequadament del fred. Tingueu en compte que, juntament amb els nens petits, són els més vulnerables. Eviteu els canvis sobtats de temperatura, i vestiu-vos amb diverses capes de roba, us ajudarà a mantenir la calor corporal durant més temps.