Mes de paraules

S’inicia la verema de la DO Empordà en una anyada de bona qualitat però amb menys raïm

DO Empordà
S'ha iniciat la verema 2016 de la DO Empordà

La producció final de raïm dependrà, però, de si plou de manera abundant durant la verema

DO Empordà
S’ha iniciat la verema 2016 de la DO Empordà

La DO Empordà va iniciar ahir dilluns la verema 2016 que s’allargarà fins al proper mes d’octubre. Els cellers empordanesos han començat a collir les varietats primerenques, concretament el moscatell de gra petit, i al llarg de la setmana la previsió es iniciar la verema del chadornnay i del sauvingnon blanc.
Tot i que ho pot semblar no s’ha produït un avançament de la verema, tal i com va passar l’any passat, i el gruix de la collita es realitzarà a partir de la segona quinzena del mes de setembre.

Les previsions de la DO Empordà apunten que la producció d’enguany se situarà per sota de la mitjana, és a dir, uns 60.000 hectolitres anuals, i serà un xic inferior respecte de l’any passat degut “primer a les humitats registrades durant la primavera i el posterior període de sequera durant l’estiu, que ha reduït la producció de raïm”, ha afirmat el president de la comissió tècnica del consell regulador de la DO, Toni Roig. Una producció final que podria variar, ja que “estem parlant d’una zona en la que el gruix de la verema es farà al mes de setembre, i si hagués unes pluges abundant que afavoreixin que el raïm es desenvolupés més podríem augmentar la producció”, va destacar Roig, el qual va significar  que tot i que, de moment, l’anyada és de menys producció, en canvi és de “bona qualitat perquè el raïm és petit, concentrat i amb molt de suc, idoni per fer vi” .

En aquest sentit, el menor nivell de producció afavorirà una millor evolució del raïm que ara mateix presenta un molt bon equilibri entre la maduració fenòlica de la pell i de la polpa. Si aquesta tendència es manté en les properes setmanes, la polpa madurarà al mateix ritme que la pell i propiciarà una bona concentració d’aromes i color que donarà com a resultat un raïm de bona o molt bona qualitat. El raïm es manté ara mateix en un molt bon estat sanitari.

Festa de la Verema
Coincidint amb l’inici de la collita, la DO Empordà celebra la Festa de la Verema 2016 que tindrà lloc el 27 d’agost a Mollet de Peralada.
Els actes s’iniciaran a les 18:30 hores amb una cercavila per dur el raïm veremat des de les vinyes fins al Centre Cívic de la localitat. Un cop arribats al centre, tindrà lloc el pregó de la festa que enguany anirà a càrrec de la nutricionista i dietista, Carla Zaplana, just abans de l’acte central de la celebració amb la premsada del nou most.
Com ja és habitual, la premsada comptarà amb la participació de la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i de la Jove Confraria de Vins i Caves de l’Empordà. Els parlaments i l’actuació de Franckylesguilles posaran punt i final a la celebració que es tancarà amb un tast de vins de la DO Empordà a càrrec dels cellers de Mollet de Peralada i una botifarrada popular.

Al llarg del mateix cap de setmana, els cellers del municipi organitzen activitats paral·leles, com veremes en família o visites teatralitzades, entre altres propostes. Totes les activitats es poden consultar al web de la DO Empordà.