Mes de paraules

S’inaugura a Roses el Punt Xarxa: llibreria social, lloc de trobada, i la seu de la Xarxa de Convivència, tot a la vegada

Xarxa de Convivència de Roses
Membres de la Xarxa de Convivència de Roses i autoritats en el moment d'inaugurar el Punt Xarxa

El Punt Xarxa, inaugurat dissabte, té com a objectiu ser un punt de trobada intercultural i intergeneracional, a més ser d’un negoci social per finançar els seus projectes dirigits a la població rosinca

Xarxa de Convivència de Roses
Membres de la Xarxa de Convivència de Roses i autoritats en el moment d’inaugurar el Punt Xarxa

Arran del premi concedit per la Universitat Europea de Madrid al gener del 2013 al president de la Xarxa de Convivència de Roses, Mohamed El Amrani, va néixer el projecte Punt Xarxa.
El guardó, a part de la dotació econòmica, va consistir en un curs sobre financiació de les associacions “i d’aqui va sorgir l’idea de l’autofinanciació i el negoci social”, va explicar la vocal de l’entitat, Laura Domènech. Un negoci, encabit en el Punt Xarxa inaugurat el passat dissabte, que consisteix en una llibreria solidària “i en la que tot el que hi ha forma part dels donatius, els llibres, les caixes de fruites, que fan les funcions de prestatgeries, les taules, que les hem restaurat i fins i tot el local, cedit per uns veïns”, va explicar Domènech, per remarcar que “hem començat a fer un negoci social a cost zero”.

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, juntament amb alguns regidors de l’equip de govern, i el Director General d’Immigració a Girona, Xavier Bosch, van ser els encarregats d’inaugurar aquest Punt Xarxa que complirà les funcions de lloc de trobada intergeneracional, ja que “la gent gran serà l’encarregada d’obrir la llibreria, i la joventut d’interactuar amb ells fent xerrades i tallers”.
Xavier Bosch, que coneix de prop la tasca que porta a terme la Xarxa de Convivència, ja que manté sovint contacte amb els responsables de l’entitat, va destacar que “és un associació que fa un treball transversal i intergeneracional, el qual és molt positiu per ajudar a potenciar que apareguin models semblants arreu Catalunya”. De fet, a la població tarragonina de El Vendrell, està previst la creació d’una Xarxa de Convivència, seguint el model de l’entitat rosinca.

Per la seva part, Montse Mindan, que va tancar els parlaments, va voler felicitar a l’entitat “per tres raons, primer per l’autofinaciació per encetar aquest projecte, tot i que posteriorment l’Ajuntament estarà al seu costat pel que fa a les subvencions, segon per la seva interculturalitat, la qual les escoles de Roses fa molt de temps que estan treballant, i tercer per la seva voluntat i empenta alhora de tirar endavant projectes”.

Xarxa de Convivència de Roses
Foto de familia del joves integrants de la Xarxa amb les autoritats a l’exterior del Punt Xarxa

Precisament, sobre la interculturalitat, la Vocal Laura Domènech va avançar que la Xarxa de Convivència de Roses té previst tirar endavant el Festival de Cultura, “que es faria a la Ciutadella i on es convidaria a participar a les associacions culturals de l’Alt Empordà”.

El Punt Xarxa obre cada dia de dilluns a dissabte de 9:30 a 13:00 hores pels matins i de 16:00 a 20:00 hores a la tardes. Està obert a tothom que vulgui, i la llibreria social o solidària es podrà fer servir en aquest horari tant per consultar com per intercanviar llibres. En aquest segon cas s’ha de portar, com a mínim, un llibre per intercanviar, i en el moment del canvi un donatiu d’un euro, “un donatiu que servirà per finançar els projeces que Xarxa de Convivència tirarà endavant per a la gent de Roses”, va assenyalar Laura Domènech.