Mes de paraules

Sònia Martínez és la nova presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà

Sònia Martínez és la nova presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà
La nova presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Sònia Martínez (quarta per l'esquerra) amb la resta de consellers comarcals

Martínez, reelegida com alcaldessa de La Jonquera a les passades municipals, va ser investida ahir com a presidenta en el ple de la nova constitució de la corporació la màxima institució de l’Alt Empordà

Sònia Martínez és la nova presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà
La nova presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez (quarta per l’esquerra) amb la resta de consellers comarcals

Gairebé un any després que l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, agafés el relleu de Ferran Roquer com a presidenta del Consell Comarcal, ahir, 11 de juliol, es va celebrar el ple de constitució de la nova corporació comarcal, com a resultat de les eleccions municipals del passat mes de maig.
Així, ara el Consell Comarcal de l’Alt Empordà estarà composat durant aquesta nova legislatura per 14 consellers de JxC, 11 d’ERC, 5 de la Candidatura de Progrés, 1 de Cs i 1 d’Amunt, fins arribar al còmput de 33 consellers comarcals.

Un consellers comarcals que, a excepció del representant d’Amunt, absent, van prometre o jurat el càrrec.

Tot seguit, tots els partits van presentar, excepte la Candidatura de Progrés (socialites) la seva candidatura a la presidència, sent investida finalment la candidata de JxC, Sònia Martínez, per majoria, amb 20 vots., mentre que el candidat, d’ERC, Salvi Güell, va obtenir 11, i el de Cs, Serafin Pérez, 1.   

D’aquesta manera, el pacte de govern amb  la Candidatura de Progrés va garantir la continuïtat de JxC al capdavant de l’ens comarcal.

En el torn d’explicació de vot, el portaveu de Junts, Josep Maria Bernils va valorar positivament el pacte que des del 2003 han mantingut (amb una intermitència de quatre anys entremig) amb el grup socialista. Aquest balanç positiu ha provocat que reeditessin aquest Pacte de Gestió. Tot i el l’entesa, el portaveu va emplaçar a tots els consellers a treballar per la comarca, “volem comptar amb tothom, i per això compartirem la feina amb tots ells […] a través de les comissions informatives i dels plens, com és preceptiu, però també en totes aquelles reunions de treball i trobades que calguin”.

La portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, Etna Estrems, va criticar el pacte  assegurant que ha quedat “obsolet i antic”, i que “no convé a la comarca”. Estrems va al·ludir als resultats dels comicis del mes de maig, que els ha fet consellers, emfatitzant que ambdues forces sobiranistes sumen el 57% dels electors.

El representat socialista Pere Moradell va defensar el pacte i ha defensat que l’Alt Empordà requereix d’un govern comarcal “fort i cohesionat”. Va precisar que han sabut superar moments difícils amb “tolerància i sentit de país” lloant el tracte dels expresidents Ferran Roquer i Montse Mindan.

El portaveu de Ciutadans Serafín Pérez va expressar la voluntat de fer del consell “la veu de tots els municipis i treballar de valent per aconseguir una comarca on es pugui viure tranquil amb les nostres famílies, lluny d’enfrontaments”.

Discurs d’investidura

La nova presidenta del Consell Comarcal Sònia Martínez ha fet tot un seguit d’agraïments entre el que ha destacat el de l’exalcalde de la Jonquera, i durant vuit anys president del Consell, Jordi Cabezas. S’ha referit a ell com a mentor polític, destacant el seu tarannà “proper, obert i implicat” trets que Martínez ha dit que vol que siguin característics del nou mandat.

Vila de Roses, Badia de Roses, Alt Empordà, Costa Brava, Empordà, Girona, Catalunya,

També va defensar la institució com a una eina referent de tota la comarca que es preocupa per tot allò que afecta les persones i els municipis, “tot allò que afecta l’Alt Empordà, afecta el Consell Comarcal, sigui o no de la nostra competència”.

Martínez també va destacar quatre eixos que hauran de vestir les accions de govern durant aquest mandat. El primer dels eixos va posar el focus en l’atenció a les persones destacant que s’haurà de tenir cura d’aquells en situacions més desafavorides per tal de millorar la seva qualitat de vida. Els serveis socials s’hauran d’adaptar a la nova realitat social “que va canviant any rere any, penso tant en persones grans, com amb gent que té incapacitats, o amb els nouvinguts que no troben els suports necessaris de cara a la seva plena integració a la nostra societat”.

Un altre eix va versar en la promoció i generació d’activitat econòmica. La cap del Consell va fer èmfasi en totes les polítiques de foment del turisme cultural que s’han impulsat fins ara i que s’hauran de potenciar en endavant. També va mostrar la voluntat d’incrementar i millorar els serveis que es presten a la ciutadania així com atendre les necessitats formatives dels joves.

Sònia Martínez va fer una llista de propòsits com consolidar l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania, la implantació del servei d’assistència tècnica als municipis, l’impuls d’un pla d’ajudes a les entitats culturals de la comarca, l’avenç en tot allò que fa referència a la gestió de residus i l’execució del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia. La cirereta de la llista de propòsits va ser el nou edifici del Consell, “per a que la institució pugui ampliar les seves dependències amb l’adquisició i habilitació d’un nou edifici que aplegui serveis que actualment estan dispersos per la ciutat”.

La nova presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà va fer especial menció als tècnics i treballadors de la institució que posen “l’ànima, la imatge, la força i l’energia del Consell”. També va reiterar la seva disposició amb tots els Ajuntaments de la comarca.

A la part final del discurs, la presidenta Sònia Martínez va tenir un record especial per l’expresident Xavier Sanllehí, “li havia sentit dir si els Consells Comarcals no existissin, els hauríem d’inventar. Ho assumeixo plenament. Són una eina necessària, imprescindible, de reequilibri territorial, amb possibilitats i amb potencialitats”.

Sònia Martínez Juli

Nascuda a la Jonquera, el  23 de setembre de 1973, és diplomada amb un postgrau en Gestió i Administració Local per la Universitat Autònoma de Barcelona i un màster en Govern Local a la mateixa universitat. Martínez també té un màster en protocol i relacions institucionals de l’Instituto Europeo de Salud y Bienestar Social de Madrid i és tècnic en Relacions Públiques per l’Escola Superior de Relacions Públiques de Girona.

La seva vida professional ha estat lligada a la Jonquera en diverses empreses i la trajectòria política es desenvolupa des de l’any 2007, quan va ser  Regidora de Cultura i Serveis Socials a l‘Ajuntament de la Jonquera. En acabar aquesta etapa va accedir a l’alcaldia l’any 2011, fins a dia d’avui, doncs va tornar a ser escollida alcaldessa l’any 2015 i el 2019. Ha estat representat de l’ACM en la comissió de Govern Local de Catalunya, depenent del Departament de Governació i Relacions Institucionals. A l’ens comarcal va entrar com a consellera comarcal l’any 2013 i l’any 2015 va adquirir noves responsabilitats com a consellera de cultura i a partir del 2018 d’ensenyament. També ha estat vicepresidenta de la corporació comarcal.